502
Η κινεζική εταιρεία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια smartphones στον κόσμο | REUTERS/Tyrone Siu/File Photo

Στη «μαύρη λίστα» της Google η Huawei έπειτα από τα μέτρα Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2019, 11:23
Η κινεζική εταιρεία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια smartphones στον κόσμο
|REUTERS/Tyrone Siu/File Photo

Στη «μαύρη λίστα» της Google η Huawei έπειτα από τα μέτρα Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2019, 11:23

Σε μια πρωτοφανή κίνηση η Google απέκλεισε τη Huawei –δηλαδή τα προϊόντα της– από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android ενώ αποκλείει την πρόσβασή τους σε δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.

Η Huawei είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο μετά τη νοτιοκορεατική Samsung.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ να προσθέσει την κινεζική εταιρεία στον κατάλογο των εταιρειών με τις οποίες οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να συναλλάσσονται, εκτός αν έχουν ειδική άδεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Google ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συναλλαγές με την κινεζική εταιρεία οι οποίες απαιτούν τη μεταφορά υλικού, λογισμικού και τεχνικών υπηρεσιών, πέρα από εκείνες που είναι διαθέσιμες μέσω άδειας ελεύθερου λογισμικού.

Εφαρμογές όπως οι Google Play, Gmail, Chrome, YouTube, Google Maps και άλλες δεν καλύπτονται, καθώς απαιτούν εμπορική συμφωνία με τη Google.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Huawei θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το λειτουργικό Android, αλλά οι νέοι χρήστες των συσκευών Huawei δεν θα μπορούν να έχουν στη διάθεση τους αναβαθμίσεις ασφαλείας και τεχνική υποστήριξη.

Οι υπάρχοντες χρήστες των smartphones της Huawei θα μπορούν να χρησιμοποιούν και να κατεβάζουν αναβαθμίσεις των εφαρμογών της Google μέσω Google Play, αλλά όταν η Google κυκλοφορήσει τη νέα έκδοση του Android (την οποία ετοιμάζει), η Huawei δεν θα επιτρέπεται να προσφέρει την αναβάθμιση στις συσκευές της. Σταδιακά, οι παλιές εφαρμογές δεν θα μπορούν να αναβαθμιστούν πλέον γιατί θα απαιτούν νεότερες εκδόσεις του λογισμικού.

Αυτό είναι το υπό ανέγερση τεράστιο data center της Huawei, στη νοτιοδυτική Κίνα, όπου θα συγκεντρώνει και θα διαχειρίζεται πληροφορίες. Εικόνες όπως αυτή φέρνουν ανησυχία στη Δύση για τις σχέσεις της εταιρείας με την κινεζική κυβέρνηση // REUTERS/Stringer

Η Huawei δεν έχει σχολιάσει επίσημα τις εξελίξεις αν και φαίνεται να περίμενε την απόφαση.

Η κινεζική εταιρεία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών, οι οποίες υποπτεύονται τη διαρροή μυστικών προς την κινεζική κυβέρνηση από τη χρήση των συσκευών της στα υπό ανάπτυξη δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G). Ηδη ορισμένες χώρες έχουν απαγορεύσει στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών τους να χρησιμοποιούν προϊόντα και εξοπλισμό της Huawei.

Πάντως, η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά τα περί διαρροής και επιμένει ότι διατηρεί πλήρη ανεξαρτησία έναντι της κινεζικής κυβέρνησης.

Μία πιθανή επίπτωση, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι θετική για τους καταναλωτές, είναι η Huawei να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός δικού της λειτουργικού συστήματος για κινητά. Πριν από λίγους μήνες ο επικεφαλής των καταναλωτικών συσκευών της Huawei είχε εξάλλου μιλήσει σαφώς για το plan B, την ανάπτυξη του δικού της λειτουργικού.

Βραχυπρόθεσμα, η κινεζική εταιρεία θα υποστεί πλήγμα στην αγορά smartphones και θα δυσκολευτεί να εκθρονίσει μέσα στο 2020 από την πρώτη θέση των πωλήσεων τη Samsung, όπως είναι η φιλοδοξία της. Ο λόγος είναι προφανής: πολλοί καταναλωτές θα αποφύγουν να αγοράσουν ένα κινητό που δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών Google Play, ούτε σε αναβαθμίσεις ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...