536
| CreativeProtagon

Τέλος εποχής: Το Αμστερνταμ απαγορεύει τη χρήση κάνναβης στα «Κόκκινα Φανάρια»

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 14:53

Τέλος εποχής: Το Αμστερνταμ απαγορεύει τη χρήση κάνναβης στα «Κόκκινα Φανάρια»

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 14:53

Δύο πράγματα για τα οποία το Αμστερνταμ είναι διάσημο στην ευρωπαϊκή –και όχι μόνο– νεολαία είναι ο σεξοτουρισμός και ο τουρισμός της κάνναβης. Χιλιάδες νέοι από όλες τις χώρες της Ευρώπης κατακλύζουν καθημερινά το κέντρο της πόλης για να απολαύσουν τις «απαγορευμένες» διασκεδάσεις.

Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, όμως, δηλώνουν εδώ και χρόνια θύματα της τουριστικής πολιτικής της πόλης. Ειδικά η ελεύθερη χρήση της κάνναβης, που οδηγεί «κοπάδια» νεαρών τουριστών σε καβγάδες, φασαρίες και άλλες παραβατικές συμπεριφορές και μάλιστα αργά την νύχτα, έχει επιφέρει τη μόνιμη αγανάκτηση των ντόπιων.

Ετσι το δημοτικό συμβούλιο της πόλης πήρε μια ιστορική απόφαση. Υστερα από δεκαετίες ανοχής απέναντι στη χρήση ναρκωτικών στη συνοικία με τα «Κόκκινα Φανάρια», η δημοτική αρχή απαγόρευσε τη χρήση κάνναβης στους δημόσιους χώρους της περιοχής. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Μάιο και προβλέπεται να αλλάξει πλήρως το τουριστικό τοπίο της όμορφης πόλης.

Στις διατάξεις της απόφασης περιλαμβάνεται και νέο ωράριο για τους οίκους ανοχής, οι οποίοι θα πρέπει πλέον να σταματούν τη λειτουργία τους καθημερινά στις 3 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η απόφαση για τους περιορισμούς ήταν σχεδόν ομόφωνη από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Αμστερνταμ.

Οι περιορισμοί που ψηφίστηκαν και θα τεθούν σε ισχύ τον Μάιο περιλαμβάνουν ακόμα τη λήξη λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων της πόλης στις 2 το πρωί κάθε Παρασκευή και Σάββατο και την πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στην περιοχή της παλαιάς πόλης μετά τη μία τα ξημερώματα, όπως γράφει το ρεπορτάζ του BBC News.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, η πώληση αλκοόλ από καταστήματα, κάβες και καφετέριες απαγορεύεται μετά τις 4 το απόγευμα από Πέμπτη έως Κυριακή. Με τις νέες διατάξεις, το δημοτικό συμβούλιο ζητεί από τους πωλητές να απομακρύνουν πλήρως τις αλκοολούχες συσκευασίες από τις βιτρίνες τους στο ίδιο χρονικό διάστημα, ή να τις κρύβουν από τη δημόσια θέα.

Η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους είναι ήδη απαγορευμένη στο Αμστερνταμ, στα πρότυπα χωρών όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ. Αυτό δεν εμποδίζει τους τουρίστες να χρησιμοποιούν το γνωστό τρικ με τις χαρτοσακούλες, που τους επιτρέπει να κυκλοφορούν δημοσίως με το μπουκάλι του αλκοόλ μέσα σε αυτές και να το καταναλώνουν χωρίς να φαίνεται.

Η ολλανδική πρωτεύουσα είναι παγκοσμίως γνωστή για τις καφετέριες κάνναβης, που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Ομως οι ντόπιοι παραπονιούνται ότι οι τουρίστες προσελκύουν πλανόδιους εμπόρους ναρκωτικών, ενώ ο συνδυασμός χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών σε υπερβολικό βαθμό έχει ανεβάσει τα επίπεδα εγκληματικότητας στα ύψη.

Οι ισχύοντες νόμοι στην Ολλανδία καθιστούν εγκληματική ενέργεια την κατοχή, παραγωγή ή εμπορία ναρκωτικών. Ομως το κράτος έχει υιοθετήσει μια «πολιτική ανοχής», που επιτρέπει σε καφετέριες την πώληση κάνναβης, υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Μία από αυτές είναι να μην προκαλούν φασαρίες και να σταματήσουν την προσέλκυση ξένων χρηστών ναρκωτικών.

Παράλληλα με τον νέο νόμο που θα τεθεί σε ισχύ από τον Δήμο του Αμστερνταμ τον Μάιο, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή μια καμπάνια αποτροπής, στοχευμένη προς τους τουρίστες που σκοπεύουν να επισκεφθούν την πόλη αποκλειστικά για λόγους που έχουν σχέση με το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το σεξ.

Υστερα από όλα αυτά, οι ξένοι τουρίστες του Αμστερνταμ θα έχουν έναν επιπλέον λόγο για να γκρινιάζουν, μετά την υπερβολική χρήση μαγιονέζας στα χάμπουργκερ, που είχε παρατηρήσει ο χαρακτήρας του Τζον Τραβόλτα στο πολυβραβευμένο «Pulp Fiction» του Κουέντιν Ταραντίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...