592
Η προσφυγή του Θανάση Καρτερού στην ΕΣΗΕΑ κατά του Ελεύθερου Τύπου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου | φωτ. αρχείου

Διαδικτυακή τζόστρα Σβίγγου – Ζούλα για τον Θανάση Καρτερό

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 11:01
Η προσφυγή του Θανάση Καρτερού στην ΕΣΗΕΑ κατά του Ελεύθερου Τύπου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου
|φωτ. αρχείου

Διαδικτυακή τζόστρα Σβίγγου – Ζούλα για τον Θανάση Καρτερό

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 11:01

Συνεχίστηκε την Πέμπτη για ένα ακόμα 24ωρο η ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για την πρωτοφανή επίθεση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Θανάση Καρτερού, κατά της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» (με αφορμή το επίμαχο ρεπορτάζ για το SMS του Μαξίμου μετά την πυρκαγιά στο Μάτι).

Η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης οξύνθηκε μετά το αίτημα Καρτερού να κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες της ΕΣΗΕΑ για τους υπευθύνους της εφημερίδας.

Ακολούθησε μπαράζ ανακοινώσεων, με την εφημερίδα να απαντά σε ιδιαίτερη σκληρή γλώσσα στον επικεφαλής του επικοινωνιακού επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα, ενώ σε νεότερη ανακοίνωσή του εκείνος κατηγόρησε ευθέως τη Νέα Δημοκρατία ότι βρίσκεται πίσω από επίμαχο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Την Πέμπτη ήρθε η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στον κ. Καρτερό, σε έντονα ειρωνικό ύφος. Μεταξύ άλλων η ΝΔ χαρακτήρισε τον κ. Καρτερό «φερέφωνο του Μαξίμου» και τον κατηγόρησε ότι παραβιάζει τους κανόνες δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ με την αρθρογραφία του στην «Αυγή», δεδομένου πως «απαγορεύεται ρητά σε δημοσιογράφους που εργάζονται σε Γραφεία Τύπου, να αρθρογραφούν σε οποιαδήποτε εφημερίδα».

Η Πειραιώς καταλόγισε μάλιστα στον αρθρογράφο της «Αυγής» έλλειψη δημοσιογραφικού κύρους, θυμίζοντας παλιότερα κείμενά του, με τα οποία «καλούσε τους πολίτες να τρώνε άφοβα μαρούλια μετά το δυστύχημα του Τσερνομπίλ», όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Τα φερέφωνα του Μαξίμου εξακολουθούν να επιτίθενται σε όσους δημοσιογράφους έχουν το… θράσος να ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση και να αποκαλύπτουν τον μηχανισμό προπαγάνδας που έχει στήσει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Ο κ. Καρτερός, ωστόσο, είναι ο τελευταίος που δικαιούται να απευθύνει συστάσεις στους δημοσιογράφους, πόσο μάλλον να ζητεί τις πειθαρχικές διώξεις τους. Όχι μόνον γιατί έχει αποδείξει την “ανεξαρτησία” και το “κύρος” του από την εποχή που καλούσε τους πολίτες να τρώνε άφοβα μαρούλια μετά το δυστύχημα του Τσερνομπίλ. Αλλά και γιατί έχει το θράσος να επικαλείται τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ενώ ο ίδιος την εξευτελίζει καθημερινά αρθρογραφώντας στην Αυγή», επισημαίνετο στη σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς.

Της ανακοίνωσης (που έφερε τον σαρκαστικό τίτλο «Αυτό τα μαρούλια δεν τρώγονται») ακολούθησε ένα λυσσαλέο κονταροχτύπημα, στο Τwitter, μεταξύ της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου και του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωσταντίνου Ζούλα.

Την αρχή στον νέο γύρο αντιπαράθεσης έκανε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που έγραψε σε ανάρτησή της πως «όταν ο πανικός συνδυάζεται με την ανοησία, το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη γελοιοποίηση».

Σύμφωνα με την κυρία Σβίγγου, «μετά τα fake news περί SMS, η ΝΔ επικαλείται  άρθρα του κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ που δεν υπάρχουν και τα… μαρούλια του Τσέρνομπιλ για να επιτεθεί χυδαία στον Θ. Καρτερό».

Η απάντηση του Κωνσταντίνου Ζούλα ήταν άμεση, επικαλούμενος το άρθρο 5 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως ο δημοσιογράφος οφείλει «να μην δέχεται επ αμοιβή θέση συναφή με την ειδικότητά του σε Γραφεία Τύπου, δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέτει εν αμφιβόλω την επαγγελματική αυτονομία και ανεξαρτησία του».

«Επειδή η Ράνια Σβίγγου δεν έκανε καν τον κόπο να μπει στο site της ΕΣΗΕΑ, είπα λίγο να την διευκολύνω», συμπλήρωσε δηκτικά  ο κ. Ζούλας στην ανάρτησή του, «καρφώνοντας» την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ως δημοσιογράφος ο @kzoulas προφανώς και γνωρίζει πως το άρθρο του κώδικα της ΕΣΗΕΑ που επικαλείται δεν απαγορεύει την αρθρογραφία. Ψιλά γράμματα αυτά για τη ΝΔ και τη χυδαία προπαγάνδα της. Πάντως, είναι κατάντια για τη ΝΔ να έχει “γραμμή” τα μαρούλια και τους δήθεν κώδικες», ανταπάντησε η Ράνια Σβίγκου.

Με νέα ανάρτησή του ωστόσο, ο κ. Ζούλας έσπευσε να παρατηρήσει ότι πρώτη φορά ακούει ότι οι αρθρογράφοι δεν θεωρούνται δημοσιογράφοι. «Αραγε δεν καταλαβαίνετε πως δεν νοείται κομματικό στέλεχος να παριστάνει το δημοσιογράφο;» διερωτήθηκε. «Προφανώς όχι. Ούτε γιατί προσωπικά δεν δηλώνω δημοσιογράφος αφ ότου ανέλαβα το ΓΤ της ΝΔ. Τη χυδαιότητα σάς την επιστρέφω».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...