293
Γιατροί και σε άλλες χώρες λαμβάνουν παρόμοιο σχήμα | REUTERS/Yves Herman

Σύντομα γιατροί και νοσηλευτές θα πάρουν τα φάρμακα που τους προφυλάσσουν από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 18:55
Γιατροί και σε άλλες χώρες λαμβάνουν παρόμοιο σχήμα
|REUTERS/Yves Herman

Σύντομα γιατροί και νοσηλευτές θα πάρουν τα φάρμακα που τους προφυλάσσουν από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 18:55

Πρόσφατα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας είχε δηλώσει ότι θα χορηγηθεί μία ειδική προφυλακτική αγωγή στους ανθρώπους που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή μέσα στα νοσοκομεία. Δηλαδή στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που έχουν άμεση επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό.

Μία δήλωση που είχε προκαλέσει αναστάτωση στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, αφού δεν γνωρίζουν ακόμη πότε και τι θα τους χορηγηθεί, ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν αντιδράσεις και από πολίτες σχετικά με το αν θα μπορούσε αυτό το φαρμακευτικό σχήμα να δοθεί και στον γενικό πληθυσμό.

Οπως ξεκαθάρισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, «έχει επιλεγεί εκτός των άλλων να χορηγηθεί η χλωροκίνη στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ πιθανώς σε συνδυασμό και με άλλα σκευάσματα, τα οποία θα περιορίζουν τη φλεγμονή που προκαλεί ο κορονοϊός. Κάτι όμως που θα αποφασίσει οριστικά η αρμόδια επιτροπή των ειδικών αύριο, Τρίτη».

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται για προφυλακτική αγωγή κατά του ιού τελικά, αλλά κατά της δράσης που ενδέχεται να έχει. Το κοκτέιλ της προεκθεσιακής προφύλαξης δεν θα αποτρέπει τον ιό από το να μολύνει κάποιον, όπως γίνεται με άλλα φάρμακα και ιούς (π.χ. HIV), αλλά θα τον «προετοιμάζει» ώστε να μην νοσήσει βαριά.

Προαιρετική η λήψη

Η λήψη του φαρμακευτικού σχήματος θα είναι εθελοντική, ενώ όποια και να είναι η τελική επιλογή θα γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση του προσωπικού για τυχόν παρενέργειες.

Το μόνο βέβαιον είναι πως το σχήμα που θα δοθεί θα είναι απολύτως ασφαλές σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα, ενώ θα χορηγηθεί σε όποιον το επιθυμεί για 8 με 12 εβδομάδες, όσο δηλαδή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Πρόκειται ουσιαστικά, όπως εξήγησε ο κ.Τσιόδρας, για προεκθεσιακή προφύλαξη που ακολουθείται σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ θα επιλεγούν φάρμακα φθηνά όπως η χλωροκίνη που είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...