386
Ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας σε μία από τις πρόσφατες τηλε-μεταδιδόμενες ενημερώσεις | ΕΡΤ

Τα τεστ αντισωμάτων στους Ρομά και η έκτακτη ενημέρωση του Τσιόδρα

Ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας σε μία από τις πρόσφατες τηλε-μεταδιδόμενες ενημερώσεις
|ΕΡΤ

Τα τεστ αντισωμάτων στους Ρομά και η έκτακτη ενημέρωση του Τσιόδρα

Περίπου 35 άτομα από τον οικισμό Ρομά Νέα Σμύρνης στη Λάρισα είχαν διαγνωστεί μέχρι την Παρασκευή θετικά στον κορονοϊό, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον υπεύθυνο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα.

Ωστόσο, κανείς δεν έχει καταφέρει να πείσει τους Ρομά ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό, παρά τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Δέκα από αυτούς ωστόσο μετέβησαν σε μεγάλη ιδιωτική κλινική της περιοχής και έκαναν εξέταση αντισωμάτων.

Στους περισσότερους τα αποτελέσματα βγήκαν αρνητικά. Και είναι φυσιολογικό, καθώς όταν ο μοριακός έλεγχος δείχνει ότι κάποιος νοσεί, το πιο πιθανό είναι να μην έχει αναπτύξει ακόμη αντισώματα.

Ωστόσο, οι Ρομά αντέδρασαν και την Παρασκευή προκλήθηκαν έντονα επεισόδια (εδώ), ενώ δομήθηκαν και αρκετές θεωρίες συνωμοσίας.

Προφανώς από το ιδιωτικό νοσοκομείο όπου η εξέταση κοστίζει περίπου 130 ευρώ και μαζί με την υποχρεωτική λήψη δείγματος φτάνει μέχρι και τα 300 ευρώ, δεν τους ενημέρωσαν ότι το συγκεκριμένο τεστ δεν αποδεικνύει ότι κάποιος είναι και αρνητικός στον κορονοϊό. Ετσι, οι Ρομά ξεσηκώθηκαν και ο κ. Τσιόδρας επέλεξε να κάνει εκτάκτως συνέντευξη Τύπου στις 6 μ.μ. και να τους ενημερώσει και τηλεοπτικά για το ζήτημα.

Αναφερόμενος την Παρασκευή στο θέμα ο κ. Τσιόδρας, έστειλε μήνυμα στους Ρομά της Λάρισας εξηγώντας  «η χρήση τεστ αντισωμάτων, ακόμα και των πιο καλών, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση, ούτε φυσικά να συγκρίνεται με το μοριακό τεστ. Δεν συστήνεται η χρήση αντισωμάτων για διάγνωση. Στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα».

Για να γίνει πιο πειστικός, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ένα παράδειγμα: «Είμαι ένας πολίτης σε μία επιδημία στην περιοχή μου. Σήμερα μου ανακοινώνει το κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας πως είμαι θετικός με το μοριακό τεστ. Εγώ δεν το πιστεύω, έχω μια άρνηση και πάω να κάνω τεστ αντισωμάτων, επειδή άκουσα πως υπάρχει αυτό το γρήγορο τεστ που σε λίγα λεπτά σου λέει αν έχεις περάσει τον ιό. Πάω, κάνω το τεστ και μου λένε πως είμαι αρνητικός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω τον ιό. Το τεστ των αντισωμάτων μπορεί να κάνει 20 μέρες για να γίνει θετικό».

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε επίσης ότι χρειάζεται να έχεις αξιόπιστο τεστ. Αυτή τη στιγμή το αξιόπιστο τεστ στην Ελλάδα είναι το μοριακό τεστ, «ενώ το άλλο, το ταχύ, θα με καθοδηγήσει λάθος, θα μου δώσει μια ψεύτικη ασφάλεια πώς δεν έχω κάτι, βγαίνω έξω και φυσικά μεταδίδω τον ιό μου και σε άλλους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...