228
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα σε παλαιότερη Σύνοδο Κορυφής | Alexandros Michailidis / SOOC

Το Βερολίνο θα επιστρέψει 2.000 μετανάστες στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 10:32
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα σε παλαιότερη Σύνοδο Κορυφής
|Alexandros Michailidis / SOOC

Το Βερολίνο θα επιστρέψει 2.000 μετανάστες στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 10:32

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ως την Τρίτη, αναμένεται η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και του Βερολίνου για την επιστροφή στην Ελλάδα 2.000 μεταναστών που έφτασαν παράτυπα στη Γερμανία ενώ είχαν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Ανάλογη διμερής συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί μεταξύ Βερολίνου και Μαδρίτης.  Είναι πιθανό ότι θα υπάρξει ανάλογη συμφωνία και μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας.

Οι αποφάσεις είχαν ληφθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο μετά από συναντήσεις των ηγετών των χωρών.

Όπως αναφέρουν την Παρασκευή τα «Νέα», η κυβέρνηση στην κριτική που δεχόταν ότι η χώρα αναγκάζεται να δεχτεί επιπλέον μετανάστες την ώρα που ήδη στα νησιά η κατάσταση είναι εκρηκτική, απαντούσε ότι οι ροές από τη βαλκανική οδό προς τη Γερμανία είναι ελάχιστες από την ώρα που οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν κλείσει τα σύνορά τους.

Παράλληλα σημείωνε ότι με βάση τη συμφωνία, η Αθήνα θα αποδεχθεί την επιστροφή περίπου 2.000 μεταναστών, αλλά το Βερολίνο δεσμεύεται να διεκπεραιώσει σταδιακά ανοιχτές περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης και θα αποδεχτεί περισσότερα άτομα από εκείνα που θα στείλει πίσω.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε τη Σαξονία, όπου υποσχέθηκε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες στο ομοσπονδιακό επίπεδο για τον επαναπατρισμό προσφύγων των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο  απορρίφθηκαν.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις των κρατιδίων χρειάζονται τη βοήθεια των ομοσπονδιακών Αρχών, που πρέπει να επεξεργάζονται ταχύτερα τα αναγκαία έγγραφα ώστε να διευκολύνονται οι επαναπατρισμοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...