595
Οι εικόνες που έδειξε το Open στο κεντρικό του δελτίο από την παραλία της Θεσσαλονίκης σοκάρουν | YouTube/Open

Είμαστε αδιόρθωτοι: «βούλιαξε» η παραλία στη Θεσσαλονίκη – Χαρδαλιάς: αυστηρότερα μέτρα

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 18:31
Οι εικόνες που έδειξε το Open στο κεντρικό του δελτίο από την παραλία της Θεσσαλονίκης σοκάρουν
|YouTube/Open

Είμαστε αδιόρθωτοι: «βούλιαξε» η παραλία στη Θεσσαλονίκη – Χαρδαλιάς: αυστηρότερα μέτρα

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 18:31

Ο καιρός βελτιώνεται, η ημέρα μεγαλώνει και είναι επόμενο να αυξάνεται η ανάγκη να βγαίνουμε έξω, αυτό όμως θα είναι το μεγαλύτερο λάθος που θα ακυρώσει την μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας, το απόγευμα της Δευτέρας.

Είχαν προηγηθεί εικόνες που προκαλούν σκεπτικισμό για τον βαθμό της αντιληπτικής ικανότητας μιας μερίδας συμπολιτών μας. Τόσο το Σαββατοκύριακο στο Λεκανοπέδιο (με εκατοντάδες πολίτες, νέους, γέρους, γονείς με παιδιά να κάνουν πολύωρους περιπάτους με πρόσχημα το δικαίωμα ατομικής άθλησης που έχει δοθεί στο πλαίσιο των μέτρων), όσο, κυρίως, με την επιμονή των Θεσσαλονικέων να αγνοούν ή να παρακάμπτουν τα μέτρα και να γεμίζουν την παραλία της Θεσσαλονίκης για βόλτα και ό,τι άλλο.

Ηταν τέτοια η εικόνα χιλιάδων αμέριμνων περιπατητών εν μέσω μιας φονικής πανδημίας, που ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο με τη συμμετοχή του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης Λάζαρου Μαυρόπουλου, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο προτού να είναι πολύ αργά. Το σενάριο του κλεισίματος της παραλίας τέθηκε στο τραπέζι.

Η παρουσία πολύ κόσμου στην παραλία της Θεσσαλονίκης ήταν από την αρχή ένα ζήτημα και είχε επιστρατευτεί η αστυνομία και η δημοτική αστυνομία για να περιοριστεί η συγκέντρωση, όμως τώρα υποτίθεται ότι ισχύουν αυστηροί κανονισμοί, οι οποίοι προφανώς αγνοούνται επιδεικτικά από τους ανέμελους Θεσσαλονικείς.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι αν συνεχιστούν οι ομαδικές αυτές βόλτες, θα είναι μονόδρομος και τα αυστηρότερα μέτρα κυκλοφορίας, ανεξάρτητα από την επιθυμία-επιλογή της κυβέρνησης.

«Περίπατοι και βόλτες μακριά από τα σπίτια μας για ώρες και όχι για λεπτά, απλά επιβαρύνουν τα δεδομένα και εξυπηρετούν τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Ας γίνει κάτι ξεκάθαρο», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, «όσο τηρούνται οι κανόνες δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αν κάποιοι όμως αρνούνται να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών, τότε η επιλογή είναι μονόδρομος: περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα».

Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί τη σύμπραξη πολιτείας και πολιτών, γιατί μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, επανέλαβε.

Ομοίως εν όψει Πάσχα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το φετινό «θα είναι διαφορετικό, δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε σε εκκλησίες».

Πρόκειται, είπε, για  μέτρα τα οποία είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι όλοι μας θα γιορτάσουμε υγιείς με τους δικούς μας το επόμενο Πάσχα, μαζί με τις γιαγιάδες και του παππούδες μας, και όχι κάποιους από αυτούς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 4.697 έλεγχοι, κατά τους οποίους 22 πολίτες βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει τους όρους της καραντίνας, οπότε και θα τους επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε εξάλλου, ότι για προληπτικούς λόγους, ανεστάλη για χρονικό διάστημα 30 ημερών, η λειτουργία του εργοταξίου της μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, ενώ όλες οι μονάδες της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν με το μίνιμουμ προσωπικό ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού στους συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους.

Αναφορικά με τις προμήθειες – προσφορές υγειονομικού υλικού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας γνωστοποίησε ότι τα ξημερώματα έφτασαν στην Ελλάδα με ειδική πτήση 1,7 εκατομμύρια μάσκες, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και των ελλήνων εφοπλιστών.

Με σειρά αντίστοιχων πτήσεων, θα προσφερθούν  στο εθνικό σύστημα υγείας, πάνω από 13 εκατομμύρια μάσκες και εξοπλισμός χειρουργικής προστασίας, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες με τις μεγαλύτερες προμήθειες υγειονομικού υλικού αυτή την περίοσο.

Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο κ. Χαρδαλιάς στη διάθεση του ΕΣΥ τίθεται η νοσοκομειακή μονάδα του Ιατρικού Περιστερίου -δυναμικότητας 60 κλινών και έξι κλινών ΜΕΘ.  Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε ήδη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Βασίλη Αποστολόπουλο, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την προσφορά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...