554
Κιόσκι στη Μόσχα: πωλούνται μπλουζάκια με στάμπες του Πούτιν, του Στάλιν, της Κα Γκε Μπε, και με σύμβολα της Σοβιετικής Ενωσης: τα πάντα συνιστούν τραύμα | EPA/YURI KOCHETKOV

Ο Πούτιν μιμείται τον Στάλιν στον αντιαμερικανισμό

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2023, 13:10
Κιόσκι στη Μόσχα: πωλούνται μπλουζάκια με στάμπες του Πούτιν, του Στάλιν, της Κα Γκε Μπε, και με σύμβολα της Σοβιετικής Ενωσης: τα πάντα συνιστούν τραύμα
|EPA/YURI KOCHETKOV

Ο Πούτιν μιμείται τον Στάλιν στον αντιαμερικανισμό

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2023, 13:10

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ξεφύγει προ πολλού από το πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» και έχει λάβει υπαρξιακά χαρακτηριστικά, έγραψε η Corriere della Sera. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το ιταλικό μέσο ερμήνευσε τη ρωσική εκδοχή, δηλαδή την άμυνα απέναντι στην επιθετικότητα της Δύσης.

Το ιταλικό φύλλο παρέπεμψε όμως και σε ένα άρθρο του ιστοτόπου Foreign Affairs, το οποίο υπογράφει ο Αντρέι Κολέσνικοφ, αναλυτής του εδρεύοντος στο Βερολίνο και εξειδικευμένου στη Ρωσία think tank Carnegie Russia Eurasia Center. Ο αντικαθεστωτικός αρθρογράφος σημείωσε ότι πλέον ο Πούτιν, πέρα από τα προαναφερθέντα, χρησιμοποιεί και σταλινικής κοπής αντιαμερικανική ρητορεία.

Τα πρόσφατα γεγονότα, οι επιθέσεις με drones στο Κρεμλίνο και η απόπειρα δολοφονίας του ρώσου συγγραφέα Ζαχάρ Πριλέπιν με βόμβα, αποδεικνύουν τη στροφή στην αντιαμερικανική ρητορεία, έγραψε ο Κολέσνικοφ. Η Μόσχα απέδωσε τις παραπάνω ενέργειες όχι στην κυβέρνηση του Κιέβου, αλλά απευθείας στην Ουάσινγκτον.

«Το Κίεβο κάνει μόνο ό,τι του λένε να κάνει» ήταν τα λόγια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Για το Κρεμλίνο, η συνωμοσία των ΗΠΑ προσφέρει βολική εξήγηση για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει διασυρθεί στον πόλεμο και ο Πούτιν δεν είναι, τελικά, και τόσο σπουδαίος στρατηγός» σχολίασε ο Κολέσνικοφ.

Και συνέχισε: «Επίσης, βοηθάει πολύ στο να καταλάβει ο μέσος Ρώσος τον λόγο του πολέμου. Γιατί ο πόλεμος εξελίχθηκε σε μάχη πολιτισμών μεταξύ των δυνάμεων του Καλού (Ρωσία) και των δυνάμεων του Κακού, οι οποίες καμια φορά αποκαλούνται και σατανικές (ΗΠΑ και σύμμαχοι). Εστιάζοντας στις ΗΠΑ, ο Πούτιν βασίζεται στα παλιά σταλινικά δόγματα που διαμόρφωσαν τα ιδεολογικά θεμέλια του Ψυχρού Πολέμου. Του στυλ, οι Αμερικανοί  κυβερνούν τον κόσμο και πάντα ήθελαν να μας αποδυναμώσουν, αν όχι να μας καταστρέψουν».

Η Corriere συμμερίστηκε απολύτως την οπτική γωνία του Κολέσνικοφ και σημείωσε με τη σειρά της ότι το συγκεκριμένο μήνυμα του Κρεμλίνου αναπαράγουν με ζήλο και επαυξάνουν οι αυλικοί του Πούτιν, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ κ.ά.

Ο Κολέσνικοφ ανέφερε ότι πριν από την εισβολή στην Ουκρανία ο αντιαμερικανισμός δεν κυριαρχούσε στη ρωσική κοινή γνώμη. Τώρα, τα αξιόπιστα γκάλοπ δείχνουν ότι ο αντιαμερικανισμός κυριαρχεί, αφού η θετική γνώμη των Ρώσων για τις ΗΠΑ έπεσε από το 31% στο 14%. Το ίδιο ισχύει και για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε σύγκριση με την εποχή του Στάλιν και του Ψυχρού Πολέμου, όμως, τώρα υπάρχει μια διαφορά, κατά τη γνώμη του Κολέσνικοφ ανησυχητική: «Ο συνωμοτικός αντιαμερικανισμός του Πούτιν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος λόγω της αυξανόμενης περιφρόνησης του καθεστώτος του για τις παλιές ‘‘κόκκινες γραμμές’’. Τότε υπήρξε συμφωνία να μην προκληθούν πλήγματα από τη μία πλευρά στην άλλη. Τώρα ο Πούτιν ανέστειλε τη συνεργασία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, ανέφερε την πιθανότητα πυρηνικής επίθεσης και αρνείται τον διάλογο. Ολα αυτά διαφοροποιούν τον αντιαμερικανισμό του Πούτιν από εκείνον των Σοβιετικών».

Η Corriere παρατήρησε ότι το δόγμα της αποτροπής, που κατά τον Ψυχρό Πόλεμο λειτούργησε και αποφύγαμε τον πυρηνικό πόλεμο, μπορεί να μην ισχύει πλέον. Και έκλεισε την αναφορά της με Κολέσνικοφ: «Οταν ο Πούτιν και οι συν αυτώ μιλούν περί νέου, πολυπολικού κόσμου, απλώς προσπαθούν να επαναβεβαιώσουν τη χαμένη υπερδύναμη της Ρωσίας και να συμπαρασύρουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Ολα αυτά είναι συνέπεια του ψυχολογικού τραύματος της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης, το οποίο είχε η ελίτ που ήρθε στην εξουσία το 2000. Είκοσι τρία χρόνια αργότερα, αυτό το τραύμα απειλεί με παγκόσμια καταστροφή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...