321
Το έργο μήκους 764 χιλιομέτρων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί | REUTERS/Anton Vaganov/File Photo

Συμφωνία ΗΠΑ και Γερμανίας για τον αγωγό Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 23:49
Το έργο μήκους 764 χιλιομέτρων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί
|REUTERS/Anton Vaganov/File Photo

Συμφωνία ΗΠΑ και Γερμανίας για τον αγωγό Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 23:49

Μια ανοιχτή όσο και σοβαρή εκκρεμότητα στις σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας φαίνεται ότι διευθετείται με τη συμφωνία των δύο χωρών για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία, διαμέσου της Βαλτικής.

Σε δηλώσεις της η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ, επισήμανε ότι θα προβλέπονται κυρώσεις εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει τον αγωγό φυσικού αερίου για να βλάψει την Ουκρανία.

Ακόμη, έγινε γνωστό ότι η Γερμανία δεσμεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσει ένα ταμείο άνω των 200 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση της Ουκρανίας, που στερείται ένα μέρος της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 2.

Επρόκειτο για έναν «εποικοδομητικό συμβιβασμό» επισήμανε σε δηλώσεις του μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας  Χάικο Μάας

«Νιώθω ανακούφιση που βρήκαμε μια εποικοδομητική λύση για τον Nord Stream 2 με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γερμανία θα βοηθήσει την Ουκρανία να οικοδομήσει έναν πράσινο ενεργειακό τομέα και θα εργαστεί για να εγγυηθεί τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της προσεχούς δεκαετίας», ανέφερε.

Μέσω του -εκτός λειτουργίας ακόμη αλλά σχεδόν ολοκληρωμένου- αγωγού θα μεταφέρεται ρωσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη. Οι επικριτές του ενεργειακού σχεδίου φοβούνται ότι η Ευρώπη θα εξαρτηθεί περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και ότι θα υπάρχει οικονομική ζημία για την Ουκρανία και άλλες χώρες από όπου παραδοσιακά διέρχεται φυσικό αέριο. Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν το έργο, μεταξύ άλλων επιβάλλοντας κυρώσεις στις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν την Τετάρτη για πιθανή παράταση της συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τη διέλευση φυσικού αερίου.

«Ο ρώσος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος εξέτασαν τη δυνατότητα παράτασης πέρα από το 2024 της συμφωνίας μεταξύ της Gazprom και της ουκρανικής εταιρείας Naftogaz σχετικά με τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της ουκρανικής επικράτειας», υπογράμμισε σε ανακοίνωση το Κρεμλίνο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...