472
Ιταλικό σκάφος διάσωσης δίπλα στο μισοβυθισμένο τουριστικό σκάφος στη λίμνη Ματζόρε | EPA/PURICELLI

Θρίλερ στην Ιταλία: Τι δουλειά είχαν 19 πράκτορες της Μοσάντ στη λίμνη Ματζόρε;

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2023, 14:09
Ιταλικό σκάφος διάσωσης δίπλα στο μισοβυθισμένο τουριστικό σκάφος στη λίμνη Ματζόρε
|EPA/PURICELLI

Θρίλερ στην Ιταλία: Τι δουλειά είχαν 19 πράκτορες της Μοσάντ στη λίμνη Ματζόρε;

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2023, 14:09

Ενα μυστηριώδες δυστύχημα στο οποίο εμπλέκονται 19 νυν και πρώην πράκτορες της Μοσάντ, καθώς και δύο ιταλοί κατάσκοποι, συνέβη στη λίμνη Ματζόρε, στην ιταλική νότια πλευρά των Αλπεων, την Κυριακή.

Το τουριστικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με τις ιταλικές υπηρεσίες ασφαλείας, για ένα «πάρτι γενεθλίων» ενός από τους πράκτορες, βυθίστηκε μετά από μία απότομη αλλαγή του καιρού, που προκάλεσε ξαφνικό μπουρίνι.

Τέσσερις επιβάτες πνίγηκαν: δύο ιταλοί πράκτορες, ένας Ισραηλινός, μέλος της Μοσάντ, που μόλις είχε βγει στη σύνταξη και μία Ρωσίδα, η σύντροφος του καπετάνιου του σκάφους.

Αλλοι 20 επιβάτες διασώθηκαν από άλλα σκάφη που έσπευσαν να βοηθήσουν ή κολύμπησαν μόνοι τους στην ακτή. Από τους 20 διασωθέντες, οι 18 ήταν επίσης πράκτορες της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Οι 10 από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής, από όπου τους «απομάκρυναν άμεσα και βιαστικά» συνάδελφοί τους Ισραηλινοί, οι οποίοι τους μετέφεραν σε ισραηλινό στρατιωτικό αεροπλάνο που έφτασε στην Ιταλία και με το οποίο επέστρεψαν στο Τελ Αβίβ. Εφυγαν μάλιστα, όπως σημειώνει η Telegraph, χωρίς καν να επιστρέψουν ένα αυτοκίνητο που είχαν νοικιάσει, στο γραφείο ενοικίασης.

Καραμπινιέροι και πυροσβέστες ερευνούν το σημείο του δυστυχήματος για θύματα και επιζώντες – EPA/PURICELLI

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το δυστύχημα οφείλεται στον καιρό και όχι σε κάποια ύποπτη ενέργεια.

Το σκάφος «Gooduria» είχε υπεράριθμους επιβάτες, καθώς η χωρητικότητά του προβλέπει 15 άτομα και αυτό μετέφερε 24.

Σύμφωνα με την Telegraph, κάποιοι στην ομάδα που ήταν φίλοι μεταξύ τους, είχαν νοικιάσει το σκάφος για να γιορτάσουν τα γενέθλια ενός μέλους της. Οι ισραηλινοί πράκτορες βρίσκονταν σε επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τις ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σύμφωνα με τις αρχές, οι δύο χώρες επιθυμούν να συνεργαστούν στενότερα στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και της κυβερνοασφάλειας.

Ο ισραηλινός πρώην πράκτορας της Μοσάντ, ήταν ο 50χρονος Σιμόνι Ερέζ, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, που τον χαρακτήρισαν «ιδιοφυία» στη δουλειά του. Στην ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών για το δυστύχημα, δεν αναφέρεται το όνομά του.

Οι ιταλικές αρχές ασφαλείας έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο ιταλών πρακτόρων που πνίγηκαν. Πρόκειται για τον 62χρονο Κλαούντιο Αλόντζι και την 53χρονη Τιτσιάνα Μπαρνόμπι. Το τέταρτο θύμα είναι η 50χρονη Ρωσίδα Αννα Μπόσκοβα, που ήταν η σύντροφος του καπετάνιου του σκάφους.

«Οι δύο εργαζόμενοι που ανήκαν στην υπηρεσία πληροφοριών, συμμετείχαν σε μία φιλική συνάντηση για τον εορτασμό των γενεθλίων ενός ατόμου στην ομάδα», ανέφερε η ανακοίνωση των ιταλικών αρχών ασφαλείας.

Ξαφνική αλλαγή του καιρού

Σύμφωνα με τις αρχές της Λομβαρδίας, ένα ξαφνικό μπουρίνι προκάλεσε την ανατροπή και βύθιση του 15μετρου σκάφους, ενώ ιταλοί ερευνητές δήλωσαν ότι η ξαφνική αλλαγή του καιρού φαίνεται να είναι η αιτία του δυστυχήματος.

Ενας αυτόπτης μάρτυρας είπε στη La Stampa: «Ξαφνικά, μαύρισε ο ουρανός, άρχισε μια μπόρα και από την ακτή δεν έβλεπες σχεδόν τίποτα».

Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει αυτές τις ημέρες ότι υπήρχε πιθανότητα καταιγίδων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...