377
Η τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία εξυπηρετεί ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, κινδυνεύει μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Αλαμπάμα | Shutterstock

Στην Αλαμπάμα θεωρούν παιδιά ακόμη και κατεψυγμένα έμβρυα!

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2024, 10:26
Η τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία εξυπηρετεί ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, κινδυνεύει μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Αλαμπάμα
|Shutterstock

Στην Αλαμπάμα θεωρούν παιδιά ακόμη και κατεψυγμένα έμβρυα!

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2024, 10:26

Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο του αγαπημένου τα τελευταία χρόνια σίριαλ των ΗΠΑ, αυτού περί των περιορισμών στις αμβλώσεις, πρωταγωνίστησαν οι δικαστές της Αλαμπάμα, Πολιτεία η οποία βρίσκεται στη δυσώνυμη για τον ακραίο συντηρητισμό της «Ντίξιλαντ» – πρόκειται για τον κλασικό Νότο των ΗΠΑ. Οι δικαστές απεφάνθησαν ότι η καταστροφή παγωμένων εμβρύων τα οποία για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν χρησιμοποιήθηκαν ισούται με φόνο, διότι τα έμβρυα αυτού του σταδίου (ανεσταλμένης, σημειωτέον, ανάπτυξης) είναι και αυτά άνθρωποι! Σοκαρίστηκε η αναπαραγωγική ιατρική, έγραψε η Corriere della Sera, κλάδος με τζίρους εκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά την απόφαση του ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο τον Ιούνιο του 2022 ακύρωσε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών να κάνουν έκτρωση, λαμβάνονται ολοένα και επαχθέστερες αποφάσεις, ορισμένες από τις οποίες φλερτάρουν ξεδιάντροπα με τον παραλογισμό. Τέτοια ήταν και η απόφαση της Αλαμπάμα. Προ δύο ημερών ελήφθη και αφορά άμεσα τον συγκεκριμένο χρυσοφόρο ιατρικό κλάδο. Τα έμβρυα που δημιουργούνται στο εργαστήριο από σπέρμα και ωάριο ζευγαριών με προβλήματα γονιμότητας και καταψύχονται ως εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση αποτυχίας είναι, τελικά, και αυτά ανθρώπινα όντα, αν και ανύπαρκτα ως υποστάσεις.

Προκλήθηκε έκπληξη στην αρχή, αγανάκτηση κατόπιν. Χαρακτηρίστηκε η απόφαση ακραία και μεμονωμένη εκδήλωση της υπερσυντηρητικής δικαστικής εξουσίας υπό την ηγεσία του δικαστή Τομ Πάρκερ, ο οποίος κατά το παρελθόν εκδήλωσε την τάση του να αναμειγνύει τα Νομικά με τη Θεολογία, σχολίασαν οι Ιταλοί. Το Δικαστήριο, για να δικαιολογήσει την απόφαση, κατέφυγε σε αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη, στη Γένεση και τον προφήτη Ιερεμία, αλλά και σε χριστιανούς αγίους (Αυγουστίνος, Θωμάς Ακινάτης κ.ά.). Οι δικαστές, τελικά, διακήρυξαν την πίστη τους σε ένα «Σύνταγμα της Αλαμπάμα βασισμένο σε ένα θεολογικό όραμα για την ιερότητα της ζωής».

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας αποκτούν περίπου 100.000 παιδιά με τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι οποίες απαιτούν τη διαθεσιμότητα μεγάλου αριθμού εμβρύων, δεδομένου ότι οι προσπάθειες δεν είναι πάντα επιτυχημένες. Οταν ένα ζευγάρι καταφέρνει να αποκτήσει τα παιδιά που επιθυμεί, τα έμβρυα που περισσεύουν καταστρέφονται. Εφ’ όσον, λοιπόν, τα περισσεύοντα έμβρυα είναι ανθρώπινα όντα, η καταστροφή τους μπορεί να θεωρηθεί δολοφονία.

Οι γιατροί πιθανότατα δεν θα καταλήξουν στη φυλακή, όμως οι αστικές συνέπειες θα είναι σοβαρές. Ηδη οι κλινικές γονιμοποίησης της Αλαμπάμα ετοιμάζονται να μεταφέρουν τα κατεψυγμένα έμβρυα αλλού. Και όλοι φοβούνται μήπως θεσπιστεί κάτι ανάλογο και από δικαστές άλλων Πολιτειών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...