343
Η Μενγκ Γουανζού σε εκδήλωση το 2014 | REUTERS/Alexander Bibik

Ελεύθερη υπό όρους η οικονομική διευθύντρια της Huawei

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 08:41
Η Μενγκ Γουανζού σε εκδήλωση το 2014
|REUTERS/Alexander Bibik

Ελεύθερη υπό όρους η οικονομική διευθύντρια της Huawei

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 08:41

Η Μενγκ Γουανζού, οικονομική διευθύντρια της Huawei και κόρη του ιδρυτή, αποφυλακίστηκε υπό όρους την Τρίτη μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης από καναδικό δικαστήριο, 10 ημέρες έπειτα από τη σύλληψή της στο Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος των Αρχών των ΗΠΑ.

Την βαρύνουν κατηγορίες ότι παραπλάνησε πολλές πολυεθνικές τράπεζες όσον αφορά συναλλαγές που συνδέονταν με το Ιράν και εξέθεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κίνδυνο παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Στην ακροαματική διαδικασία στο Βανκούβερ ο δικαστής ανέφερε ότι η Μενγκ μπορεί να αποφυλακιστεί μετά την καταβολή εγγύησης 10 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (7,5 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ), απόφαση την οποία υποδέχθηκαν με ζητωκραυγές πολλοί στο ακροατήριο. Η Μενγκ, που παρέμενε υπό κράτηση από την 1η Δεκεμβρίου, δάκρυσε και αγκάλιασε τους συνηγόρους της.

Η 46χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών θα πρέπει να φοράει ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού στον αστράγαλο και να παραμένει στο σπίτι της στο Βανκούβερ καθημερινά από τις 23:00 ως τις 06:00. Πέντε φίλοι της συμφώνησαν να προσημειωθούν τα σπίτια τους και να καταβάλουν χρηματικά ποσά ως εγγύηση ότι δεν θα αποπειραθεί να διαφύγει – ούτως ή άλλως της αφαιρέθηκε προσωρινά το διαβατήριο.

Εάν η δικαιοσύνη του Καναδά αποφανθεί ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος της, το καναδικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα κληθεί ακολούθως να αποφασίσει αν θα εγκρίνει το αίτημα έκδοσής της στις ΗΠΑ. Αν αυτό συμβεί, η Μενγκ ίσως προσαχθεί σε δίκη για συνωμοσία με σκοπό τη δόλια απόσπαση χρημάτων από χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 ετών ανά κατηγορία.

Η σύλληψη της Μενγκ αναζωπύρωσε την ένταση στη σχέση της Κίνας με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου και των αμερικανικών καταγγελιών περί κινεζικής κατασκοπείας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Reuters ότι ενδέχεται να παρέμβει στην υπόθεση της Μενγκ, εάν κρίνει πως αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ ως προς την εθνική τους ασφάλεια ή εάν συμβάλλει να κλειστεί μια συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο.

Το Πεκίνο είχε απειλήσει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν ο Καναδάς δεν αποφυλάκιζε τη Μενγκ αμέσως.