332
Δύο από τους αξιωματικούς (οι άνδρες με τη γραβάτα) ενώ μεταφέρονται στον Αρειο Πάγο | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Στο πλευρό των οκτώ τούρκων αξιωματικών τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2017, 13:12
Δύο από τους αξιωματικούς (οι άνδρες με τη γραβάτα) ενώ μεταφέρονται στον Αρειο Πάγο
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Στο πλευρό των οκτώ τούρκων αξιωματικών τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2017, 13:12

Σε παρεμβάσεις για την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, των οποίων τα αιτήματα περί παροχής ασύλου εξετάζονται από σήμερα στον Αρειο Πάγο, προχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι ζήτημα τιμής και κύρους για την Ελλάδα να επιβεβαιωθεί προς κάθε κατεύθυνση, ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη αποφασίζει ανεπηρέαστη και απερίσπαστη από οποιαδήποτε απόπειρα εσωτερικών ή εξωτερικών παρεμβάσεων». 

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή πολιτεία, δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση ανθρώπινες ζωές, εθνικούς και διεθνείς κανόνες, αξίες και αρχές».

Προσθέτει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με πυξίδα το ευρωπαϊκό κεκτημένο ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στην Τουρκία. Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τη χώρα μας περήφανη, ευρωπαϊκή και αξιοπρεπή».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υπογράμμισε ότι η Αγκυρα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να εκδοθούν άνθρωποι που απειλούνται με εκτέλεση.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα σε ανοικτή επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φέρχοφσταντ είχε ταχθεί κατά της έκδοσης των οκτώ αξιωματικών, επικαλούμενος ακριβώς τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Κατά της έκδοσης των οκτώ αξιωματικών είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες πρωτοβουλία πολιτών, οι οποίοι τονίζουν ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη αντιμετώπισε ως τώρα το θέμα τους με υψηλό φρόνημα, με εισαγγελικές εισηγήσεις και αποφάσεις του Εφετείου κατά της έκδοσης. Το επιχείρημα ήταν παντού το ίδιο: η βεβαιότητα των βασανιστηρίων, η βεβαιότητα της απάνθρωπης μεταχείρισης, η πλήρης ανυπαρξία των εγγυήσεων της δίκαιης δίκης»

Προσθέτουν ότι «η κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί και να μη συμμερίζεται όλα τα παραπάνω».

Υπέρ των αξιωματικών τα μέλη της πρωτοβουλίας είχαν πραγματοποιήσει εκδήλωση συμπαράστασης στις 5 Ιανουαρίου.

Οι οκτώ στρατιωτικοί έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη στις 16 Ιουλίου, μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Η Αγκυρα τους κατηγορεί για τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα, ενώ οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι στη χώρα τους δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι κινδυνεύουν ακόμα και με τη ποινή του θανάτου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...