417
Καραμπινιέροι μεταφέρουν στην ακτή τής Λάγκο Ματζόρε ευρήματα από το ναυάγιο του «σκάφους των κατασκόπων» | EPA/PURICELLI

Στη γειτονιά των ρώσων Κροίσων ναυάγησαν οι κατάσκοποι

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2023, 22:24
Καραμπινιέροι μεταφέρουν στην ακτή τής Λάγκο Ματζόρε ευρήματα από το ναυάγιο του «σκάφους των κατασκόπων»
|EPA/PURICELLI

Στη γειτονιά των ρώσων Κροίσων ναυάγησαν οι κατάσκοποι

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2023, 22:24

Συνέχεια στην υπόθεση της βύθισης του σκάφους με τους κατασκόπους (της Ιταλίας και του Ισραήλ) στην αιφνιδίως τρικυμισμένη Λάγκο Ματζόρε έδωσε η Corriere della Sera. Το μιλανέζικο μέσο δεν ασχολήθηκε με τα νερά της λίμνης, ούτε με τον αέρα της, αλλά με τις δυτικές όχθες της, οι οποίες ανήκουν στο Πιεμόντε (οι ανατολικές ανήκουν στη Λομβαρδία). Εγραψε ότι τον τελευταίο καιρό στην πιεμοντέζικη περιοχή Βερμπάνια έχουν αυξηθεί οι αφίξεις ρώσων επιχειρηματιών, οι οποίοι μεταφέρουν εκεί τις επενδύσεις τους από το Κόμο (πρόκειται για άλλη λίμνη, ανατολικότερα).

Το υποτιθέμενο ρωσικό πρότζεκτ αφορά την ανάπλαση παλαιών οικημάτων για τουριστικούς λόγους, δηλαδή με σκοπό τη λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων πολυτελείας. Η Corriere προσέθεσε ότι ένας Ρώσος αγόρασε «υπέροχη βίλα» στην ίδια περιοχή, ωστόσο εξαφανίστηκε και αυτός αιφνιδίως σαν το μπουρίνι, αλλά πριν από αυτό: «Επένδυσε κεφάλαια για την ανάπλαση του αρχοντικού, κατόπιν όμως, όταν το οίκημα ήταν έτοιμο, εξαφανίστηκε. Το πού κατέληξε, παραμένει άγνωστο. Κανείς δεν μπορεί να πει ή να υποθέσει κάτι».

Η Λάγκο Ματζόρε βρίσκεται στη Βόρεια Ιταλία, δίπλα στα σύνορα με το ιταλόφωνο τμήμα της Ελβετίας (οι δύο χώρες μοιράζονται και τη λίμνη Λουγκάνο, η οποία κείται μεταξύ Ματζόρε και Κόμο). Το ιταλικό μέσο έγραψε ότι η Ελβετία είναι κομβικό σημείο για την παράκαμψη της απαγόρευσης εξαγωγής κεφαλαίων, την οποία έχουν επιβάλει οι Δυτικοί στους ρώσους κεφαλαιούχους. Διότι οι Ρώσοι έχουν καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες, όμως μπορούν να κάνουν τις δουλειές τους και μέσω εταιρειών φίλων τους, Δυτικών φυσικά.

Η Corriere ανέφερε επιπροσθέτως τα πυκνά ταξίδια που κάνουν στο Μιλάνο (μέσω του αεροδρομίου «Μαλπένσα») «οι σύζυγοι και οι φιλενάδες των ρώσων Κροίσων». Αυτές οι κυρίες, συμπλήρωσε, «κινούνται αποκλειστικώς με αυτοκίνητα που διαθέτουν οδηγούς, ώστε να μην αφήνουν πίσω τους πολλά ίχνη». Φαίνεται, όμως, ότι όποιος ψάχνει, βρίσκει τα ίχνη τους: «Ολες τους κατευθύνονται προς τις όχθες της λίμνης Λουγκάνο».

Υστερα η Corriere ενέπλεξε στην ιστορία και τους εβραίους της περιοχής, μάλλον επειδή στο σκάφος που βυθίστηκε επέβαινε και πράκτορας της Μοσάντ ο οποίος, τελικά, δεν απέφυγε τον πνιγμό: «Η ακτή στη Βερμπάνια διαθέτει και βίλες ιδιοκτησίας εβραίων, όπου διοργανώνονται ελιτίστικα πάρτι με προσκεκλημένους Αμερικανούς. Αυτοί οι Αμερικανοί δεν είναι ηθοποιοί και τραγουδιστές, αλλά πολιτικοί και στελέχη του κρατικού μηχανισμού».

Δεν έγραψε η Corriere ότι η ιστορία της βύθισης εξηγείται με κάποιο σενάριο περί ρωσικής συνωμοσίας. Προτίμησε να επικεντρώσει στο αμάλγαμα του εκλεκτού πληθυσμού της ειδυλλιακής περιοχής και να θέσει ένα ερώτημα: «Μιλάμε για μείγμα ανθρώπων, συμφερόντων, ευρώ και δολαρίων. Μήπως οι πράκτορες [του σκάφους] παρακολουθούσαν κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο και ερευνούσαν τη χρηματοδότηση των επενδύσεών του;»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...