279
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε παλαιότερη συνάντησή τους | EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Τα ενεργειακά (και ο Τραμπ) φέρνουν κοντά Μέρκελ και Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 11:29
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε παλαιότερη συνάντησή τους
|EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Τα ενεργειακά (και ο Τραμπ) φέρνουν κοντά Μέρκελ και Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 11:29

Η Συρία, η Ουκρανία και τα ενεργειακά ζητήματα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ το Σάββατο έξω από το Βερολίνο.

Είναι σε κάθε περίπτωση μια συνάντηση-έκπληξη που δείχνει ότι μπροστά στους δασμούς που επιβάλλει η διακυβέρνηση Τραμπ αντίπαλοι σε άλλα πεδία μπορούν να βρουν σημεία επαφής.

Πέρα από την επίσημη ατζέντα, όπως σημειώνουν οι New York Times, οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν ιδέες για την αντιμετώπιση του Τραμπ. Και η Ρωσία και η Γερμανία έχουν χτυπηθεί από τους δασμούς που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο αλουμίνιο και τον χάλυβα.

Οι δύο ηγέτες θα εστιάσουν ιδιαίτερα στην περίπτωση του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου στην Βαλτική.

Πρόκειται για αγωγό που θα προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα παρακάμπτοντας γεωγραφικά τις χώρες στα ανατολικά της Γερμανίας.

Το εγχείρημα Nord Stream 2 ήδη θεωρείται αμφιλεγόμενο και έχει επικριθεί από τις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Νωπές είναι εξάλλου οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το πώς η Γερμανία εξαρτάται από τη Ρωσία για τα ενεργειακά.

Σε χαμηλότερο επίπεδο, οι ΗΠΑ δια της υφυπουργού Εξωτερικών για τα ενεργειακά έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον αγωγό για παρακολούθηση.

Μετά τη συνάντηση δεν θα γίνουν δηλώσεις, γράφει ο Independent.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο ο Πούτιν θα βρει χρόνο και να παραβρεθεί στον γάμο της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ με τον επιχειρηματία Βόλφγκανγκ Μάιλινγκερ, που θα τελεστεί στο κρατίδιο της Στυρίας.

Αυτό πριν από τη συνάντηση με την Μέρκελ που θα γίνει αργότερα το βράδυ στο ανάκτορο Μέζενμπεργκ.

Είναι μάλλον ασυνήθιστη παρουσία ενός ηγέτη στον γάμο ενός υπουργού. Η Κνάισλ προσκάλεσε πάντως η ίδια τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βιέννη τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...