361
Μαδούρο, Τσίπρας, Παπαχριστόπουλος. Για πείτε κάτι για Κεντροαριστερά να δούμε κάτι... | CreativeProtagon

Λογάριαζαν χωρίς τον Μαδούρο και τον Παπαχριστόπουλο

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 3 Φεβρουαρίου 2019, 11:52
Μαδούρο, Τσίπρας, Παπαχριστόπουλος. Για πείτε κάτι για Κεντροαριστερά να δούμε κάτι...
|CreativeProtagon

Λογάριαζαν χωρίς τον Μαδούρο και τον Παπαχριστόπουλο

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 3 Φεβρουαρίου 2019, 11:52

Παρά τα κουσούρια της και τις οξύτατες κατά καιρούς αντιπαραθέσεις, η Mεταπολίτευση μας προσέφερε δύο τουλάχιστον ακριβά αγαθά: Την ενότητα και το σεβασμό στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις συνέδεσαν τη διαδρομή τους με τις δεκαετίες του ομαλού πολιτικού βίου. Κάπως έτσι το «κόμμα της μετριοπάθειας», ή, αν θέλετε, ο «μεσαίος χώρος» μοιραζόταν συχνά ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα κρίνοντας εκλογικές αναμετρήσεις.

Τα ακριβά αυτά αγαθά και όσους τα υπερασπίστηκαν θυμήθηκε το τελευταίο διάστημα ο σημερινός Πρωθυπουργός, ξεχνώντας ότι ο διχασμός και οι παρεμβάσεις στους δημοκρατικούς θεσμούς αποτελούν -πολιτικά μιλώντας- τον γραφικό του χαρακτήρα. Και ίσως επειδή είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς χαρακτήρα, ακόμη κι αν είναι «μόλις 44 ετών», η λύση που προκρίθηκε ήταν οι μεταγραφές προσώπων που θα μπορούσαν να προσφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα άλλοθι μετριοπάθειας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών επελέγη ως η ιδανική συγκυρία για την προσέγγιση αυτών των ανθρώπων. Και, πράγματι, ορισμένα πρόσωπα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς άρχισαν να το σκέφτονται. Ακολούθησαν διαρροές ότι στήνεται «το κόμμα των Πρεσπών» και μάθαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει ακόμη και όνομα και να γίνει «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμπαράταξη». Στη θεωρία, το πράγμα είχε αρχίσει να ζεσταίνεται. Όμως αυτή την εβδομάδα ήρθαν τα γεγονότα. Ή, αλλιώς, η πραγματικότητα. Αυτή που μπορεί πάντα να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία.

To έφερε η μοίρα, που λένε, να θέλει η Eυρωβουλή -ντε και σώνει αυτήν την εβδομάδα- να διαλέξει μεταξύ Μαδούρο και Γκουαϊντό. Και τι να κάνουν η Κούνεβα και ο Κούλογλου, διαχρονικοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ψήφισαν Μαδούρο -δεν μπόρεσαν να αντισταθούν. Και δεν μπόρεσε να σώσει τα προσχήματα ούτε ο -κατά τι- εξυπνότερος Παπαδημούλης που έφυγε στη ζούλα για να μην ψηφίσει. «Πήγε για γκαζόζα» έγραψαν οι εφημερίδες και εκείνος πυρ και μανία επικαλέστηκε ως πειστήριο ότι πετούσε εκείνη την ώρα με την Καϊλή, λες και δεν υπήρχε άλλη πτήση Βρυξέλλες – Αθήνα.

Η τραγωδία για τους νεοσύλλεκτους (της Κεντροαριστεράς) ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα. Κάπου ανάμεσα στη γκαζόζα του Φωκά, στις κλάψες της Παπακώστα και τις μικρο-απειλές της Μεγαλοοικονόμου μπλέχτηκαν οι τούφες του Παπαχριστόπουλου και χάλασε και το αυτοκίνητό του. Τι κρίμα να πάθει τέτοιο κακό ο θεσμικός πυλώνας του πολιτεύματος Νίκος Βούτσης. Να υποχρεωθεί να εκπλιπαρεί τον Θανάση Παπαχριστόπουλο τη γρουσουζιά να σπάσει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News