606
Γκράφιτι για τους ήρωες νοσηλευτές και γιατρούς στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Ερχεται δύσκολος Σεπτέμβριος | INTIMENEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΘ: Σεπτέμβριος με 11.500 κρούσματα και 260 νεκρούς

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Αυγούστου 2020, 10:30
Γκράφιτι για τους ήρωες νοσηλευτές και γιατρούς στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Ερχεται δύσκολος Σεπτέμβριος
|INTIMENEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΘ: Σεπτέμβριος με 11.500 κρούσματα και 260 νεκρούς

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Αυγούστου 2020, 10:30

Η αυξημένη ροή θετικών στον κορονοϊό τουριστών τις πρώτες ημέρες ανοίγματος των συνόρων, σε συνδυασμό με την πλημμελή εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής απόστασης και χρήσης της μάσκας, «συντέλεσαν σε διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία εκδηλώνεται με την αύξηση των νέων κρουσμάτων, που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες», αναφέρουν οι ειδικοί της ομάδας HERACLES στους υπολογισμούς τους για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, «με δεδομένους τους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας, οι ροές ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών φορέων έχουν μειωθεί σε σχέση με το τέλος Ιουνίου. Ετσι, ενώ τις πρώτες μέρες του Ιουλίου καταγράφονταν από 50 έως 55 ημερησίως (όπως είχε υπολογισθεί από το μοντέλο), μειώθηκαν σε περίπου 10 με 15 την ημέρα, γεγονός που συντέλεσε στη σχετικά καλή εικόνα που υπήρχε μέχρι και πριν από μερικές ημέρες».

Εν τούτοις, οι αυξημένες ροές των πρώτων ημερών, σε συνδυασμό με την πλημμελή εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και χρήσης της μάσκας, συντέλεσαν σε αυξημένη διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία εκδηλώνεται με την αύξηση των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Για την καλύτερη αποτύπωση της πραγματικής εικόνας, όπως αυτή διαμορφώνεται από τον ρυθμό μεταβολής νέων κρουσμάτων, στην ίδια μελέτη υπολογίζεται ότι από τις 14 Ιουλίου καθημερινά περίπου 15 ασυμπτωματικοί φορείς εισέρχονται στη χώρα.

«Με βάση αυτές τις προβλέψεις, διαφαίνεται μια συνεχής αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, η οποία θα αγγίξει τα 80 νέα κρούσματα την ημέρα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου», προέβλεπε η έρευνα των ειδικών, κάτι το οποίο αναμένεται να επαληθευτεί. Δηλαδή να έχουμε συνεχή ροή με τον ίδιο ρυθμό.

«Στην περίπτωση αυτή, στις 30 Σεπτεμβρίου ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 11.500, ενώ οι θάνατοι θα είναι περίπου 260», επισημαίνουν οι ειδικοί από το ΑΠΘ.

«Σε προηγούμενη πρόβλεψη που είχαμε κάνει στις 7 Ιουλίου, είχαμε ένδειξη ότι από 1 μέχρι και 15 Αυγούστου θα έχουμε έναρξη της έξαρσης. Και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολικά μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Με δεδομένα αυτά και αφού στο ενδιάμεσο πάρθηκαν μέτρα, επικαιροποιήσαμε το ίδιο μοντέλο με τα δεδομένα που είχαμε μέχρι πριν μία εβδομάδα και με αυτές τις τιμές. Και δική μου εκτίμηση είναι ότι αν δεν εφαρμοστούν αυστηρά τα μέτρα, θα έχουμε μέχρι και 160 κρούσματα την ημέρα», εξηγεί ο ίδιος στο Protagon.

Το καλό σενάριο: Υπολογισμός της επιδημιολογικής εικόνας στην περίπτωση που ληφθούν περιοριστικά μέτρα σε εσωτερικούς χώρους θρησκευτικής λειτουργίας, περιοριστούν οι μαζικές κοινωνικές εκδηλώσεις και αυξηθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων που αναμένονται στη χώρα τον Αύγουστο, παράλληλα με την τήρηση όλων των κανόνων προστασία. Πηγή: ΚΕΔΕΚ

Για τους υπολογισμούς, η ομάδα του κ. Σαρηγιάννη συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας. Τα ερευνητικά δεδομένα της ομάδας έχουν αποσταλεί προς δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNSA) και στο περιοδικό Safety Science.

Πάρτι και κρούσματα

Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι αναμένεται επιπλέον επιβάρυνση της κατάστασης, λόγω των μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων, τόσο παραδοσιακού χαρακτήρα (πανηγύρια), όσο και των σχετικών με τα τουριστικά παραθαλάσσια θέρετρα.

Αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα, αναμένεται επιπλέον αύξηση του ρυθμού μεταβολής των κρουσμάτων και τα 80 κρούσματα ημερησίως αναμένονται 10 μέρες νωρίτερα, τις αμέσως επόμενες ημέρες από τις 20 Αυγούστου, υπογραμμίζεται στην ίδια μελέτη.

Επιπλέον, οι ειδικοί που συνέταξαν τη μελέτη εκτιμούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί εάν δεν εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, ειδικά κατά την περίοδο του Αυγούστου, που αναμένεται να αυξηθεί η τουριστική κίνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...