237
Δεκάδες άνθρωποι απολαμβάνουν τον ήλιο και τα νερά της λίμνης Μαλάρεν, μία ζεστή ημέρα του Αυγούστου, στη Στοκχόλμη | TT News Agency/Fredrik Sandberg via REUTERS

Σουηδία: Οι περισσότεροι νεκροί εδώ και 150 χρόνια στο πρώτο εξάμηνο του 2020

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2020, 12:41
Δεκάδες άνθρωποι απολαμβάνουν τον ήλιο και τα νερά της λίμνης Μαλάρεν, μία ζεστή ημέρα του Αυγούστου, στη Στοκχόλμη
|TT News Agency/Fredrik Sandberg via REUTERS

Σουηδία: Οι περισσότεροι νεκροί εδώ και 150 χρόνια στο πρώτο εξάμηνο του 2020

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2020, 12:41

Τους περισσότερους νεκρούς εδώ και 150 χρόνια κατέγραψε μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2020, η Σουηδία, χώρα που έγινε πρωτοσέλιδο πολλές φορές αυτούς τους μήνες λόγω της διαφορετικής προσέγγισής της στην καταπολέμηση της πανδημίας, η οποία προφανώς, δεν απέδωσε καρπούς.

Η Covid-19 είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 4.500 ανθρώπους στην περίοδο έως τα τέλη Ιουνίου, ένας αριθμός που έχει αυξηθεί τώρα σε 5.800. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού σε σύγκριση με άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Για παράδειγμα, η Νορβηγία, με περίπου τον μισό πληθυσμό της Σουηδίας, είχε μόνο 260 θανάτους λόγω κορονοϊού.

Συνολικά, 51.405 Σουηδοί πέθαναν το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, ενώ το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε το 1869, όταν πέθαναν 55.431 άνθρωποι, εν μέρει λόγω του λιμού. Ο πληθυσμός της Σουηδίας ήταν περίπου 4,1 εκατομμύρια τότε σε σύγκριση με τα 10,3 εκατομμύρια τώρα.

Λόγω της πανδημίας, οι θάνατοι ήταν 10% υψηλότεροι από τον μέσο όρο για το αντίστοιχο διάστημα των τελευταίων πέντε ετών, επισήμανε η στατιστική υπηρεσία.

Ο σουηδός… Τσιόδρας, Αντερς Τένελ, ανακοινώνει νέα μέτρα στις 30 Ιουλίου – TT News Agency/Naina Helen Jama via REUTERS

Τον Απρίλιο, ο αριθμός των θανάτων ήταν σχεδόν 40% υψηλότερος από τον μέσο όρο λόγω της αύξησης των θανάτων που σχετίζονταν με τον κορονοϊό.

Εκτός από τον τομέα της δημόσιας υγείας, η αποφυγή lockdown δεν είχε τα αποτελέσματα που επιθυμούσε η κυβέρνηση ούτε στην οικονομία, καθώς το ΑΕΠ σημείωσε πτώση-ρεκόρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...