528
| REUTERS/Yves Herman

Φωτιά στη Σύνοδο από Τραμπ: «Φεύγω από το ΝΑΤΟ αν…»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2018, 13:40

Φωτιά στη Σύνοδο από Τραμπ: «Φεύγω από το ΝΑΤΟ αν…»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2018, 13:40

Απειλών συνέχεια από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά των Συμμάχων του στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα συζήτησης τις αμυντικές δαπάνες.

Μάλιστα, σύμφωνα με το το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε ακόμα και με αποχώρηση της χώρας του από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αν οι υπόλοιπες χώρες δεν αυξήσουν αμέσως τη συμβολή τους στις αμυντικές δαπάνες.

Το ίδιο μετέδωσε και το politico.eu που σημειώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για «σοβαρές επιπτώσεις» σε περίπτωση που δεν αυξηθεί άμεσα ο στόχος των δαπανών.

Ωστόσο οι πηγές του Reuters διέψευσαν ότι απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ζήτησαν από την Ουκρανία και τη Γεωργία, χώρες που δεν ανήκουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπως και από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να αποχωρήσουν από την αίθουσα για μια μη προγραμματισμένη συζήτηση μεταξύ μόνο των μελών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ο αμερικανός πρόεδρος, αναφέρουν ακόμη οι πηγές, χρησιμοποίησε πιο σκληρή γλώσσα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ισπανίας. Και οι τρεις χώρες υπολείπονται από τον στόχο του 2%, ενώ η Γερμανία συγκέντρωσε και χθες τα πυρά του Τραμπ που είπε ότι είναι όμηρος της Ρωσίας λόγω του φυσικού αερίου.

Σε κάποια στιγμή, σπάζοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο, απευθύνθηκε στη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ με το μικρό της όνομα και της είπε: «Ανγκελα, πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό». Αργότερα η καγκελάριος παραδέχτηκε ότι «είχαμε μια πολύ έντονη συζήτηση», ενώ δεσμεύτηκε το Βερολίνο να κάνει περισσότερα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών .

Για να δώσουμε και μια τάξη μεγέθους του τι θα σημαίνουν αμυντικές δαπάνες για τη Γερμανία στο 4% του ΑΕΠ της: αν συμβεί αυτή η χώρα θα έχει την τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο στρατιωτική δαπάνη, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Οι Γερμανοί που  θα το ήθελαν αυτό είναι μειοψηφία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ  επανέλαβε σε έντονο τόνο τη θέση του ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να πετύχουν τον στόχο του 2% για τις αμυντικές τους δαπάνες σε μικρό χρονικό διάστημα και όχι ως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας

Αξιωματούχοι του NATO δήλωσαν ακόμη ότι ο Τραμπ ήταν εξοργισμένος με τη δημοσιογραφική κάλυψη της πρώτης ημέρας των εργασιών όπως και ότι απαίτησε να γίνει έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά την πρωινή σύνοδο.

«Πιστεύω στο ΝΑΤΟ, αλλά..»

Οι αντιφάσεις του Τραμπ συνεχίστηκαν και στη συνέντευξη Τύπου.

Δήλωσε ότι πιστεύει στο ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι η Συμμαχία είναι πιο ισχυρή από όσο ήταν πριν δύο ημέρες. Επεσήμανε ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί το θέμα με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά είπε ότι πιστεύει πως μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου (πράγμα μάλλον απίθανο αν όχι αδύνατο νομικά) αν και συμπλήρωσε ότι δεν εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Οσο για τον πρόεδρο της Ρωσίας, όταν ρωτήθηκε αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποτελεί απειλή, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν θέλω να είναι, και για αυτό τον λόγο έχουμε το ΝΑΤΟ».

«Είναι ένας ανταγωνιστής» πρόσθεσε. «Είναι εχθρός μου; Δεν είναι εχθρός μου. Εκείνος εκπροσωπεί τη Ρωσία, εγώ εκπροσωπώ τις ΗΠΑ. Ελπίζω κάποια ημέρα να γίνει φίλος. Δεν τον ξέρω πολύ καλά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...