294
Το χαμόγελο της λογοτεχνικής επιτυχίας από τη Λεϊλά | REUTERS/Jacky Naegelen

Στη Λεϊλά Σλιμανί το λογοτεχνικό βραβείο Goncourt

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2016, 19:57
Το χαμόγελο της λογοτεχνικής επιτυχίας από τη Λεϊλά
|REUTERS/Jacky Naegelen

Στη Λεϊλά Σλιμανί το λογοτεχνικό βραβείο Goncourt

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2016, 19:57

Με το βραβείο Goncourt, το σημαντικότερο βραβείο στη γαλλόφωνη λογοτεχνία τιμήθηκε την Πέμπτη η 35χρονη μυθιστοριογράφος Λεϊλά Σλιμανί για το μυθιστόρημά της «Chanson douce» (εκδόσεις Gallimard) το οποίο έχει ως θέμα μια παιδοκτονία. Με το δεύτερο αυτό βιβλίο, η δημοσιογράφος-συγγραφέας Σλιμανί περιλαμβάνεται στις ελάχιστες γυναίκες που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Goncourt. Τα τελευταία 20 χρόνια, αυτό το λογοτεχνικό βραβείο έχει δοθεί μόλις σε τέσσερις γυναίκες. Παράλληλα, την ίδια ημέρα, το βραβείο Renaudot δόθηκε στη Γαλλίδα μυθιστοριογράφο και δραματουργό Γιασμινά Ρεζά, 57 ετών, για το «Babylone», που αναφέρεται στην ιστορία ενός άνδρα ο οποίος στραγγαλίζει τη γυναίκα του πάνω σε μια παρεξήγηση.

Η Λεϊλά Σλιμανί γεννήθηκε το 1981 στο Μαρόκο από αλγερινή μητέρα και μαροκινό πατέρα. Σπούδασε στο Παρίσι, ασχολείται με τη δημοσιογραφία και καταπιάνεται με θέματα για τα ζητήματα της Βόρειας Αφρικής. Το πρώτο της βιβλίο είχε θέμα τη γυναικεία σεξουαλικότητα.

Η συγγραφέας διηγείται τη δολοφονία δύο μικρών παιδιών από την γκουβερνάντα τους. Το βιβλίο, το οποίο είναι ήδη μπεστ σέλερ, διαβάζεται σαν θρίλερ -δεν είναι διόλου τυχαίο ότι θα γίνει ταινία- αλλά αφορά στις σχέσεις κυριαρχίας και στην κοινωνική αθλιότητα.

Η διπλή βρεφοκτονία εκτυλίσσεται στο Uptown της Νέας Υόρκης, το 2012. Η συγγραφέας πηγαίνει πίσω στον χρόνο για να εξερευνήσει τις ρωγμές της ηρωίδας της Λουίζ, μιας φαινομενικά τέλειας νταντάς. Η σύγχυσή της, ωστόσο, μεγαλώνει καθώς εξελίσσεται η ιστορία και τροφοδοτείται από μια αίσθηση αδυναμίας και αγανάκτησης για τη ζωή.

Quick info
  • Tο βραβείο Goncourt απονέμεται κάθε χρόνο, στις αρχές Νοεμβρίου, στον συγγραφέα του «καλύτερου πεζού έργου μυθοπλασίας της χρονιάς».
  • Η πρώτη απονομή τού εν λόγω βραβείου έγινε από την Ακαδημία στις 21 Δεκεμβρίου 1903. Το χρηματικό ποσό που συνοδεύει τη βράβευση αρχικά ανερχόταν σε 50 γαλλικά φράγκα, ποσό του οποίου η αξία υποτιμήθηκε σταδιακά και κατέληξε στις ημέρες μας στο συμβολικό ύψος των 10 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...