508
Ο Κώστας Καραμανλής στη σύντομη δήλωσή του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής με τον Γιώργο Γεραπετρίτη | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καραμανλής: «Τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στις ζωές που χάθηκαν» – Η «συγγνώμη» Γεραπετρίτη στους συγγενείς

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2023, 12:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/03/2023, 19:00
Ο Κώστας Καραμανλής στη σύντομη δήλωσή του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής με τον Γιώργο Γεραπετρίτη
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καραμανλής: «Τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στις ζωές που χάθηκαν» – Η «συγγνώμη» Γεραπετρίτη στους συγγενείς

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2023, 12:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/03/2023, 19:00

«Τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στις ζωές που χάθηκαν», υπογράμμισε ο παραιτηθείς στη σκιά του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου με τον διάδοχό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας «θα εντοπιστούν με ακρίβεια».

«Πάντα οι απερχόμενοι υπουργοί κάνουν απολογισμό, θα μου επιτρέψετε να μην το κάνω, το αν έγιναν πολλά ή λίγα δεν θα το δούμε σε αυτή την ημέρα πένθους», παρατήρησε ο κ. Καραμανλής στις σύντομες δηλώσεις του, για να συμπληρώσει:

«Το ότι στη θέση του υπουργού τοποθετείται ένας άξιος επιστήμονας, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι η έρευνα θα είναι ενδελεχής και τα αίτια του δυστυχήματος θα εντοπιστούν με ακρίβεια».

Τέλος, αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό «για την εμπιστοσύνη που μου έχει δείξει», εξέφρασε για ακόμη μια φορά «τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και τις πιο θερμές ευχές στους τραυματίες που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία».

«Βιώνουμε μαύρες μέρες για τη χώρα. Η χώρα βιώνει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και όλοι είμαστε συντετριμμένοι», δήλωσε με τη σειρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ευχαριστώντας τον Κώστα Καραμανλή «για το πολιτικό υπόδειγμα που έδειξε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη όταν υπάρχει απώλεια ζωών τόσο άδικα», αναφέρθηκε στην ειδική αποστολή που αναλαμβάνει με εντολή του Πρωθυπουργού και τρεις βασικούς στόχους:

– Να διερευνηθούν οι λόγοι που φτάσαμε να θρηνήσουμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Η διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας θα είναι ενδελεχής και διαφανής. Σήμερα θα συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων ad hoc η οποία θα μελετήσει τα συστημικά αίτια που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

-Να διασφαλιστούν οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών.

-Να αποκατασταθεί η ασφάλεια στις μεταφορές.

«Δεν αναλαμβάνω την καθημερινή διαχείριση του υπουργείου. Αυτό θα το κάνουν οι υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς. Η δουλειά του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Αισθάνομαι πολύ μεγάλο χρέος και ευθύνη αναλαμβάνοντας την ειδική εντολή του Πρωθυπουργού», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης και έκλεισε με μία συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη:

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν, κάνοντας συνολική αυτοκριτική για το πολιτικό σύστημα και την πολιτεία και κοιτώντας τους στα μάτια, τους λέω ότι αυτό το δύσκολο έργο θα φτάσει μέχρι τέλους, θα διερευνηθούν όλα».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να ορίζει τον ελεγκτή του

Στις εξαγγελίες του κ. Γεραπετρίτη περί δημιουργίας επιτροπής εμπειρογνωμόνων, απάντησε ο πρώην υπουργός και αρμόδιος τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ –και άρτι καταδικασθείς στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος– Νίκος Παππάς, ο οποίος σχολίασε: «Ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεραπετρίτη πως ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να ορίζει τον ελεγκτή του. Τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα διερευνηθούν από κάποια δήθεν “υπερκομματική επιτροπή” που θα ορίσει η κυβέρνηση με πρόσωπα της αρεσκείας της», για να σημειώσει πως «υπάρχουν οι αρμόδιες Αρχές που θα τα ερευνήσουν όλα διεξοδικά. Εκτός εάν ο κ. Μητσοτάκης που την προανήγγειλε έχει κάποια σπουδή να βγάλει ένα προεκλογικό πόρισμα, που θα επιβεβαιώσει αυτό που έσπευσε να προδικάσει εχθές: πως για όλα φταίει “κυρίως ένα ανθρώπινο λάθος”».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...