256
Μπριζίτ Μακρόν, Εμανουέλ Μακρόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ στις Βερσαλλίες | Emmanuel Dunand/Pool via REUTERS

Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνία για το ευρωομόλογο, συμφωνία στη λήψη μέτρων για την ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2022, 13:53
Μπριζίτ Μακρόν, Εμανουέλ Μακρόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ στις Βερσαλλίες
| Emmanuel Dunand/Pool via REUTERS

Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνία για το ευρωομόλογο, συμφωνία στη λήψη μέτρων για την ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2022, 13:53

Η διαφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για την έκδοση κοινού ευρωομολόγου και η ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αποτυπώνονται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που επικαλείται το Reuters.

Ο Guardian ανέφερε επίσης ότι εξέφρασαν συλλογικά την πρόθεσή τους να γίνει η Ευρώπη αυτόνομη σε τρόφιμα, ενέργεια και στρατιωτικό υλικό σε μια Διακήρυξη των Βερσαλλιών που περιέγραφε τον πόλεμο της Ρωσίας ως «μια τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία».

Ειδικότερα, οι ηγέτες των «27» φέρονται προετοιμασμένοι για έκτακτα έξοδα, ωστόσο εμφανίζονται αντίθετοι στην προοπτική νέας από κοινού έκδοσης ομολόγου.

«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

«Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030», σημειώνεται επίσης.

Μακρόν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αλλάξει την Ευρώπη

«Η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και δυναμικότερα, λόγω του πολέμου», δήλωσε  ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει τους «27» να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις» για «να επανακαθορίσουν πλήρως την αρχιτεκτονική της Ευρώπης μας», πρόσθεσε, ευχόμενος να ληφθούν αποφάσεις για τον ενεργειακό τομέα «και ίσως για τη γεωργία» μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει όμως να ληφθούν και «αποφάσεις σε ό,τι αφορά την άμυνα», σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα οργανωθεί για το θέμα αυτό πιθανότατα τον Μάιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...