917
O Ζοζέ Μουρίνιο σε μια από τις τελευταίες του παρουσίες στην Πρέμιερ Λιγκ ως προπονητής. Τώρα επιστρέφει αναλαμβάνοντας την Τότεναμ | Action Images via Reuters/Carl Recine

Θα έδιωχνες τον Ποκετίνο για τον Μουρίνιο;

Sportscaster Sportscaster 20 Νοεμβρίου 2019, 11:41
O Ζοζέ Μουρίνιο σε μια από τις τελευταίες του παρουσίες στην Πρέμιερ Λιγκ ως προπονητής. Τώρα επιστρέφει αναλαμβάνοντας την Τότεναμ
|Action Images via Reuters/Carl Recine

Θα έδιωχνες τον Ποκετίνο για τον Μουρίνιο;

Sportscaster Sportscaster 20 Νοεμβρίου 2019, 11:41

Καλά λένε, ότι κάθε προπονητής αξίζει όσο τα τελευταία του αποτελέσματα. Ο Μαουρίσιο Ποκετίνο, ο άνθρωπος που άλλαξε το status της Τότεναμ στην Πρέμιερ Λιγκ και στην Ευρώπη, δεν ξέφυγε από τον κανόνα. Απολύθηκε το βράδυ της Τρίτης, με μια ανακοίνωση που «έριξε» τον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου για αρκετή ώρα. Αν και το «διαζύγιο» ήταν αναμενόμενο, η είδηση προκάλεσε «σοκ» στους οπαδούς της λονδρέζικης ομάδας.

«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να κάνουμε αυτήν την αλλαγή. Είναι μία απόφαση που δεν πάρθηκε εν θερμώ, αλλά ύστερα από πολλή σκέψη. Τα εγχώρια αποτελέσματα στο τέλος της περασμένης σεζόν και στο ξεκίνημα της εφετινής, ήταν απογοητευτικά. Η διοίκηση υπάρχει για να παίρνει δύσκολες αποφάσεις, και αυτή ήταν μία τέτοια, δεδομένων των τόσων πολλών αλησμόνητων στιγμών που είχαμε με τον Μαουρίσιο και το προπονητικό του επιτελείο». Ο πρόεδρος Ντάνιελ Λίβι, που κάποτε πέρασε από την ΑΕΚ, προσπάθησε να εξηγήσει αυτό που πριν από έξι μήνες κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συνέβαινε. Τουλάχιστον, όχι τόσο σύντομα.

Ακόμη πιο απίθανο είναι το όνομα του διαδόχου του Ποκετίνο: Ζοσέ Μουρίνιο, με συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2023. Ανακοινώθηκε, επισήμως, στις 06:29 ώρα Αγγλίας! Αυτόν θα βρει μπροστά του ο Ολυμπιακός, την άλλη εβδομάδα που θα παίξει στο Λονδίνο. Εδώ η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά. Αποχωρεί ο προπονητής που μεγάλα ευρωπαϊκά club ήταν πρόθυμα να πληρώσουν τα 30+ εκατομμύρια ευρώ της ρήτρας του για να τον «κλέψουν» (αλλά εκείνος έμενε πιστός στην Τότεναμ) και παίρνει τη θέση του ο άνεργος από τον περασμένο Δεκέμβριο Πορτογάλος, που «έφυγε νύχτα» από τις δύο τελευταίες του δουλειές (Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Ο 47χρονος αργεντινός τεχνικός ανέλαβε την Τότεναμ τον Μάιο του 2014. Επί των ημερών του τα «Σπιρούνια» έζησαν τις πιο ευτυχισμένες τους μέρες. Επαιξαν καταπληκτικό ποδόσφαιρο, διεκδικώντας την κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ, τερμάτισαν τέσσερις φορές στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας, και τον περασμένο Ιούνιο έπαιξαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Χωρίς να έχουν κάνει ούτε μια μεταγραφή τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του νέου, υπερσύγρονου γηπέδου τους. Ολη η Ευρώπη θαύμαζε την ικανότητα του Ποκετίνο να εμπνέει τους παίκτες του, να παίρνει το… 101% των δυνατοτήτων τους, ενώ η διοίκηση «έτρεμε» μήπως ο προπονητής ενδώσει στις προτάσεις συνεργασίας που δεχόταν από τα κορυφαία club.

Η επική πορεία μέχρι τον τελικό της Μαδρίτης, όπου έχασε την Κούπα από τη Λίβερπουλ, ήταν το αποκορύφωμα μιας επιτυχίας που η Τότεναμ δεν κατάφερε να διαχειριστεί. Η ομάδα – μοντέλο εξαφανίστηκε, κι εμφανίστηκε το… φάντασμά της. Αποκλεισμός από την Κόλτσεστερ στο Λιγκ Καπ, «επτάρα» από την Μπάγερν Μονάχου στο Τσάμπιονς Λιγκ (η βαρύτερη εντός έδρας ήττα των Λονδρέζων, αλλά και γενικότερα αγγλικής ομάδας, στα Κύπελλα Ευρώπης), εικόνα διάλυσης στην Πρέμιερ Λιγκ, με μόλις τρεις νίκες σε 12 αγωνιστικές, που την έχουν ρίξει στη 14η θέση, 20 βαθμούς μακριά από την κορυφή. Η κατάρρευση είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα. Από τον περασμένο Φεβρουάριο η Τότεναμ έχει χάσει σε 18 ματς – καμία άλλη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ δεν ηττήθηκε περισσότερες φορές μέσα στο 2019.

Αυτό που της συνέβη, κυρίως, είναι ότι οι παίκτες της άρχισαν να έχουν προσωπική ατζέντα. Πλέον, το πρώτο τους μέλημα ήταν να εξαργυρώσουν την επιτυχία τους. Να παίξουν σε μεγαλύτερο σύλλογο, να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Ο Κρίστιαν Ερικσεν, ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της περασμένης σεζόν, ο Ερικ Ντάιερ, ο Τόμπι Αλντερβάιρελντ, ο Γιαν Βερτόνγκεν, ο Ντάνι Ρόουζ, όλοι βασικά στελέχη, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να φύγουν το καλοκαίρι, όμως η Τότεναμ δεν τους άφησε, ούτε τους πρόσφερε συμβόλαια με αυξημένες αποδοχές. Κάποιοι άλλοι, απλώς άδειασαν από κίνητρα.

Οι Τimes έγραψαν πως ο Ποκετίνο ετοίμαζε «εκκαθαρίσεις» για τον προσεχή Ιανουάριο, όμως δεν πρόλαβε. «Περισσότερο από αφεντικό μου, τον βλέπω σαν φίλο μου, έχω την απόλυτη στήριξή του», τόνιζε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου για να καταδείξει την ιδιαίτερη σχέση του με τον ισχυρό άνδρα του συλλόγου, όμως ο Λίβι δεν μπορούσε να του δώσει άλλο χρόνο, καθώς έβλεπε το ποτάμι της οργής των οπαδών να φουσκώνει. Το εξευτελιστικό 2-7 από τους Βαυαρούς ήταν «η αρχή του τέλους» για τον προπονητή. Τότε είχαν εμφανιστεί και τα πρώτα polls, του στιλ «πιστεύετε ότι ο Ποκετίνο μπορεί να πάει την Τότεναμ μπροστά;». Σε κανένα από αυτά, οι απαντήσεις δεν ήταν υπέρ του Αργεντινού.

Προηγουμένως, ο Λίβι είχε προσπαθήσει να στηρίξει τον προπονητή με μεταγραφές ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά ο Εντομπελέ (για τον οποίο δαπανήθηκαν τα περισσότερα χρήματα) δεν έχει εγκλιματιστεί ακόμη, ο Λο Σέλσο έχει αγωνιστεί συνολικά ένα ημίχρονο (τραυματίστηκε σε ματς της Αργεντινής), ενώ ο Σεσενιόν έχασε, λόγω τραυματισμού, την καλοκαιρινή προετοιμασία.

Φαίνεται, όμως, πως και ο ίδιος ο Ποκετίνο είχε χάσει το κέφι για δουλειά, που τον χαρακτήριζε όλα αυτά τα χρόνια. Σύμφωνα με την Daily Mail, από την αρχή της σεζόν κρατούσε αποστάσεις από τους παίκτες του. Συχνά προτιμούσε να μην παρακολουθεί τις προπονήσεις από κοντά, αλλά μέσα από τις κάμερες του προπονητικού κέντρου. Με αποτέλεσμα, οι ποδοσφαιριστές της Τότεναμ να του «κολλήσουν» το παρατσούκλι… Big Brother. Ακόμη κι αν δεν είναι αλήθεια ότι ο Ερικσεν «μαύρισε το μάτι» του Βερτόνγκεν επειδή ο βέλγος αμυντικός πήγε με τη γυναίκα του δανού μέσου, και οι σχέσεις των παικτών μεταξύ τους δεν είναι όπως παλιά.

Η δήλωση του αργεντινού τεχνικού, το βράδυ της ήττας από τη Λίβερπουλ στον τελικό της Μαδρίτης, ότι «κανείς δεν είναι πια ίδιος, τώρα οι προσδοκίες είναι διαφορετικές», αποδείχτηκε προφητική.

«Ο Ποκετίνο απολύθηκε από την Τότεναμ! Βοήθησε την ομάδα να… αντεπιτεθεί, παρόλο που ήταν πάνω από τις δυνάμεις της. Καλή τύχη στην ανεύρεση του καλύτερου αντικαταστάτη του. Δεν πρόκειται να συμβεί…», σχολίασε ο Γκάρι Λίνεκερ στο Twitter. Γνώριζε, άραγε, περί Μουρίνιο όταν το έγραφε;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...