408
Ο Ντέιβ Χαμ, χρήστης ουσιών και μέλος του οργανισμού Vancouver Area Network of Drug Users (VANDU), ζυγίζει ένα κομμάτι κοκαΐνης στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας | REUTERS/Jennifer Gauthier

Ο Καναδάς αποποινικοποιεί την κατοχή σκληρών ναρκωτικών

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 15:19
Ο Ντέιβ Χαμ, χρήστης ουσιών και μέλος του οργανισμού Vancouver Area Network of Drug Users (VANDU), ζυγίζει ένα κομμάτι κοκαΐνης στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας
|REUTERS/Jennifer Gauthier

Ο Καναδάς αποποινικοποιεί την κατοχή σκληρών ναρκωτικών

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 15:19

Νόμιμη γίνεται πλέον η κατοχή μικροποσοτήτων κοκαΐνης και ηρωίνης στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, σύμφωνα με άρθρο του BBC. Συγκεκριμένα, οι ενήλικες μπορούν πλέον να κατέχουν έως και 2,5 γραμμάρια ναρκωτικών ουσιών, όπως ηρωίνης ή κοκαΐνης, καθώς και μεθαμφεταμίνης, φαιντανύλης και μορφίνης.

Ολα ξεκίνησαν όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά αποδέχθηκε το αίτημα της επαρχίας της δυτικής ακτής να δοκιμάσει αυτό το τριετές πείραμα. Η Βρετανική Κολομβία ακολουθεί παρόμοια πολιτική με την κοντινή πολιτεία του Ορεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία αποποινικοποίησε τα σκληρά ναρκωτικά το 2020.

Πριν από την έναρξη του πιλοτικού αυτού προγράμματος, η Βρετανική Κολομβία και οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι του Καναδά περιέγραψαν τους κανόνες του νόμου περί ελεγχόμενων ναρκωτικών ουσιών. Ενώ αυτές οι ουσίες θα παραμείνουν παράνομες, οι ενήλικες που θα βρεθούν στην κατοχή τους με ποσότητα ναρκωτικών μικρότερη των 2,5 γραμμαρίων δεν θα συλλαμβάνονται, δεν θα κατηγορούνται και δεν θα κατάσχονται οι ουσίες τους. Αντιθέτως, θα τους προσφέρονται πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Ψυχικής Υγείας και Εθισμών Κάρολιν Μπένετ χαρακτήρισε την κίνηση ως «μια μνημειώδη αλλαγή στην πολιτική για τα ναρκωτικά, που ευνοεί την ενίσχυση σχέσεων εμπιστοσύνης και υποστήριξης στην υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες, έναντι περαιτέρω ποινικοποίησης». Περίπου 10.000 κάτοικοι έχουν πεθάνει από υπερβολική δόση ουσιών από τότε που η Βρετανική Κολομβία κήρυξε τη χρήση ναρκωτικών ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, το 2016, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Η αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών εξαλείφει τον φόβο και την ντροπή που συνδέονται με τη χρήση ουσιών και διασφαλίζει ότι οι χρήστες αισθάνονται πιο ασφαλείς, αναζητώντας στηρίγματα που σώζουν ζωές», δήλωσε η Τζένιφερ Γουάιτσαϊντ, υπουργός Ψυχικής Υγείας και Εθισμών της Βρετανικής Κολομβίας. Παράλληλα, σε χιλιάδες αστυνομικούς στην επαρχία προσφέρθηκε εκπαίδευση για την αλλαγή του κανόνα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Βανκούβερ, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από τις 31 Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Ιανουαρίου 2026, εκτός αν ανακληθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν το όριο των 2,5 γραμμαρίων, λέγοντας ότι δεν αρκεί για τις συνήθειες των εξαρτημένων ατόμων. Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις από το νέο καθεστώς: Η πώληση ναρκωτικών παραμένει παράνομη. Είναι επίσης παράνομη η κατοχή ναρκωτικών σε σχολεία, εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας και αεροδρόμια.

Ο Καναδάς νομιμοποίησε τη χρήση ψυχαγωγικής κάνναβης για ενήλικες, σε εθνικό επίπεδο, το 2018. Ωστόσο, οι πέντε ναρκωτικές ουσίες που επιτρέπονται τώρα σε μικρές ποσότητες παραμένουν απαγορευμένες, κάτι που σημαίνει ότι δhsteεν υπάρχουν σχέδια για πώλησή τους σε καταστήματα – σε αντίθεση με τη μαριχουάνα. Η διασυνοριακή διακίνησή τους παραμένει επίσης παράνομη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...