647
|

Στεφ Κάρι: Τώρα που… βλέπει, ποιος θα τον σταματήσει;

Sportscaster Sportscaster 15 Μαΐου 2019, 11:23

Στεφ Κάρι: Τώρα που… βλέπει, ποιος θα τον σταματήσει;

Sportscaster Sportscaster 15 Μαΐου 2019, 11:23

Με τους «Διόσκουρους» των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς να βρίσκονται -και οι δύο- σε εξαιρετική φόρμα, οι Πόρτλαντ Μπλέιζερς δεν είχαν καμία τύχη στην «Ορακλ Αρίνα». Κι ας απουσίαζαν από την ομάδα των «Πολεμιστών», ο Κέβιν Ντουράντ και ο ΝτεΜάρκους Κάζινς. Τα μεγάλα κανόνια, ο Στεφ Κάρι και ο Κλέι Τόμπσον, βρόντησαν -μαζί- 62 πόντους και οδήγησαν την ομάδα τους σε μια άνετη νίκη (116-94) στο Game 1 των τελικών της Δύσης, που διεξήχθη τα ξημερώματα (στην Ελλάδα) της Τετάρτης.

Ο Κάρι σκόραρε 36 πόντους και ο Τόμπσον, 26. Οι Γουόριορς ήταν μπροστά στο σκορ σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, και «καθάρισαν» το ματς με ένα ξέσπασμά τους στο τελευταίο δωδεκάλεπτο. Στην πραγματικότητα, οι Μπλέιζερς δεν απείλησαν σοβαρά τους γηπεδούχους, ούτε όταν τους πλησίασαν στο σκορ. Η διαφορά δυναμικότητας, που χώριζε τους δύο αντιπάλους, ήταν ξεκάθαρη. Κι όσες φορές οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να αντεπιτεθούν, οι Γουόριορς τους «έκοβαν τα πόδια» με τη φοβερή τους ευστοχία στα μακρινά σουτ. Εβαλαν 17 στα 33 τρίποντα που δοκίμασαν – σχεδόν τα μισά!

Πρωταγωνιστής της βραδιάς ήταν ο Κάρι. Στα 35 λεπτά που αγωνίστηκε, σκόραρε 36 πόντους, κατέβασε έξι ριμπάουντ, μοίρασε πέντε ασίστ και -σε έναν τόσο σημαντικό αγώνα- έκανε μόλις ένα λάθος. Ο… αθεόφοβος, «τα βάζει» πιο εύκολα από μακριά, παρά από κοντά! Πέτυχε 3/8 δίποντα και 9 στα 15 τρίποντα. Τα προηγούμενα χρόνια, που δεν έβλεπε το καλάθι καθαρά λόγω μιας πάθησης που ονομάζεται «κερατόκωνος» και θολώνει την όραση, είχε μέσο ποσοστό ευστοχίας 43% στα μακρινά σουτ. Κάθε σεζόν σκόραρε πάνω από 300 τρίποντα. Τώρα που… βλέπει κιόλας, ποιος τον πιάνει!

Η όρασή του είχε χειροτερεύσει τελευταία. Μετά τη διακοπή του εφετινού πρωταθλήματος για το All-Star Game τα ποσοστά του στα τρίποντα είχαν πέσει στο 36,5%. Ετσι, αποφάσισε να αναζητήσει λύση στο πρόβλημά του, που τον βασάνιζε από καιρό. Οι γιατροί του συνέστησαν ειδικούς φακούς επαφής. Τους φόρεσε για πρώτη φορά στις 16 Μαρτίου, στον αγώνα των Γουόριορς με τους Θάντερ. Από εκείνη τη μέρα κι έπειτα, η επιτυχία του στα μακρινά σουτ αγγίζει το 50%. Ενίοτε το ξεπερνά, όπως συνέβη τα ξημερώματα εναντίον των Μπλέιζερς. Ο Κάρι είναι πιο «φονικός» από ποτέ.

Ο πρώτος τελικός της Δυτικής Περιφέρειας καθήλωσε στους δέκτες τους εκατομμύρια φιλάθλους σε κάθε γωνιά της Γης, ως συνήθως. Μόνο που, αυτή τη φορά δεν μεταδόθηκε στην Τουρκία, όπου το ΝΒΑ έχει πολυάριθμους «φαν». Το πρόβλημα δεν ήταν τεχνικό, ή οικονομικό, αλλά… πολιτικό: η παρουσία στο ματς, του τούρκου σταρ των Μπλέιζερς, Ενες Καντέρ, δηλωμένου Γκιουλενιστή που φιγουράρει ψηλά στον κατάλογο των εχθρών του Ερντογάν. Οπως ξεκαθάρισε στο Reuters ο Ομέρ Σαράτς, εκπρόσωπος του S Sports (του τηλεοπτικού σταθμού που κατέχει τα δικαιώματα μετάδοσης του ΝΒΑ στην Τουρκία), το κανάλι του δεν θα δείξει κανέναν από τους αγώνες της σειράς (Γουόριορς – Μπλέιζερς), αλλά ούτε και τους τελικούς του πρωταθλήματος, εφόσον το Πόρτλαντ προκριθεί σε αυτούς.

Ο Σουλτάνος έχει… ρίξει μαύρο στα παιχνίδια της ομάδας του Καντέρ από την περυσινή σεζόν, και δεν πρόκειται να αλλάξει στάση, παρά το γεγονός ότι ο παίκτης είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στη χώρα, ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του τούρκου Προέδρου. Αλλωστε, εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, προκειμένου ο διάσημος αθλητής να εκδοθεί στην Τουρκία και να δικαστεί για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση. Μόνον όσοι διαθέτουν διαδικτυακή πρόσβαση στους αγώνες, μέσω του NBA.com, τον είδαν τα ξημερώματα να σκοράρει 10 πόντους και να κατεβάζει 16 ριμπάουντ.

Ο νικητής της σειράς Γουόριορς – Μπλέιζερς θα κριθεί στις τέσσερις νίκες. Το ίδιο ισχύει και για τους τελικούς της Ανατολής, που αρχίζουν την Πέμπτη τα ξημερώματα (03:30 Ελλάδας), με τους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο να υποδέχονται στο Μιλγουόκι το Τορόντο του φοβερού Καουάι Λέοναρντ, πρώτου σκόρερ στα play-offs (μέχρι στιγμής) με 382 πόντους. Οι απανταχού λάτρεις του μπάσκετ αναμένουν με αγωνία τις αναμετρήσεις του Λέοναρντ με τον «Greek Freak», που θα μπει στη μάχη με εξαιρετικούς μέσους όρους επιδόσεων στην post-season: 27,4 πόντους, 11,3 ριμπάουντ και 4,4 ασίστ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...