353
Φιαλίδια με το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης | REUTERS /Dado Ruvic /Illustration

Συμπληρωματική έρευνα για το εμβόλιο του κορονοϊού στήνει η AstraZeneca

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 28 Νοεμβρίου 2020, 12:00
Φιαλίδια με το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
|REUTERS /Dado Ruvic /Illustration

Συμπληρωματική έρευνα για το εμβόλιο του κορονοϊού στήνει η AstraZeneca

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 28 Νοεμβρίου 2020, 12:00

Με στόχο το υποψήφιο εμβόλιο για τον κορονοϊό να είναι απόλυτα ασφαλές, αλλά να αποδειχθεί και η ακριβής αποτελεσματικότητά του πριν κατατεθεί η αίτηση έγκρισης, η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στήνουν νέα κλινική δοκιμή.

Κι αυτό διότι τη Δευτέρα φαρμακευτική και ερευνητικό ίδρυμα ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιό τους κατά τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, είχε μέσο όρο αποτελεσματικότητας 70% (εδώ). Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ήταν 90% σε μία υποομάδα εθελοντών, κάτι που προκάλεσε το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω έρευνα.

Μάλιστα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι εθελοντές έλαβαν μισή δόση του εμβολίου κατά τον πρώτο εμβολιασμό και μία ολόκληρη στον δεύτερο (αναμνηστική δόση), είχαν το υψηλότερο ποσοστό ανοσοποίησης.

Ακολούθως, αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι κανένας από την ομάδα που έλαβε τη μισή δόση και είχε υψηλή ανοσοποίηση δεν ήταν άνω των 55 ετών (εδώ), κάτι που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς το εμβόλιο στοχεύει να προφυλάξει περισσότερο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από αυτήν.

Η AstraZeneca επιμένει ότι μία επιπλέον κλινική μελέτη δεν πρόκειται να προκαλέσει καθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης στη Βρετανία, όπως γράφει η Telegraph.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό εξήγησε ότι «και αυτή η μελέτη θα είναι διεθνής, ωστόσο θα διεξαχθεί γρηγορότερα επειδή η εταιρεία γνωρίζει ήδη ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι υψηλή και κατά συνέπεια χρειαζόμαστε μικρότερο αριθμό εθελοντών».

Διευκρινίζεται ότι η Βρετανία, όπως και η κάθε χώρα, μπορεί να εξετάσει το φάκελο οποιουδήποτε υποψήφιου φαρμάκου ή εμβολίου και να δώσει έγκριση μόνο για τη χώρα της.

Ωστόσο, οι κινήσεις ειδικά για το εμβόλιο του κορονοϊού γίνονται συντονισμένα από κεντρικές ρυθμιστικές αρχές όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και αυτόματα η απόφαση υιοθετείται ως εθνική νομοθεσία από όλες τις χώρες.

Οπως όλα δείχνουν μετά από τα προβλήματα που προέκυψαν, η έγκριση θα καθυστερήσει, εκτός εάν ληφθούν διαφορετικές αποφάσεις από τις κεντρικές ρυθμιστικές αρχές.

«Δεδομένου ότι πολλά εμβόλια (γενικά, όχι μόνο κορονοϊού) είναι λιγότερο αποτελεσματικά στις μεγάλες ηλικίες, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί αναφορικά με το χαρακτηρισμό της αποτελεσματικότητας, τουλάχιστον για τους ηλικιωμένους», εξηγεί ο Πολ Χάντερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...