638
|

Τέσσερα χρόνια μετά το «Mamba Out»

Sportscaster Sportscaster 14 Απριλίου 2020, 13:32

Τέσσερα χρόνια μετά το «Mamba Out»

Sportscaster Sportscaster 14 Απριλίου 2020, 13:32

Πέρασαν, κιόλας, τέσσερα χρόνια από την τελευταία του, αλησμόνητη παράσταση στο ΝΒΑ. Οταν έκλεισε την εικοσαετή, μυθική του καριέρα στους Λος Αντζελες Λέικερς, ο Κόμπι Μπράιαντ ήταν 38 ετών και 234 ημερών. Εκείνη τη βραδιά του αποχαιρετισμού, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 45 μήνες αργότερα, στις 26 του περασμένου Ιανουαρίου, θα ακολουθούσε ένα άλλο, τραγικό, τελεσίδικο «αντίο».

Στο «κύκνειο άσμα» του ο καλλιτέχνης του μπάσκετ οδήγησε την ομάδα του στη νίκη (101-96) επί των Γιούτα Τζαζ, σκοράροντας 60 πόντους. Καμία άλλη από τις θρυλικές μορφές του ΝΒΑ δεν είχε γράψει έναν τόσο εντυπωσιακό επίλογο. Αλλά και κανένας δεν εξεπλάγη από την επίδοση αυτού του τεράστιου αθλητή, που «πλησίασε» τον Μάικλ Τζόρνταν περισσότερο από κάθε άλλον μπασκετμπολίστα, όπως ο ίδιος ο Τζόρνταν έχει αποφανθεί. Σε 42 λεπτά αγώνα ο Κόμπι είχε 16/29 δίποντα, 6/21 τρίποντα, 10/12 βολές, τέσσερα ριμπάουντ, τέσσερις ασίστ, μια τάπα, ένα κλέψιμο και μόλις δύο λάθη. Αποχώρησε από τα παρκέ ως ο τέταρτος σκόρερ όλων των εποχών (33.643 πόντοι), με πέντε δαχτυλίδια πρωταθλητή και αμέτρητα ατομικά ρεκόρ.

Μετά τη λήξη του αγώνα, τα λόγια του «Black Mamba» είχαν συγκλονίσει τον μπασκετικό κόσμο απ’ άκρη σ’ άκρη:

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πέρασαν, κιόλας, 20 χρόνια από τη μέρα που ήρθα σε αυτήν την ομάδα. Κάναμε μαζί μια φοβερή διαδρομή. Το πιο σημαντικό κομμάτι της δεν είναι τα πρωταθλήματα, αλλά το ότι παραμείναμε ενωμένοι στα δύσκολα. Ημουν φανατικός Λέικερ, από τη στιγμή που άρχισα να παρακολουθώ μπάσκετ. Ηξερα όλους τους παίκτες στην ιστορία της ομάδας. Δεν μπορούσα να ζητήσω κάτι καλύτερο από αυτό που έζησα στην καριέρα μου. Είμαι περήφανος για τα πάντα. Για τα πρωταθλήματα, αλλά και τα άσχημα χρόνια. Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη, το κίνητρο και την έμπνευση που μου δώσατε.

Να σας πω και κάτι αστείο; Τα τελευταία 20 χρόνια όλοι μου φώναζαν να πασάρω, ενώ σήμερα όλοι ήθελαν να κρατάω τη μπάλα. Σας ευχαριστώ όλους. Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν τι αισθάνομαι για εσάς. Σας αγαπώ. Αφιερωμένο στη γυναίκα μου, Βανέσα, που κράτησε ενωμένη αυτή την οικογένεια, τις κόρες μου Μπιάνκα και Τζιάνα. Από τα βάθη της καρδιάς μου, ένα μεγάλο Ευχαριστώ. Τι άλλο να πω… Mamba Out!».

Σήμερα τα ξημερώματα (στην Ελλάδα) η σύζυγός του, Βανέσα, που μόλις πέρασε το πρώτο της Πάσχα χωρίς τον Κόμπι και την Τζιάνα, πόσταρε ένα βιντεάκι από εκείνη τη βραδιά, συνοδεύοντάς το με ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα:

«Ο σύζυγός μου εργάστηκε σκληρά επί 20 χρόνια. Τα έδωσε όλα. Το μόνο που ήθελε, ήταν να περάσει χρόνο με τα κορίτσια μας και να καλύψει τον χαμένο χρόνο. Ηθελε να είναι εκεί σε κάθε επίτευγμα, σε κάθε ξεχωριστή στιγμή της ζωής των κοριτσιών μας. Είχαμε ακόμη δύο κόρες, κέρδισε Οσκαρ, άνοιξε τα Granity Studios, έγινε ο πέμπτος σε πωλήσεις συγγραφέας, και ήταν προπονητής στην ομάδα μπάσκετ της Τζιάνα, σε αυτό το διάστημα. Αυτή (η Τζιάνα) δούλεψε σκληρά και τα έδινε όλα, επτά μέρες την εβδομάδα, όπως ο μπαμπάκας της. Κάθε μέρα εύχομαι να μπορούσα να γυρίσω σε εκείνο το πρωϊνό. Εύχομαι να έπαιζαν ένα απλό τοπικό παιχνίδι στις 26 Ιανουαρίου. Η ζωή, στ’ αλήθεια, δεν είναι δίκαιη. Ολο αυτό είναι παράλογο».

View this post on Instagram

My husband worked his ass off for 20 years. Gave it his all. All he wanted was to spend time with our girls and me to make up for lost time. He wanted to be there for every single milestone and special moment in our girls lives. He only got to enjoy 3 years and 9 months of retirement. We had 2 more daughters, he won an Oscar, he opened Granity studios, he became a 5x best selling author and coached Gianna’s basketball team in that time. She worked hard and gave her all 7 days a week just like her daddy. I wish I could go back to that morning, every day. I wish they had a normal local game on 1/26. Life truly isn’t fair. This is just senseless.

A post shared by Vanessa Bryant ? (@vanessabryant) on

Στις αρχές του μήνα ο Κόμπι Μπράιαντ (μαζί με τον Τιμ Ντάνκαν και τον Κέβιν Γκαρνέτ) συμπεριλήφθηκε στο Hall of Fame. «Συγχαίρουμε, μετά θάνατον, τον πέντε φορές πρωταθλητή του ΝΒΑ, Κόμπο Μπράιαντ», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter το Basketball HOF. Ετσι κι αλλιώς, ο Κόμπι έχει περάσει στο Πάνθεον του αθλητισμού.

Θα τον ξαναδούμε πολύ σύντομα, την προσεχή Δευτέρα, στο ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζόρνταν «Last Dance», που θα μεταδοθεί από το ESPN και το Netflix. Ο «Black Mamba» μιλάει για τον «Air Jordan», για τη σχέση τους, και αφηγείται πώς τον επηρέασε στην καριέρα του. Οπως αποκάλυψε ο σκηνοθέτης του, Τζέισον Χέιρ, τα γυρίσματα στα οποία συμμετείχε ο θρύλος των Λέικερς ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο, λίγες μέρες προτού σκοτωθεί στο δυστύχημα με το ελικόπτερο μαζί με την κόρη του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...