605
Καμμένος και Βούτσης την εποχή που ήταν σύντροφοι στην ίδια κυβέρνηση. Τώρα ο ένας απειλεί τον άλλον | SOOC

Συνεδριάζουν τη Δευτέρα το μεσημέρι στη Βουλή για να σώσουν τον Καμμένο

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2019, 16:25
Καμμένος και Βούτσης την εποχή που ήταν σύντροφοι στην ίδια κυβέρνηση. Τώρα ο ένας απειλεί τον άλλον
|SOOC

Συνεδριάζουν τη Δευτέρα το μεσημέρι στη Βουλή για να σώσουν τον Καμμένο

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2019, 16:25

Πρώτα ο Νίκος Βούτσης «παρακάλεσε» τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί από τους ΑΝΕΛ ώστε να μην τους διαλύσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα. Επειτα απέστειλε πρόσκληση προς τα μέλη της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής για να συνεδριάσουν το μεσημέρι της Δευτέρας και να συζητήσουν-εγκρίνουν διατάξεις του ΚτΒ.

Τι είναι αυτές οι διατάξεις;

Από την προεδρία της Βουλής διευκρίνισαν ότι αφορούν τροποποίηση του ΚτΒ σχετικά με θέματα που άπτονται των υπαλλήλων της Βουλής.

Σε αυτό το θέατρο σκιών που παίζεται το τελευταίο διάστημα στη Βουλή μετά το διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όλα πρέπει να έχουν μια δικαιολογία, όσο γελοία και αν ακούγεται, όπως ότι χάλασε το ΙΧ του κ. Παπαχριστόπουλου (εδώ).

Παρά λοιπόν τις διαβεβαιώσεις των «πηγών» της προεδρίας της Βουλής, είναι σαφές και γνωστό ότι προωθείται μια ρύθμιση (εδώ) ώστε όταν κατατεθεί τελικά η παραίτηση του κ. Παπαχριστόπουλου (και φέρει στη Βουλή ως βουλευτή τον ευρισκόμενο εκτός ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ) αυτή να μην οδηγήσει στη διάλυση της ΚΟ των Ανεξ. Ελλήνων και στην απώλεια των προνομίων του αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος για τον Πάνο Καμμένο.

Η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Είναι το διάστημα στο οποίο ο κ. Βούτσης ελπίζει να έχει βρει μια χρυσή τομή ώστε να μπορεί ο κ. Καμμένος να διατηρήσει την ΚΟ του και να μην υλοποιήσει την απειλή του (εδώ) να έχει ρίξει την κυβέρνηση ως την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

 

Κοινώς ο Πρόεδρος της Βουλής προσπαθεί να βρει μια λύση προκειμένου ο κ. Καμμένος να συνεχίσει να κρατά το στόμα του κλειστό για αυτά που ξέρει για την κυβέρνηση…

Ενα σενάριο θέλει αυτή η ρύθμιση να προβλέπει ότι οι αρχηγοί διατηρούν τα προνόμιά τους ακόμα και αν η ΚΟ του κόμματός τους αριθμεί πέντε βουλευτές. Ενα άλλο να διατηρούνται οι ΚΟ παρά τις απώλειες βουλευτών, διότι… δεν είναι δίκαιο ένας σχηματισμός που έχει πιάσει στις κάλπες το όριο του 3% της εκπροσώπησης στη Βουλή να παύει να αποτελεί κοινοβουλευτική οντότητα.

Σε αυτό το θέατρο σκιών, όλα πρέπει να φανούν ότι γίνονται για το καλό της πολιτικής ζωής. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε πει την Πέμπτη στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών ότι δεν είναι «ηθικό» να διαλύονται οι ΚΟ, –αυτές δηλαδή που η κυβέρνηση διέλυσε με τη Συμφωνία των Πρεσπών– προαναγγέλλοντας σχέδιο σωτηρίας τόσο των ΑΝΕΛ όσο και του Ποταμιού (που έχει ήδη διαλυθεί) ώστε να μη φαίνεται  φωτογραφική η ρύθμιση. Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είπε στην ΕΡΤ την Παρασκευή ότι καλό είναι να μη χάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί τα προνόμιά τους και πως αυτό αφορά τόσο τον κ. Καμμένο όσο και το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων, όπου και εκεί, όπως παρατήρησε, «υπάρχουν προβλήματα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πάντως το ξεκαθάρισε την Παρασκευή:

«Κοινοβουλευτικές ομάδες με 2 και 3 βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξουν. Οπως δεν μπορεί να συγκροτούνται ΚΟ με δανεικούς βουλευτές. Ξεκάθαρα λόγια. Το Ποτάμι έχει αρχές. Δεν τις θυσιάζει ούτε στα μικρά ούτε στα μείζονα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα ευκαιριακά κομματικά οφέλη».

ΝΔ: Κατώτερος του αξιώματος ο Βούτσης

Ολη αυτή η πρωτοφανής μεθόδευση, προκάλεσε την αντίδραση και της Νέας Δημοκρατίας η οποία στράφηκε ευθέως κατά του Προέδρου της Βουλής.

«Ο πρωτοφανής ευτελισμός που έχουν επιβάλει στο κοινοβούλιο οι κ. Τσίπρας και Καμμένος κορυφώθηκε σήμερα με τη βούλα του κ. Νίκου Βούτση. Ο πρόεδρος της Βουλής, λαμβάνοντας πλέον και επισήμως ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στους εκβιαζόμενους εταίρους παρακάλεσε(!) τον βουλευτή Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα μαγειρέματα της κυβέρνησης. Οι πολίτες έχουν καταλάβει από καιρό ότι οι άνθρωποι που κυβερνούν τη χώρα είναι κατώτεροι των αξιωμάτων τους. Σήμερα απλά συνειδητοποίησαν ότι έχουν χάσει και το τελευταίο ψήγμα πολιτικής και προσωπικής αξιοπρέπειας για λίγους ακόμη μήνες εξουσίας», ανέφερε η Πειραιώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...