400
Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο, στις 4 Φεβρουαρίου | Sputnik/Aleksey Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Στη Μόσχα η συνάντηση Πούτιν – Σι την άλλη εβδομάδα – Στο ακουστικό του αναμένει ο Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 10:41
Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο, στις 4 Φεβρουαρίου
|Sputnik/Aleksey Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Στη Μόσχα η συνάντηση Πούτιν – Σι την άλλη εβδομάδα – Στο ακουστικό του αναμένει ο Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 10:41

Η επίσκεψη είχε προαναγγελθεί, απέμενε μόνο η οριστικοποίηση της ημερομηνίας και αυτή μόλις ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο  Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία από τις 20 ως τις 22 Μαρτίου έπειτα από πρόσκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η επίσκεψη αναμένεται με αγωνία, τόσο στο Κίεβο όσο και στη Δύση, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό ένα τηλεφώνημα του κινέζου προέδρου στον ουκρανό ομόλογό του, που θα είναι η πρώτη τους επικοινωνία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Στη διάρκεια των συνομιλιών, θα συζητηθούν τοπικά ζητήματα και η περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων συνολικής σύμπραξης και στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Επίσης, θα υπογραφεί αριθμός σημαντικών διμερών εγγράφων», ανέφερε η ανακοίνωση.

Από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε χωρίς άλλη διευκρίνιση πως, «έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία από τις 20 ως τις 22 Μαρτίου».

Η επίσκεψη ανακοινώνεται ενώ η Κίνα έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει για την ειρήνευση στην Ουκρανία, μια προσπάθεια που αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις στη Δύση, δεδομένης της διπλωματικής υποστήριξης του Πεκίνου προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο κινέζος πρόεδρος είναι πολύ πιθανό να τηλεφωνήσει στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αν αυτό συμβεί, θα είναι μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν. Ο Σι αναμένεται να συζητήσει το θέμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τον ουκρανό πρόεδρο.

Μια συνομιλία μεταξύ των προέδρων της Ουκρανίας και της Κίνας, «θα ήταν κάτι πάρα πολύ καλό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Βεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ «ενθάρρυναν» εδώ και πολύ καιρό μια τέτοια επαφή, ο εκπρόσωπος τόνισε: «Νομίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό οι Κινέζοι να ακούσουν την άποψη των Ουκρανών και όχι μόνο του (Βλαντίμιρ) Πούτιν».

Ο Ζελενσκι είχε δηλώσει στα τέλη Φεβρουαρίου ότι προγραμματίζει μια συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη.

Η εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε στις αρχές της εβδομάδας ότι ο Σι σκοπεύει να συνομιλήσει σύντομα με τον Ζελένσκι.

Η Κίνα και η Ρωσία συνήψαν μια σύμπραξη «χωρίς όρια» τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, λίγες ημέρες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι δύο πλευρές έχουν έκτοτε συνεχίσει να υπογραμμίζουν την ισχύ των δεσμών τους. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί μετά την εισβολή και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής του ρωσικού πετρελαίου, που αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...