488
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεξιά, με τον Σωτήρη Τσιόδρα σε παλαιότερη σύσκεψη στο Μαξίμου | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σύσκεψη Μητσοτάκη – Τσιόδρα στο Μαξίμου στη σκιά των 21.657 κρουσμάτων

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2021, 19:49
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεξιά, με τον Σωτήρη Τσιόδρα σε παλαιότερη σύσκεψη στο Μαξίμου
|ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σύσκεψη Μητσοτάκη – Τσιόδρα στο Μαξίμου στη σκιά των 21.657 κρουσμάτων

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2021, 19:49

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 21.657 νέα κρούσματα κορονοϊού σε μία ημέρα, ανέτρεψε τους όποιους σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου για την ανάσχεση της διασποράς της Covid-19 στη σκιά της επικράτησης του υπερμεταδοτικού στελέχους Όμικρον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

α) νωρίς το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωνε ότι τα όποια μέτρα —σε εστίαση και διασκέδαση— δεν χρειαζόταν να ληφθούν πριν τα γλέντια της Πρωτοχρονιάς, αλλά το πρωί της Τρίτης το ίδιο πρόσωπο έβγαινε στην κρατική τηλεόραση για να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για άμεση ισχύ περιορισμών σε ωράριο κλπ,

β) Το μεσημέρι της Δευτέρας γινόταν γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για οικογενειακές διακοπές στην Ηπειρο, αλλά στις 9.30 το πρωί της Τετάρτης θα είναι στο Μέγαρο Μαξίμου για σύσκεψη με την ηγεσία του υπ. Υγείας και τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

γ) Στις 12:00 της Τετάρτης, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισηγηθεί τα μέτρα για την πανδημία να εφαρμοστούν πριν από την προσεχή Δευτέρα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Σε συνέντευξή του, νωρίτερα την Τρίτη στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είπε μεταξύ άλλων ότι «αυτό το στέλεχος (η παραλλαγή Ομικρον) μεταδίδεται πιο γρήγορα και οφείλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις».

«Το θέμα είναι να δούμε πώς θα πετύχουμε το μείζον. Πώς δεν θα επιτρέψουμε στην Ομικρον να μεταφερθεί από τις νέες γενιές που το περνάνε χαλαρά, στις μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως σε εκείνους που είναι ανεμβολίαστοι» είπε και πρόσθεσε ότι τα μέτρα ίσως εφαρμοστούν νωρίτερα, «διότι πάντα χρειάζεται να προσαρμόζει κανείς την τακτική του στα μεγέθη της πανδημίας, έτσι όπως εξελίσσεται».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κ. Πλεύρης ο οποίος μιλώντας επίσης στο Mega, το βράδυ της Τρίτης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσουν νωρίτερα, δηλαδή πριν την Πρωτοχρονιά, τα περιοριστικά μέτρα που ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι θα ισχύσουν στις 3 Ιανουαρίου.

Σε όρους πολιτικής επικοινωνίας η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, καθώς φαίνεται ότι είτε δεν είχε επαρκή ενημέρωση για την ισχύ του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον —μόνο στην Αττική ανακοινώθηκαν την Τρίτη 9.882 νέα περιστατικά μολύνσεων, δηλαδή περισσότερα απ’ όσα σε ολόκληρη τη χώρα μια μέρα νωρίτερα (9.284)—, είτε ότι ζύγισε το πολιτικό κόστος περιορισμών πριν την Πρωτοχρονιά —το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μιλούσε για «πολιτικό ρεαλισμό», επιμένοντας ότι «δεν θα τηρούσε κανένας τα μέτρα την Πρωτοχρονιά».

Σε κάθε περίπτωση όμως, είτε υπό την πίεση της αντιπολίτευσης —ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «λίγους» στο Μαξίμου, ο Νίκος Ανδρουλάκης για παλινωδίες που καταστρέφουν την εθνική προσπάθεια— είτε από την πίεση της ίδιας της πραγματικότητας, η κυβέρνηση δείχνει αντανακλαστικά, απέναντι σε ένα φαινόμενο που ούτως ή άλλως είναι δυναμικό. Και καθώς φαίνεται είναι έτοιμη να αποφασίσει μέτρα που δίστασε να πάρει τη Δευτέρα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...