2098
Υπάλληλος νοσοκομείου στη Γαλλία ετοιμάζεται να διενεργήσει rapid tests σε ασθενείς | REUTERS/Stephane Mahe

Με μέτρα για τους ανεμβολίαστους αντιδρά η Ευρώπη στο 4ο κύμα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 12 Νοεμβρίου 2021, 20:42
Υπάλληλος νοσοκομείου στη Γαλλία ετοιμάζεται να διενεργήσει rapid tests σε ασθενείς
|REUTERS/Stephane Mahe

Με μέτρα για τους ανεμβολίαστους αντιδρά η Ευρώπη στο 4ο κύμα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 12 Νοεμβρίου 2021, 20:42

Να λάβουν μέτρα απέναντι στην περαιτέρω επιδείνωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη, κάλεσε την Παρασκευή τα κράτη-μέλη της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), καθώς την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση 10% στον αριθμό των θανάτων από επιπλοκές της Covid-19 στη Γηραιά Ηπειρο, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Πρέπει να προετοιμάσουμε τα συστήματα Υγείας για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Welt. «Η εποχική γρίπη θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση», έσπευσε να διευκρινίσει.

Οι χώρες της Ευρώπης κινούνται με ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων για περιοριστικά μέτρα, τα οποία σε αυτή τη φάση της πανδημίας αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους. «Αυτό επιλέγει η Ευρώπη, αυτό επιλέγει και η Ελλάδα», σχολίασε υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κάνοντας λόγο για κλιμάκωση των περιορισμών πρόσβασης στους ανεμβολίαστους, εάν χρειαστεί.

Οι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε χώρες με εμβολιαστική κάλυψη πάνω από το 60% του γενικού πληθυσμού, βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα σε χώρες όπως η Βρετανία, η Δανία, η Ολλανδία και η Αυστρία.

Σε χώρες με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λετονία και η Τσεχία, αναμένεται να υπάρξουν γενικευμένα μέτρα.

Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι σχεδόν γεμάτα, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι στα όριά τους, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται με λοίμωξη Covid-19 καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη τη νοσηλεία όσων πάσχουν από άλλες παθήσεις.

Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα καθιστά σημαντική τη λήψη μέτρων για τη θωράκιση του πληθυσμού, ενώ όπως φαίνεται, η ανοσία αγέλης είναι κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί, ακόμη και σε χώρες που έχουν πάνω από 80% εμβολιαστική κάλυψη στον γενικό πληθυσμό.

Ολλανδία: Λουκέτο στην εστίαση στις 19:00

Η Ολλανδία πρόκειται να επιβάλει από το Σάββατο το πρώτο μερικό lockdown στη δυτική Ευρώπη μετά το καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση ενός νέου πανδημικού κύματος (εδώ).

Ετσι, για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00, σύμφωνα με την ολλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση. Οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.

Τα κρούσματα της Covid-19 έχουν αυξηθεί ραγδαία στη χώρα των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων, μετά την κατάργηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Την Πέμπτη, ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων έφτασε τις 16.264, ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας. Το νέο κύμα των κρουσμάτων έχει αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, αναγκάζοντάς τα να αναστείλουν την παροχή των τακτικών υπηρεσιών τους για να αναλάβουν τους ασθενείς με Covid-19.

Αυστρία: Lockdown μόνο για ανεμβολίαστους

Εν μέσω αύξησης κρουσμάτων και εισαγωγών στις ΜΕΘ, η κυβέρνηση εφάρμοσε σχέδιο lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να κυκλοφορούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμη δεν θα μπορούν να βγαίνουν από τις κατοικίες τους, παρά μόνο για λόγους εργασίας, για να προμηθευθούν τα απαραίτητα και για σωματική άσκηση (εδώ).

H περιφέρεια της Ανω Αυστρίας θα είναι η πρώτη που αναμένεται να περάσει στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) του επιδημιολογικού χάρτη της Αυστρίας. Μία περιοχή εντάσσεται στην υψηλότερη θέση της κλίμακας, δηλαδή στο επίπεδο 5, όταν το 30% από τις κλίνες ΜΕΘ έχει καταληφθεί από άτομα με λοίμωξη Covid. Το τρέχον επίπεδο στην περιοχή είναι 20% και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ως εκ τούτου οι ειδικοί εκτιμούν ότι το lockdown είναι θέμα ωρών.

Γερμανία: Φόβοι για «πικρό Δεκέμβρη»

Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφεται στη Γερμανία (πάνω από 50.000 την Τετάρτη), με τις Αρχές να εξετάζουν προτάσεις για επέκταση των περιορισμών στους ανεμβολίαστους.

«Πρέπει να ανακόψουμε το τέταρτο κύμα, διαφορετικά θα έχουμε έναν πικρό Δεκέμβρη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ενώ ο Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε ήδη στο και πέντε».

Ο κ. Βίλερ παρουσίασε χάρτες που εμφανίζουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε «βαθύ κόκκινο». Αναφερόμενος στην κατάσταση του Συστήματος Υγείας, είπε ότι υπάρχουν λιγότερες διαθέσιμες κλίνες από ποτέ. «Περιορίστε τις επαφές σας», κάλεσε τους πολίτες ο κ. Βίλερ και σημείωσε ότι ενδεχομένως τα μπαρ και τα κλαμπ να πρέπει και πάλι να κλείσουν και να ακυρωθούν οι μεγάλες εκδηλώσεις.

Κρατίδια και δήμοι θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν τον κανονισμό 2G, δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, για την πρόσβαση σε χώρους όπως θέατρα, κινηματογράφοι και γυμναστήρια.

Εστιατόριο στο Βερολίνο που λειτουργεί με τον κανονισμό 2G, δηλαδή δέχεται πελάτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, REUTERS/Christian Mang

Σε ό,τι αφορά τους χώρους εργασίας, θα ισχύει ο κανονισμός 3G, δηλαδή οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από κορονοϊό, είτε αρνητικό τεστ σε καθημερινή βάση.

Σε ιδρύματα όπως γηροκομεία θα πρέπει και το προσωπικό που είναι εμβολιασμένο ή έχει αναρρώσει από κορονοϊό να υποβάλλεται σε μοριακό τεστ PCR. Τα τεστ θα είναι ξανά για όλους δωρεάν.

Επίσης, ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει να ενημερωθεί από τους εργαζόμενους αν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει. Σε ισχύ παραμένουν μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση της ελάχιστης απόστασης ασφαλείας.

Βρετανία: Πρόοδος της ανοσοποίησης και… 195 νεκροί

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 42.408 κρούσματα του κορονοϊού και ότι πέθαναν ακόμη 195 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Επισήμως, η πανδημία του νέου κορονοϊού στη Βρετανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 142.533 άτομα, επί συνόλου 9.449.085 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο ασθενείς που απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον ιό. Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν την Πέμπτη 8.767 ασθενείς με Covid-19.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, επικαλούμενη την πρόοδο της εκστρατείας ανοσοποίησης. Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι, το 87% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό και το 79% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Η χορήγηση των ενισχυτικών δόσεων έχει φθάσει το 19% των πολιτών που είναι επιλέξιμοι.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Πολίτες με μάσκες στο μετρό του Λονδίνου, μόλις άρχισε και πάλι η ξέφρενη κούρσα των κρουσμάτων, REUTERS/Toby Melville
Δανία: Δύο βήματα μπρος και ένα πίσω

Ηταν από τις πρώτες χώρες που επέστρεψαν στην κανονική, προ πανδημίας ζωή, αίροντας πριν από περίπου δύο μήνες τους περιορισμούς για τη μετάδοση του κορονοϊού, καταργώντας τη χρήση της μάσκας και βάζοντας στην άκρη τα πιστοποιητικά ανοσίας, αφού δόθηκε πράσινο φως για να μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους και οι ελάχιστοι ανεμβολίαστοι που είχαν απομείνει στη χώρα. Ωστόσο, η κανονικότητα δεν διήρκεσε πολύ, καθώς η χώρα δεν κατάφερε να ξεφύγει από το μοντέλο της πανδημίας «δύο βήματα μπρος και ένα πίσω».

Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε τώρα να επαναφέρει το πιστοποιητικό ανοσίας, που πιστοποιεί ότι κάποιος είτε έχει εμβολιαστεί, ή έχει αρνητικό τεστ Covid-19, για να επιτρέπεται η είσοδος σε μπαρ και εστιατόρια.

Νορβηγία: Τρίτη δόση για όλους τους ενήλικες

Η Νορβηγία είναι ακόμη μία από τις χώρες που είχαν επιστρέψει στην κανονικότητα, όμως και σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα δεν πήγαν καλά, καθώς αυξήθηκαν και εκεί τα κρούσματα και οι θάνατοι.

Ως εκ τούτου, θα ληφθούν και πάλι περιορισμοί και οι δήμοι θα είναι υπεύθυνοι για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν. Σε αρκετές περιοχές σχεδιάζεται να γίνει υποχρεωτικό το πιστοποιητικό ανοσίας σε εστιατόρια, μπαρ και άλλους κλειστούς χώρους.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία ήρε όλα τα περιοριστικά μέτρα στα τέλη του Σεπτεμβρίου, θα προτείνει επίσης τρίτη δόση εμβολίου σε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε, αποκλείοντας ωστόσο lockdown ή αυστηρά μέτρα.

Η κανονικότητα θα διακοπεί και πάλι στο Οσλο, την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, REUTERS/Ints Kalnins

«Η κυβέρνηση θέλει να εισαγάγει νέα μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Ωστόσο δεν μιλάμε για καραντίνα ή μέτρα τόσο αυστηρά όπως αυτά που είδαμε προηγουμένως κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι σε όλους όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω, θα προταθεί ενισχυτική δόση».

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων του κορονοϊού πλησιάζει αυτήν την περίοδο τα 1.500 στη χώρα αυτή, των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο αριθμός των θανάτων από τη λοίμωξη Covid-19 αυξάνεται και αυτός ξανά, αν και παραμένει χαμηλός, περίπου στους τέσσερις ημερησίως αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Βέλγιο: «Υποτιμήσαμε τη μεταδοτικότητα του ιού»

Yπέρ του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας από 6 έως 11 ετών τάχθηκε ο υπουργός Υγείας του Βελγίου Φρανκ Βαντενμπρούκε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αρχή μπορεί να γίνει τον Ιανουάριο, εφόσον πρώτα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων δώσει το πράσινο φως.

«Ελπίζω να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 6 έως 11 ετών τον Ιανουάριο. Περιμένουμε το πράσινο φως από την ΕΜΑ», ανέφερε ο Βαντενμπρούκε, μιλώντας στο δίκτυο τηλεοπτικό RTBF.

Ο υπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στη Δ’, Ε’ και Στ’ τάξη του Δημοτικού. Η κυκλοφορία του κορονοϊού απαιτεί, σύμφωνα με τον ίδιο, την επανασύνδεση με τη συνήθεια της χρήσης μάσκας, ακόμη και στα σχολεία.

«Περιμέναμε το τέταρτο κύμα, αλλά δεν ξέραμε ότι θα ήταν τόσο δυνατό. Υποτιμήσαμε τη μεταδοτικότητα του ιού. Χωρίς το εμβόλιο, θα ήταν μια άνευ προηγουμένου καταστροφή», τόνισε ο Βαντενμπρούκε.

Ιταλία: «Να σταματήσουμε το τέταρτο κύμα»

Κύριος στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να μπορέσει να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται η εξάπλωση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού στη χώρα. «Τώρα πρέπει να τρέξουμε, πρέπει να σταματήσουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε την Παρασκευή ο ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

«Η αύξηση των κρουσμάτων είναι πραγματικότητα. Τι πρέπει να κάνουμε; Ο,τι κάνουμε και όταν η στάθμη του νερού ανεβαίνει. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα από τον ιό», πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός.

Ούτε η Ιταλία επιθυμεί να επιστρέψει σε καθολικό lockdown, όπως τον Μάρτιο, όμως το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους είναι υπαρκτό και πιέζει το σύστημα υγείας, REUTERS/Flavio Lo Scalzo/File Photo

Ο Ρομπέρτο Σπεράντσα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, υπογράμμισε επίσης ότι «δεν θέλει να χρησιμοποιεί την έκφραση “ιταλικό μοντέλο”, αλλά είναι γεγονός ότι η χώρα του ήταν η πρώτη η οποία υιοθέτησε το μέτρο για υποχρεωτική χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλους τους χώρους εργασίας».

O επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Υγείας είναι πεπεισμένος ότι ένας από τους λόγους που έως τώρα επέτρεψε στη χώρα του να περιορίσει, σε έναν βαθμό, την αύξηση των κρουσμάτων, είναι ότι «τα μέτρα ασφαλείας και πρόληψης δεν καταργήθηκαν ποτέ εντελώς. Για παράδειγμα, παρέμεινε πάντα σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους».

Γαλλία: «Μάσκα στα σχολεία, εμβόλια στο Δημόσιο»

Η Γαλλία, που αντιμετωπίζει νέα έκρηξη κρουσμάτων, αποφάσισε την επαναφορά της μάσκας στα σχολεία. Ειδικότερα οι μάσκες θα είναι και πάλι υποχρεωτικές από την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές σε 39 περιφερειακά διαμερίσματα όπου είναι σε έξαρση η COVID-19, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ισχύει από τα μέσα Σεπτεμβρίου στη Γαλλία, όχι μόνον για τους υγειονομικούς, αλλά και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες. Οι εργοδότες τους, όπως και στην Ιταλία, δεν μπορούν να απολύσουν τους ανεμβολίαστους, αλλά μπορούν να τους βάλουν σε αναστολή, με διακοπή καταβολής των μισθών τους.

Την ίδια στιγμή, η αναμνηστική δόση του εμβολίου θα γίνει υποχρεωτική τον Δεκέμβριο για τους άνω των 65 ετών, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως είπε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Λετονία: Πίεση σε αρνητές βουλευτές!

Το κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε την Παρασκευή πρόταση που απαγορευτεί σε βουλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν να συμμετέχουν σε ψηφοφορίες στο νομοθετικό έργο αλλά και σε συζητήσεις της Βουλής.

Η Λετονία, που έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ, ήταν η πρώτη στο μπλοκ που επέβαλε εκ νέου περιοριστικά μέτρα, καθώς η αύξηση των νέων κρουσμάτων απειλεί να με κατάρρευση το σύστημα υγείας της.

Τους περιορισμούς στους βουλευτές που απορρίπτουν τον εμβολιασμό, οι οποίοι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την περικοπή του μισθού τους, υπερψήφισαν οι 62 από τους 100 βουλευτές του Σώματος και θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα έως τα μέσα του 2022.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πως εννέα βουλευτές έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν.

Tα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού δημιούργησαν την ανάγκη νέων τάφων στην πόλη Ντάουγκαβπιλς της Λετονίας, REUTERS/Ints Kalnins

Η απαγόρευση στους ανεμβολίαστους βουλευτές εντός του κοινοβουλίου κρίθηκε απαραίτητη για να τονωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στις πολιτικές της κυβέρνησης να ελέγξουν το κύμα μολύνσεων Covid-19, δήλωσε ο εισηγητής του νομοσχεδίου Γιάνις Ράνκανς, σύμφωνα με το γραφείο Τύπο της Βουλής.

Η Λετονία, με πληθυσμό 1,9 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει 236.765 κρούσματα και 3.646 θανάτους από κορονοϊό, από την αρχή της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...