923
Διαμαρτυρόμενοι αστυνομικοί και πυροσβέστες υποδέχονται επισκέπτες στο αεροδρόμιο του Ρίο με προειδοποιητικά μηνύματα (προς την κυβέρνηση) | (REUTERS/Ricardo Moraes)

Καλωσήλθατε στην κόλαση του Ρίο ντε Τζανέιρο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2016, 08:58
Διαμαρτυρόμενοι αστυνομικοί και πυροσβέστες υποδέχονται επισκέπτες στο αεροδρόμιο του Ρίο με προειδοποιητικά μηνύματα (προς την κυβέρνηση)
|(REUTERS/Ricardo Moraes)

Καλωσήλθατε στην κόλαση του Ρίο ντε Τζανέιρο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2016, 08:58

«Καλωσήλθατε στην κόλαση. Οι Αστυνομικοί και οι πυροσβέστες δεν πληρώνονται. Οποιος έρχεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο δεν θα είναι ασφαλής». Αυτό δεν θέλει να το ακούσει –πόσω μάλλον να το δει γραμμένο μπροστά του σε πανό- κανένας τουρίστας, ούτε ένας από τους 500.000 επισκέπτες που αναμένεται να φιλοξενήσει η Βραζιλία σε έναν μήνα, για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ασφαλώς, οι εργαζόμενοι στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική που ανάρτησαν το πανό στο αεροδρόμιο στα τέλη του Ιουνίου, δεν το έκαναν για να τρομοκρατήσουν τους επισκέπτες αλλά για να τρομοκρατήσουν την τοπική διοίκηση, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οποιαδήποτε Αρχή της χώρας ευθύνεται για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και τις συνθήκες εργασίας τους.

Οι Αρχές στη Βραζιλία, όμως, δεν ταράζονται εύκολα. Δεν τις έχει πτοήσει ούτε η βαθιά πολιτική κρίση στη χώρα και οι βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Ντίλμα Ρούσεφ, η πρόεδρος που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, ούτε η οικονομική ύφεση στη χώρα που ξεπερνά κάθε προηγούμενο των τελευταίων δεκαετιών, ούτε η βία και εγκληματικότητα στους δρόμους, ούτε η εξάπλωση ενός ανεξιχνίαστου, ακόμη, ιού που προσβάλλει εγκύους και νεογέννητα. Οχι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά, στην ώρα τους, από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου και παρά τις εκκλήσεις από επιστήμονες υγείας να τους αναβάλλουν.

Οι μεγάλες τρύπες στα οικονομικά της χώρας καλύπτονται -με τον γνωστό τρόπο- από επιχορηγήσεις, δωρεές και δάνεια. Χρειάστηκε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης το κρατίδιο Ρίο Ντε Τζανέιρο και να μιλήσει με πολύ σκληρά λόγια ο δήμαρχος της πόλης για να δεχθεί να το ενισχύσει με 2,9 δισ. ρεάλ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας. Προσοχή, μιλάμε για μία κυβέρνηση που, μετά τους Ολυμπιακούς, θα έχει να αντιμετωπίσει τα πραγματικά κενά στην οικονομία της: Το ΑΕΠ της χώρας το 2016 θα υποχωρήσει κατά 3,2% ή 19 δισ. ρεάλ.

Αλλά αυτό που ενδιαφέρει για την ώρα την κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι να αναδείξει μία ωραία εικόνα, μίας κανονικής χώρας που υποδέχεται τη μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση του κόσμου. Εχουν και ένα ρητό: «Για τα μάτια των Αμερικάνων». Οπως είπε στο CNN ο Ιγκόρ ντα Σίλβα, κάτοικος της φαβέλας Μαρέ, «μοιάζει να υπάρχει εντολή από τις Αρχές να τρομοκρατήσουν τους πολίτες ώστε να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να μην προκαλέσουν χάος στην πόλη, να μην δουν οι ξένοι επισκέπτες το χάος». Ετσι εξηγεί ο ίδιος τα αυξανόμενα επίπεδα βίας από αστυνομικούς αξιωματούχους. «Δεν τους ενδιαφέρει αν υπάρχει ένα παιδί στη μέση, θα πυροβολήσουν».

REUTERSRicardo Moraes3
Νέες εγκαταστάσεις για το γήπεδο βόλεϊ στην παραλία της Κοπακαμπάνα (REUTERS/Ricardo Moraes)
REUTERSSergio Moraes33
Εργασίες στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων τένις στο Ρίο ντε Τζανέιρο (REUTERS/Sergio Moraes)

Αν ρωτήσεις τον ίδιο τον αστυνομικό όμως –και αυτό έκανε το αμερικανικό CNN- θα ακούσεις τη δική του απογοητευτική εκδοχή. «Είμαστε αριθμοί, μόνο αυτό και τίποτε άλλο», είπε ένας από αυτούς ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. «Ερχεσαι αντιμέτωπος με έναν έμπορο ναρκωτικό, ένοπλο, πλήρως εξοπλισμένο, και έχεις μόνο είκοσι σφαίρες για να επιτεθείς. Είναι αστείο», εξήγησε.

Το αποτέλεσμα; Μόνο μέσα σε έναν μήνα, τον περασμένο Μάιο, 40 άτομα έχασαν τη ζωή τους από σφαίρα αστυνομικού –το αντίστοιχο νούμερο τον Μάιο του 2015 ήταν 17 άτομα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Ασφάλειας της Βραζιλίας. Το 2015, μόνο στο Ρίο, σκοτώθηκαν 307 άτομα από την Αστυνομία, ενώ σε εθνική κλίμακα έχασαν τη ζωή τους με αντίστοιχο τρόπο 645 –οι περισσότεροι νέοι, μαύροι, με καταγωγή από τις φαβέλες και τις φτωχές κοινότητες.

«Η Βραζιλία έχει τα ψηλότερα επίπεδα ανθρωποκτονίας στον κόσμο, με 42.000 θύματα κάθε χρόνο», σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία για τη Βραζιλία. Τουλάχιστον, όμως, την περίοδο των Ολυμπιακών, τα επίπεδα εγκληματικότητας θα πέσουν, θα σκεφτεί λογικά κάποιος. Κι όμως, όταν έγινε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στο Ρίο, το 2014, αυξήθηκαν κατά 40%. Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν θανάσιμα 580 άτομα.

12
Διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά του μεταβατικού προέδρου, Μισέλ Τέμερ, στηρίζοντας την Ντίλμα Ρούσεφ (REUTERS/Ricardo Moraes)

Σαν να μην έφταναν όλες οι παθογένειες ενός κράτους «που προτιμά να στέλνει ανθρώπινο δυναμικό στην Κοπακαμπάνα παρά στις φαβέλες» -όπως δήλωσε άλλος αστυνομικός- η κατακόρυφη πτώση στην τιμή του πετρελαίου οδήγησε την οικονομία της χώρας στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Και την οικονομική κρίση καλείται να διαχειριστεί μία μεταβατική κυβέρνηση με έναν πρόεδρο -τον Μισέλ Τέμερ- που αντικαθιστά μία σχεδόν αποδεδειγμένα διεφθαρμένη πρόεδρο, ενώ αντιμετωπίζει και ο ίδιος κατηγορίες για διαφθορά. Δεν έφταναν τα πολιτικοοικονομικά, ούτε τα κοινωνικά. Επρεπε να χτυπήσει και ένας ιός που μεταδίδεται από κουνούπι και ενδεχομένως προκαλεί μικροκεφαλία στα νεογέννητα βρέφη. Ο ιός Ζίκα έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 50 χώρες. Η χώρα που έχει επηρεαστεί περισσότερο είναι η Βραζιλία. Μαντέψτε ποιο κρατίδιο της Βραζιλίας εμφανίζει τα περισσότερα περιστατικά: Το Ρίο ντε Τζανέιρο με 26.000 ύποπτα περιστατικά καταγεγραμμένα.

REUTERSSergio Moraes44
Ονειρεμένη παραλία Κοπακαμπάνα που ασχημαίνει στην παρουσία του αποχετευτικού συστήματος (REUTERS/Sergio Moraes)

Κι όμως, υπάρχουν κι άλλα! Η χώρα απειλείται και δια θαλάσσης. Από ένα είδος βακτηρίου που είναι ανθεκτικό στα φάρμακα. Το εντόπισε μία ομάδα βραζιλιάνων επιστημόνων στις ακτές των πιο εκθαμβωτικών παραλιών του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Βέβαια τίποτε δεν είναι τυχαίο, ιδίως όταν μιλάμε για τη φύση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το «σούπερ – βακτήριο» πιθανώς εισέβαλε στην πόλη όταν τα απορρίμματα των τοπικών νοσοκομείων απελευθερώθηκαν στον κόλπο. «Τα εντοπίσαμε σε παραθαλάσσια νερά, σε ποικίλα επίπεδα συγκέντρωσης και συμπεράναμε ότι είναι πολύ στενά συνδεδεμένα με τη ρύπανση», δήλωσε μία από την επιστημονική ομάδα. Επεσήμανε ότι η ίδια δεν αφήνει τα παιδιά της να πάνε σε αυτές τις παραλίες μέχρι να φανεί τι επιπτώσεις έχει στην υγεία η έκθεση στο βακτήριο μέσα από το νερό.

Ολα τα λάθη πληρώνονται, ακόμη και σε περίοδο Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...