245
Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του το 2014 | REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Στη Δομινικανή Δημοκρατία βρήκε καταφύγιο ο Χουάν Κάρλος

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2020, 10:41
Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του το 2014
|REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Στη Δομινικανή Δημοκρατία βρήκε καταφύγιο ο Χουάν Κάρλος

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2020, 10:41

Οχι μόνο εκτός Ισπανίας, αλλά και εκτός Ευρώπης βρίσκεται ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο οποίος διαμένει προσωρινά στη Δομινικανή Δημοκρατία, στην Καραϊβική, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα La Vanguardia.

Τη Δευτέρα, η εφημερίδα El Mundo έγραψε ότι ο Χουάν Κάρλος έχει ήδη φύγει από τη χώρα, λίγες ώρες αφότου τα ανάκτορα ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζει να «αυτοεξοριστεί» μετά την εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς.

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την ανάμειξη του Χουάν Κάρλος σε σύμβαση που παραχώρησε η Σαουδική Αραβία σε ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής. Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης είχε γράψει ότι ο τέως βασιλιάς έλαβε 100 εκατομμύρια δολάρια από τον εκλιπόντα βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 αφήνοντας τον θρόνο στον γιο του Φελίπε, σε μια περίοδο που είχαν έρθει στο φως διάφορα σκάνδαλα και κυρίως οι στενές σχέσεις του με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Φελίπε διέκοψε την ετήσια βασιλική επιχορήγηση που λάμβανε ο πατέρας του (περίπου 194.000 ευρώ) και παραιτήθηκε από τη δική του κληρονομιά, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τον τέως βασιλιά να διατηρεί μυστικούς εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Χουάν Κάρλος ανήλθε στον θρόνο το 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, και κέρδισε τον σεβασμό των Ισπανών για τον ρόλο που έπαιξε στη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Ομως η δημοτικότητά του υπέστη πλήγμα τα τελευταία χρόνια, λόγω των σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...