754
Πανοραμική άποψη της Βουλής | ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Στις 7 Δεκεμβρίου η ψήφιση για ΕΥΠ, αναβολή στην αγωγή Δημητριάδη

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 13:55
Πανοραμική άποψη της Βουλής
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Στις 7 Δεκεμβρίου η ψήφιση για ΕΥΠ, αναβολή στην αγωγή Δημητριάδη

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 13:55

Ως τις 7 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ που βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση, η οποία ολοκληρώνεται στις 22 Νοεμβρίου. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει να αφήσει καμία σκιά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και είναι αποφασισμένη να αλλάξει τα πάντα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ΕΥΠ».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών στην Αμφισσα, δήλωσε την Πέμπτη ότι «στην τοξικότητα των τελευταίων ημερών και εβδομάδων, η κυβέρνησή μας θέλει πάντα να απαντά με έργα και πρωτοβουλίες που τελικά αφορούν όλους τους πολίτες».

Διαξιφισμοί διαρκείας

Ωστόσο, η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το θέμα των υποκλοπών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για «ύποπτη αδιαφορία» από πλευράς του κ. Τσίπρα για το γεγονός ότι λογισμικά παρακολούθησης είχαν εντοπιστεί να λειτουργούν στη χώρα από το 2016. Απαντώντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου αποτελούν «μνημείο συσκότισης και διαστρέβλωσης της αλήθειας» και πρόσθεσε ότι «και αυτή η προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου και των προσωπικών ευθυνών του Πρωθυπουργού θα πέσει στο κενό».

Οι υψηλοί τόνοι αναμένεται να διατηρηθούν τουλάχιστον ως τις 7 Δεκεμβρίου, όταν και σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές αναμένεται να λάβει χώρα η δεύτερη αντιπαράθεση στη Βουλή για το θέμα των υποκλοπών ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών είχε γίνει στο τέλος Αυγούστου, ενώ η χρονιά θα κλείσει στη Βουλή με την καθιερωμένη μάχη της ψήφισης του Προϋπολογισμού.

Οπως συνοψίζουν τη νομοθετική πρωτοβουλία κυβερνητικές πηγές, στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και το απόρρητο των επικοινωνιών καθιερώνεται νέα διαδικασία για την άρση του απορρήτου των πολιτικών προσώπων με φίλτρα που σύμφωνα με την κυβέρνηση καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή την άρση της. Το αίτημα μπορεί να το υποβάλει η ΕΥΠ μόνο «για άμεση και εξαιρετικά πιθανή διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας», με την άδεια του Προέδρου της Βουλής και την συμφωνία δύο εισαγγελέων. Παράλληλα, διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να ορίζεται μόνο διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός και υποδιοικητές μόνο δημόσιοι λειτουργοί —αποκλείονται συνεπώς οι ιδιώτες από τις θέσεις αυτές.

Παράλληλα, απαγορεύεται με ποινή φυλάκισης η κατοχή ή εμπορία κακόβουλου λογισμικού χωρίς να απαιτείται η συνδρομή οποιασδήποτε άλλης προϋπόθεσης, ενώ αναβαθμίζεται σε κακούργημα με ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια η χρήση των λογισμικών αυτών.

Στρίβειν δια της αναβολής των εναγομένων στην αγωγή Δημητριάδη

Αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2024 η εκδίκαση της αγωγής του πρώην γ.γ. του Πρωθυπουργού κατά της «ΕφΣυν» και του ιστοτόπου Reporters United για δημοσιεύματα του Ιουνίου. «Πρώτα σπιλώνουν και μετά κρύβονται» ανέφεραν πηγές από την πλευρά του κ. Δημητριάδη. Κώλυμα των δικηγόρων επικαλέστηκαν οι εναγόμενοι .

Παρά τις πολύ επιβαρυντικές αναφορές στις αρχές Ιουνίου για τον πρώην γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη από την Εφημερίδα των Συντακτών και τον ιστότοπο Reporters United, σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Μεγάλος Ανιψιός κι ο Μεγάλος Αδερφός», οι υπεύθυνοι και των Μέσων ζήτησαν αναβολή την Πέμπτη στην εκδίκαση της αγωγής του κ. Δημητριάδη για ηθική βλάβη. Πιο συγκεκριμένα, επικαλέστηκαν κώλυμα των δικηγόρων τους και κέρδισαν την αναβολή της δίκης για τον… Ιανουάριο του 2024. 

«Πρώτα σπιλώνουν και μετά κρύβονται» ανέφεραν μετά από αυτή την εξέλιξη πηγές από την πλευρά του ενάγοντος. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην γ.γ. του Πρωθυπουργού κατέφυγε στη Δικαιοσύνη μετά από τα δημοσιεύματα που τον ενέπλεκαν στην υπόθεση των υποκλοπών. 

H εν λόγω αγωγή κατατέθηκε εναντίον της «Εφημερίδας των Συντακτών», του διευθυντή της «ΕφΣυν» Νικόλα Βουλέλη, του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Σωτήρη Μανιάτη, του αρχισυντάκτη του πολιτικού ρεπορτάζ της «ΕφΣυν» Γιώργου Πετρόπουλου, του ιστοτόπου Reporters United και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Νικόλα Λεοντόπουλου. 

Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε την Πέμπτη μέσω των πληρεξουσίων του την επιθυμία του για την πρόοδο της δίκης, ωστόσο οι εναγόμενοι πέτυχαν από την πλευρά τους αναβολή λόγω κωλύματος των δικηγόρων τους. Απών ήταν ο κ. Κουκάκης.

Ο πρώην γ.γ. του Πρωθυπουργού ζητεί στην αγωγή του από τους συντάκτες και τους υπεύθυνους των Μέσων Ενημέρωσης να ανακαλέσουν και να μην επαναλάβουν στο μέλλον δημοσιεύματα που περιείχαν δυσφημιστικές ή εξυβριστικές κατά τον ίδιο φράσεις για το πρόσωπό του, καθώς και την επιδίκαση ποσών ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, τα οποία θα εκχωρήσει στα Παιδικά Χωριά SOS. 

Μετά την αναβολή, οι δημοσιογράφοι δεν θα παρουσιάσουν τα στοιχεία τους στο δικαστήριο, ενώ ο ενάγων θα χρειαστεί να περιμένει τουλάχιστον έως το 2024 με τις αναφορές που –όπως δηλώνει στην αγωγή του– σπιλώνουν την προσωπικότητά του, να αιωρούνται στην προεκλογική ατμόσφαιρα. 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...