538
Ο Χουάν Κάρλος πέρσι τον Νοέμβριο: φαίνεται πως αποχαιρετάει όχι μόνο τους δημοσιογράφους, αλλά και όλη την Ισπανία | ΑΠΕ-ΕΡΑ

Εγκαταλείπει την Ισπανία ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2020, 20:17
Ο Χουάν Κάρλος πέρσι τον Νοέμβριο: φαίνεται πως αποχαιρετάει όχι μόνο τους δημοσιογράφους, αλλά και όλη την Ισπανία
|ΑΠΕ-ΕΡΑ

Εγκαταλείπει την Ισπανία ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2020, 20:17

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος ενημέρωσε τον γιο του, τον βασιλιά Φελίπε, ότι αποφάσισε να φύγει από τη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα τα ανάκτορα, λίγες εβδομάδες αφότου ξεκίνησε μια δικαστική έρευνα για διαφθορά σε βάρος του 82χρονου πρώην μονάρχη.

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας διέταξε να ερευνηθεί η εμπλοκή του Χουάν Κάρλος σε μια σύμβαση με τη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή τρένων υψηλής ταχύτητας.

Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης έγραψε ότι φέρεται να είχε λάβει το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον τότε βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

H υπόθεση είχε ως εξής: στις 8 Αυγούστου 2008 οι Σαουδάραβες δώρισαν 100 εκατ. δολάρια στον Χουάν Κάρλος.

Τα λεφτά κατατέθηκαν σε ελβετική τράπεζα αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στη Μαδρίτη ο σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντάλα, τον Ιούνιο του 2008, και προέρχονταν απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας.

Ενα μέρος από το ποσόν που μέσω κάποιας ελβετικής τράπεζας και ενός ιδρύματος του Παναμά έλαβε ο Χουάν Κάρλος κατέληξε με μορφή δωρεάς στην Κορίνα Λάρσεν, πρώην σύζυγο γερμανού «γαλαζοαίματου» και ερωμένη του.

Για τη μεταφορά χρησιμοποιήθηκε ένας άλλος λογαριασμός, στις Μπαχάμες.

Το παναμέζικο ίδρυμα Fundación Lucum δημιουργήθηκε το 2008 και διαλύθηκε το 2012, όταν το παχυλό δώρο του βασιλιά Αμπντάλα μεταφέρθηκε σε μεγάλο βαθμό, πάντα ως δωρεά, σε έναν άλλο λογαριασμό ο οποίος είχε έδρα στις Μπαχάμες και ήταν στο όνομα της Κορίνας.

Ο Χουάν Κάρλος τής έδωσε 65 εκατ. δολάρια επειδή «την αγαπούσε», όπως κατέθεσε η ίδια στην ελβετική Δικαιοσύνη η οποία διενεργεί σχετικώς έρευνα, στο πλαίσιο των καθηκόντων της περί «καταπολέμησης της διαφθοράς».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Χουάν Κάρλος έδωσε τα λεφτά στη φίλη του αμέσως μετά τον τραυματισμό του σε σαφάρι στην Αφρική, τον Σεπτέμβριο του 2012.

Κάπως έτσι, όλοι θεωρούν ότι η δωρεά των Αράβων προς τον Χουάν Κάρλος σχετίζεται με το υψηλό συμβόλαιο (αξίας 6,7 δισ. δολ.) που συνήψε το 2011 το σαουδαραβικό κράτος με ισπανικές κατασκευαστικές εταιρείες για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Μέκκας με τη Μεντίνα.

Μέσω του δικηγόρου του, ο Χουάν Κάρλος αρνήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Πάντως δυο χρόνια μετά, συνέβη και κάτι ακόμη, εξίσου ενοχοποιητικό για τον τέως μονάρχη.

Τον Απρίλιο του 2010 ο Χουάν Κάρλος εμφανίστηκε στην κατοικία του Αλμπέρτο Φασάν στη Γενεύη.

Ήταν ο διαχειριστής της περιουσίας του, στον οποίο ο ισπανός βασιλιάς άφησε μια βαλίτσα με 1,9 εκατ. δολάρια.

Ήταν ένα «δωράκι» από τον εμίρη του Μπαχρέιν Χαμάντ Μπεν Ίσα Αλ-Χαλίφα, τον οποίο ο ισπανός βασιλιάς είχε συναντήσει με αφορμή αγώνα της Φόρμουλα 1.

Τα λεφτά μπήκαν και αυτά σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδρύματος Lucum -άγνωστο το «γιατί» και τα κίνητρα της «δωρεάς».

Όλα αυτά τα σκάνδαλα, μεγάλα και μικρά, σημαντικά και λιγότερο σημαντικά, εξανάγκασαν τον Χουάν Κάρλος σε παραίτηση το 2014.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο γιος του, βασιλιάς Φελίπε, ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι αποποιήθηκε την κληρονομιά του πατέρα του και ότι του έκοψε την ετήσια επιχορήγηση, ύψους 194.000 ευρώ, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να πάρει αποστάσεις από τις ενοχοποιητικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο πατέρας του.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν τότε ότι ο βασιλιάς Φελίπε αποποιείται την κληρονομιά του πατέρα του, συμπεριλαμβανομένων «όποιων περιουσιακών στοιχείων, επενδύσεων ή οικονομικών δομών των οποίων η προέλευση, τα χαρακτηριστικά ή ο σκοπός δεν είναι σύμφωνα με τον νόμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...