625
Η Τερέζα Μέι γίνεται δεκτή με χειροκροτήματα από τους οπαδούς της, καθώς ετοιμάζεται να μιλήσει σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το τέλος της πρώτης ψηφοφορίας | Reuters

Τερέζα Μέι, η απόλυτη κυρίαρχη

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2016, 10:11
Η Τερέζα Μέι γίνεται δεκτή με χειροκροτήματα από τους οπαδούς της, καθώς ετοιμάζεται να μιλήσει σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το τέλος της πρώτης ψηφοφορίας
|Reuters

Τερέζα Μέι, η απόλυτη κυρίαρχη

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2016, 10:11

Ηταν η πρώτη νίκη και μάλιστα εμφατική. Η Τερέζα Μέι έδειξε από την πρώτη στιγμή πως δύσκολα θα βρει αντίπαλο στο δρόμο για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος της Αγγλίας.

Στην αρχική εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού, στη θέση του Ντέιβιντ Κάμερον, η υπουργός Εσωτερικών έκοψε πρώτη το νήμα και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση.

Συγκεκριμένα, απέσπασε 165 ψήφους, ενώ δεύτερη αναδείχθηκε η υπουργός Ενέργειας, Αντρεα Λίντσομ με 66 ψήφους, για να αποδειχθεί περίτρανα πως στους κόλπους των Τόρις, παραδοσιακά, το γυναικείο φύλο δεν είναι καθόλου ανίσχυρο. Να σημειωθεί ότι στα… υπέρ της Λίντσομ εγγράφεται και η υποστήριξη που έλαβε από τον Μπόρις Τζόνσον. Αν αυτό σημαίνει κάτι για τη συνέχεια της διαδικασίας.

Η Μέι, αμέσως μετά τη ψηφοφορία, τόνισε πως: «Είναι ευγνώμων για τη στήριξη, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας. Στόχος μας είναι να ενώσουμε το κόμμα και τη χώρα, να διαπραγματευτούμε με την ΕΕ για την καλύτερη πιθανή συμφωνία και να κάνουμε τη χώρα να δουλέψει για όλους μας. Είναι μόνη υποψήφια που είναι σε θέση να φέρει εις πέρας και τα τρία αυτά πράγματα από τη θέση του πρωθυπουργού. Η πρώτη ψηφοφορία έδειξε ότι είμαι και η μόνη που μπορεί να λάβει υποστήριξη από το σύνολο του Συντηρητικού Κόμματος».

Οσο για την… πέτρα του σκανδάλου, τον πρώην στενό συνεργάτη του Μπόρις Τζόνσον, Μάικλ Γκόουβ, ήρθε τρίτος και καταϊδρωμένος λαμβάνοντας μόλις 48 ψήφους. Ο υπουργός Συντάξεων, Στίβεν Κραμπ, απέσπασε 34 ψήφους και ο πρώην υπουργός Αμυνας, Λίαμ Φοξ 16, με αποτέλεσμα να γίνουν οι πρώτοι που εγκατέλειψαν τη μάχη για τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας.

Αυτοί που έφυγαν

Ωστόσο, οι αποχωρήσεις έχουν τη σημασία τους, καθώς αυτοί που φεύγουν από την κούρσα οφείλουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να δείχνουν προς ποια κατεύθυνση οδηγούν τις δυνάμεις τους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, ο Στίβεν Κραμπ, λίγη ώρα αφότου ανακοίνωσε ότι αποχωρεί, δήλωσε ευθαρσώς ότι τάσσεται στο πλευρό της Μέι. Γεγονός που της δίνει ακόμη μεγαλύτερο αέρα στην επόμενη ψηφοφορία. Μάλιστα, ο Κραμπ δεν δίστασε να πει ότι οι 165 ψήφοι που έλαβε η Μέι στην πρώτη ψηφοφορία είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι είναι η μοναδική που μπορεί να ενώσει το κόμμα και τη χώρα.

Κατά τα φαινόμενα το αυτό αναμένεται να κάνει και ο Λίαμ Φοξ – να συμπαραταχθεί πίσω από τις γραμμές της Μέι. Το υπαινίχθηκε όταν είπε πως «δεν μετανιώνω που πήρα μέρος σε αυτή τη διαδικασία, αλλά τώρα να πάω με τον υποψήφιο που έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία».

Αναλυτές του κόμματος αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό η υπόθεση να εξελιχθεί σε… γυναικεία μάχη. Από τη μια η Μέι δείχνει να είναι το απόλυτο φαβορί και από την άλλη η Λίντσομ υποστηρίζεται από πολλούς θιασώτες του Brexit, οι οποίοι θεωρούν πως τη χώρα μπορεί να κυβερνήσει μόνο ένας πολιτικός που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Χαμηλή θερμοκρασία

Το ίδιο υποστηρίζουν και οι συνεργάτες του Γκόουβ θεωρώντας πως αυτός είναι ο κατάλληλος για τη θέση. Μόνο που οι ψηφοφόροι είχαν άλλη άποψη. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση ενός βουλευτή του κόμματος: «η υποδοχή του Γκόουβ στο πάρτι που έγινε το βράδυ της Δευτέρας ήταν τόσο παγωμένη που νόμισες ότι η θερμοκρασία στο χώρο έπεσε ξαφνικά 10 βαθμούς».

Πάντως, ο Γκόουβ δείχνει να είναι σκληρό καρύδι και δεν παραιτείται τόσο εύκολα. Ο ίδιος προσπάθησε δημόσια αν εμφανίσει τη θετική πλευρά των πραγμάτων ευχαριστώντας όσους τον υποστήριξαν, ενώ μέσω συνεργατών του άφηνε να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει κανονικά τον αγώνα του.  Οι ψηφοφορίες ξεκίνησαν την Τρίτη μεταξύ των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κόμματος των Τόρις και θα συνεχιστούν μέχρι να εξαλειφθούν οι «μικροί» υποψήφιοι και να μείνουν δύο μονομάχοι, που θα τεθούν στην κρίση της ευρύτερης βάσης στελεχών του κόμματος.

Η διαδικασία αναμένεται να έχει δώσει τον επόμενο πρωθυπουργό μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου -κα τότε ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ Νο10 θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...