779
Ολάντ (αριστερά), Ρέντσι και Μέρκελ παραχωρούν κοινή συνέντευξη Τύπου από το αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε | REUTERS/Remo Casilli

Μέρκελ-Ολάντ-Ρέντσι: Διαφωνούν στα οικονομικά, συμφωνούν στην ασφάλεια

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2016, 09:59
Ολάντ (αριστερά), Ρέντσι και Μέρκελ παραχωρούν κοινή συνέντευξη Τύπου από το αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε
|REUTERS/Remo Casilli

Μέρκελ-Ολάντ-Ρέντσι: Διαφωνούν στα οικονομικά, συμφωνούν στην ασφάλεια

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2016, 09:59

Οι ηγέτες των τριών ισχυρότερων χωρών της EE, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας συναντήθηκαν στο ιδιαίτερα συμβολικό νησί της Ιταλίας, Βεντοτένε, τη Δευτέρα, με στόχο να προωθήσουν εν τοις πράγμασι την ιδέα της κοινής στάσης στη μετά Brexit εποχή και των άλλων ζητημάτων που έχουν άμεση σχέση με την Ευρώπη.

Τελικά, επικράτησε μία κοινή γραμμή στα ζητήματα της ασφάλειας, αλλά διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη μελλοντική οικονομική πολιτική της Ενωσης.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, από το αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στα ανοικτά της ιταλικής νήσου, η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης πρέπει να ακολουθήσουν πολιτικές που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, κάτι που χρειάζεται και ιδιωτικές επενδύσεις. Ωστόσο, υποστήριξε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας, που εγγυάται τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ΕΕ, ήδη προσφέρει επαρκή ευελιξία. Αντιθέτως, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έσπευσε να τονίσει ότι χρειάζονται επενδύσεις και στοχευμένες δαπάνες προκειμένου να τονωθεί η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας, αναφέροντας το επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ ως μοντέλο που θα μπορούσε να επεκταθεί για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αντίστοιχα, ο «οικοδεσπότης» ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σημείωσε ότι χρειάζονται σοβαρές πρωτοβουλίες για την προώθηση της ανάπτυξης στη Γηραιά Ηπειρο. «Πολλοί πίστεψαν μετά το Brexit ότι η Ευρώπη τελείωσε. Αυτό δεν ισχύει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πάντως, παρά την κοινή γραμμή Γαλλίας – Ιταλίας στο ζήτημα της οικονομικής πολιτικής, η κυρία Μέρκελ απέφυγε να κάνει δεσμευτικές τοποθετήσεις, λέγοντας απλώς ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν τις προτάσεις και τις ιδέες που υπάρχουν για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν πάντως ανοιχτά ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία και συντονισμός για την εγγύηση της ασφάλειας στην Ευρώπη, τόσο απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας όσο και στη διαφύλαξη των συνόρων απέναντι στην προσφυγική κρίση.

treiw
Οι τρεις ηγέτες επισκέφθηκαν τον τάφο του Αλτιέρο Σπινέλι, του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης», που βρίσκεται στη νήσο Βεντοτένε (REUTERS/Carlo Hermann)

Οπως είχε διασαφηνιστεί εξ αρχής, η τριμερής σύνοδος στην Ιταλία δεν αποσκοπούσε στη λήψη αποφάσεων, αλλά στην ανταλλαγή απόψεων και στη δημιουργία μίας ενιαίας γραμμής ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα, όπου οι ηγέτες των 27 θα προσπαθήσουν να χαράξουν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την μετά Brexit ΕΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Guardian, «η συνάντηση είχε στόχο να δείξει την ένωση των τριών μεγάλων χωρών της Ευρώπης και όχι να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό κλαμπ μέσα στην Ενωση».

Γι’ αυτό και ο κ. Ρέντσι επέλεξε το Βεντοτένε ως σημείο συνάντησης, το μικρό νησάκι που στους ρωμαϊκούς χρόνους έφερε το άκρως ελληνικό όνομα «Πανδατωρία». Υπάρχει ισχυρή δόση σημειολογίας πίσω από την επιλογή του ιταλού πρωθυπουργού. Το Βεντοτένε είναι μέρος της ιστορίας της ΕΕ. Σε αυτό, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, είχαν φυλακιστεί δύο εξέχοντες ιταλοί διανοούμενοι, ο Ερνέστο Ρόσι και ο Αλτιέρο Σπινέλι, με τον δεύτερο να συγγράψει το γνωστό «Μανιφέστο του Βεντοτένε». Ενα έργο που κραύγαζε υπέρ της ένωσης των ευρωπαϊκών κρατών. Γι’ αυτό και οι τρεις ηγέτες, στο περιθώριο των συζητήσεων, επισκέφθηκαν τον τάφο του Σπινέλι στο νησί. Μια πράξη που φέρει το συμβολισμό της τιμής προς έναν στοχαστή που τάχθηκε υπέρ της κοινής πορείας.

3264
Φωτογραφία από το γραφικό νησί Βεντοτένε/Silvia Marchetti

Αμέσως μετά την επικύρωση του Brexit, στα τέλη Ιουνίου, οι τρεις ηγέτες είχαν βρεθεί για πρώτη φορά και είχαν κάνει λόγο για την ανάγκη η Ευρώπη να βρει έναν νέο σφυγμό.  Ο Ρέντσι, ιδιαιτέρως, είχε παραδεχθεί πως η αποχώρηση της Βρετανίας συνιστούσε μια πολιτική ήττα για την Ευρώπη και ότι ήταν ένα εγερτήριο μήνυμα για περαιτέρω αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Αυτή τη στιγμή η ΕΕ βιώνει μια μορφή ήπιου διχασμού, ο οποίος συν τω χρόνω μπορεί να γίνει κινητήριο ρεύμα εξελίξεων, ως προς το ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια του ευρωσκεπτικισμού. Πολλές χώρες (σ.σ.: τελευταία ήταν η Ολλανδία) σκέφτονται να προωθήσουν τα δικά τους δημοψηφίσματα απόσχισης και αυτές οι ενέργειες εντείνουν ακόμη περισσότερο την ένταση.

Το Βερολίνο ομνύει υπέρ μιας «καλύτερης Ευρώπης» και όχι μιας «περισσότερης Ευρώπης» με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εμφανίζεται πάλι ως ο υπέρμαχος του πραγματισμού και να ζητάει από όλους να βρουν ρεαλιστικές, ενδοκυβερνητικές προσεγγίσεις για να λυθούν τα προβλήματα του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Ευρωπαίος διπλωμάτης σημείωσε με νόημα προ ημέρων πως «ο πρώτος στόχος είναι να διατηρηθεί το υπάρχον status quo και να αποτραπεί περαιτέρω διάλυση της Ευρώπης των 27».

Για τη γερμανίδα καγκελάριο, η συνάντηση με τους Ρέντσι και Ολάντ ήταν η εναρκτήρια περίοδος μιας έντονης διπλωματικής περιόδου κατά την οποία θα επισκεφθεί το Ταλίν, την Πράγα και τη Βαρσοβία, ενώ θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Σλοβενίας, της Βουλγαρίας, και της Κροατίας. Οι επιπτώσεις του Brexit θα βρίσκονται την κορυφή της ατζέντας του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο θα επιδοθεί η ίδια, ενώ άλλα «exit» αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...