390
Ο Πούτιν θα είναι υποψήφιος το 2018 με πολύ ισχυρές πιθανότητες για τη νίκη | REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool

Αλλαγή φρουράς για αλλαγή πολιτικής στο Κρεμλίνο

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2016, 09:22
Ο Πούτιν θα είναι υποψήφιος το 2018 με πολύ ισχυρές πιθανότητες για τη νίκη
|REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool

Αλλαγή φρουράς για αλλαγή πολιτικής στο Κρεμλίνο

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2016, 09:22

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και κυρώσεων από τη Δύση, που έχουν ακυρώσει ένα μέρος όσων κέρδισε η Ρωσία τα προηγούμενα χρόνια όσο οι τιμές του πετρελαίου και το ρούβλι ήταν (πολύ) πιο ψηλά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχεται εισηγήσεις ακόμα και για πρόωρες προεδρικές εκλογές πριν ληφθούν μέτρα που μάλλον θα δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους.

Η αναμέτρηση για τον προεδρία είναι προγραμματισμένη για το 2018 αλλά φαίνεται ότι η οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να περιμένουν τόσο πολύ, γράφουν  οι Times του Λονδίνου και μιλούν για επίσπευση των εκλογών κατά ένα χρόνο.

Οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζεται να βγάλουν τη Ρωσία από την δύσκολη συγκυρία της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, πάνω στην οποία βάσισε μεγάλο μέρος της ανάκαμψης της περιόδου Πούτιν μετά το 2000, είναι τα… κλασικά πλέον μέτρα για αυτήν την περίσταση. Αυξημένοι φόροι και αύξηση στο όριο συνταξιοδότησης, μεταξύ άλλων, πράγματα που ποτέ δεν γίνονται ευνοϊκά δεκτά από τους ψηφοφόρους.

Πηγή της εφημερίδας λέει ότι «πρόσωπα μέσα και έξω από το Κρεμλίνο λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να περιμένουν άλλα δύο χρόνια». Ενας από αυτούς που τάσσονται με αυτή τη θέση φαίνεται να είναι ο Αλεξέι Κούντριν, πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν οικονομικός σύμβουλος.

Ο Πούτιν παραμένει σκεπτικός, αλλά εξακολουθεί να ζυγίζει τις επιλογές του. Εάν προχωρήσει στην απόφαση για να επισπεύσει τις εκλογές πρέπει είτε να παραιτηθεί (οπότε οι εκλογές θα γίνουν σε τρεις μήνες) είτε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Σε κάθε περίπτωση, η νίκη μοιάζει εξασφαλισμένη και θα τον εγκαταστήσει στο ύπατο αξίωμα της Ρωσίας για άλλα έξι χρόνια. Εν τω μεταξύ τον Σεπτέμβριο διεξάγονται και βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες η παράταξη του Πούτιν που ήδη έχει ισχυρή πλειοψηφία στην Δούμα αναμένεται  να βγει και πάλι νικήτρια.

Σε αυτό το πλαίσιο οι αλλαγές στο επιτελείο του προέδρου αποκτούν άλλη ερμηνεία. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν αντικαθιστά πρόσωπα στο περιβάλλον του με νεότερα, περισσότερο πειθήνια.

Προ ημερών ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η απομάκρυνση του επιτελάρχη του Πούτιν Σεργκέι Ιβάνοφ, παλιού γνώριμου του ρώσου προέδρου ήδη από την Αγία Πετρούπολη της δεκαετίας του ’70 και τα χρόνια της KGB.

Ο Ιβάνοφ υποβιβάστηκε σε θέση ειδικού απεσταλμένου για το περιβάλλον και τις μεταφορές. Οι Times παραθέτουν τα λεγόμενα πηγής προσκείμενης στο Κρεμλίνο, ότι προσωπικοί λόγοι (έχασε τον γιο του που πνίγηκε ενώ έκανε διακοπές) έκαναν τον Ιβάνοφ να μην μπορεί να εκπληρώσει σωστά τα καθήκοντά του. Αντικαταστάτης του πανίσχυρου επιτελάρχη είναι ο σχετικά άγνωστος 44χρονος Αντον Βάινο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...