1196
Πρώτη μέρα στο σχολείο στη Σκωτία... | Sky News

Ευρώπη: Επιστροφή στο σχολείο αλλά πώς;

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2020, 21:35
Πρώτη μέρα στο σχολείο στη Σκωτία...
|Sky News

Ευρώπη: Επιστροφή στο σχολείο αλλά πώς;

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2020, 21:35

Μπορεί για τα δικά μας σχολεία να προγραμματίζεται η έναρξη στις 7 Σεπτεμβρίου, υπό αυστηρά βεβαίως μέτρα προστασίας όπως έχει ανακοινωθεί αρμοδίως, ωστόσο ο ευρωπαϊκός σχολικός χάρτης παρουσιάζει διαφορές. Το σχετικό ρεπορτάζ του Politico είναι κατατοπιστικό.

Σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, γράφει, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο με ασφάλεια. Επίσης, παντού στην Ευρώπη, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς προοριζόταν να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Χώρες όπως η Ιταλία κράτησαν τους μαθητές κλεισμένους στα σπίτια τους από τον Μάρτιο έως τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ άλλες, όπως η Δανία, επέτρεψαν στα σχολεία να ανοίξουν ξανά για το υπόλοιπο του σχολικού έτους, αφού είχε περάσει το χειρότερο από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ολοι προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους γονείς και τα παιδιά ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει κανονικότητά στις τάξεις και στα μαθήματα. Το τάιμινγκ, παρά ταύτα, δεν ευνοεί.

Η προγραμματισμένη επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων δεν θα μπορούσε να γίνει σε χειρότερη στιγμή: πολλές ευρωπαϊκές χώρες, από την Ισπανία έως την Πολωνία, καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, μάλιστα σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις σχολεία που άνοιξαν έκλεισαν και πάλι, όπως συνέβη σε ένα βόρειο γερμανικό κρατίδιο με κρούσματα σε τάξεις.

Εργάτης ψεκάζει σχολική αίθουσα στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο (George Vitsaras / SOOC)

Το Politico γράφει ότι «οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι κατά πόσον τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό σε άλλους», αλλά μπορεί να πέφτει έξω: υπάρχουν επιστημονικές απόψεις ότι τα παιδιά μπορεί να καταστούν ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού, συνεπώς είναι εν δυνάμει υπερμεταδότες του. Υπογραμμίζει πάντως ότι το ζητούμενο είναι η αποφυγή ενός ακόμη «κλειδώματος» και της σχολικής ζωής, και παραθέτει δήλωση κάποιας ιταλίδας μητέρας που δεν επιθυμεί την εξ αποστάσεως διδασκαλία για το τέκνο της.

Κάνοντας έναν απολογισμό των συνεπειών του περασμένου «κλειδώματος», το έγκυρο Μέσο γράφει: «Οι πρώτες έρευνες διαπίστωσαν ότι το κλείσιμο των σχολείων είχε επιπτώσεις στην εκπαίδευση και στην διάθεση πολλών παιδιών και εφήβων, ενώ οι γονείς αγωνίστηκαν να συνταιριάξουν την εξ αποστάσεως εργασία τους με την κατ’ οίκον εκπαίδευση των παιδιών τους». Κατόπιν παρουσιάζει πώς μερικές χώρες της ΕΕ «ελπίζουν να διατηρήσουν τα σχολεία ανοιχτά και τον ιό υπό έλεγχο».

Η Ισπανία

Δεν υπάρχει εθνική ημερομηνία επιστροφής στο σχολείο στην Ισπανία, με τα πρώτα σχολεία να ανοίγουν ξανά στις 7 Σεπτεμβρίου σε ορισμένες περιοχές. Οι συστάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν κοινωνικές αποστάσεις στη χρήση των εγκαταστάσεων. Οι εκπαιδευτικοί παραπονούνται ότι ισχύουν αντιφατικοί κανόνες, αφού οι 17 περιφέρειες της Ισπανίας μπορούν να καθορίσουν τις δικές τους εκπαιδευτικές πολιτικές και να δημιουργηθεί σύγχυση. «Δεν μπορούν να υπάρξουν 17 επιστροφές στην τάξη» λέει η εκπρόσωπος της ισπανικής ΟΛΜΕ, επισημαίνοντας την έλλειψη «σαφών οδηγιών» από την κυβέρνηση.

Η Καταλονία ανακοίνωσε ότι προσλαμβάνει 5.000 δασκάλους προκειμένου να περιορίσει τις συνολικές επαφές μέσα στα σχολεία και να επιτρέψει στα παιδιά να αποφύγουν τις μάσκες προσώπου και την κοινωνική απόσταση. Η Μαδρίτη σκοπεύει να προσλάβει 600 άτομα διδακτικό προσωπικό και έχει προτείνει τέσσερα διαφορετικά σχέδια δράσης ανάλογα με τη σοβαρότητα της πανδημίας. Αλλες περιοχές έχουν προτείνει στους μαθητές ηλικίας άνω των 14 να επιλέξουν τι θέλουν: διαδικτυακή εκπαίδευση ή παρακολούθηση των μαθημάτων στο σχολείο μεν, αλλά το απόγευμα.

Η Γαλλία

Τα γαλλικά σχολεία θα ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός από τις περιοχές που έχουν δηλωθεί σαν «ζώνες κυκλοφορίας του ιού», και τέτοιες είναι το Παρίσι φυσικά και η Μασσαλία – εκεί τα σχολεία μάλλον δεν θα ανοίξουν.

Το γαλλικό υπουργείο Παιδείας είπε ότι οι μαθητές δεν χρειάζονται κοινωνική απόσταση σε μέρη όπου η απόσταση είναι αδύνατη, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο όσοι είναι άνω των 11 ετών πρέπει να φορούν μάσκες, εάν δεν είναι εγγυημένη η ελάχιστη απόσταση του ενός μέτρου, όπως και οι εκπαιδευτικοί. Τα σχολεία θα παρέχουν μάσκες στο προσωπικό τους, αλλά το υπουργείο είπε ότι υπάρχουν αποθέματα μόνο για τρεις μήνες. Οι μαθητές θα αγοράσουν τις δικές τους μάσκες με έξοδα της οικογενείας τους. Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «επιδεινώνει το χάος» και δημιουργεί «εξευτελιστικές» συνθήκες εργασίας.

Η Ιταλία

Τα ιταλικά σχολεία είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν ξανά στις 14 Σεπτεμβρίου αφού παραμείνουν κλειστά εδώ και έξι μήνες. Το προσωπικό θα φορά μάσκες και η κυβέρνηση θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αν θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και τα παιδιά άνω των 6 ετών.

Οι τάξεις θα είναι μικρότερες για να επιτρέψουν την κοινωνική απόσταση μεταξύ των 8 εκατομμυρίων μαθητών της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται χώρος για νέες τάξεις. Οι δημοτικές αρχές έχουν επιφορτιστεί με την εύρεση αυτών των χώρων.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ήδη ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η κοινωνική απόσταση μπορεί να αποφευχθεί για μερικούς μήνες εάν οι μαθητές φορούν μάσκες, ενώ οι αρχές αναζητούν λύση για τις αίθουσες διδασκαλίας.

Το Βέλγιο

Τα βελγικά σχολεία θα ανοίξουν ξανά την 1η Σεπτεμβρίου παρά το αυξανόμενο ποσοστό μολύνσεων κατά τη θερινή περίοδο. Οι εμπειρογνώμονες της εκπαίδευσης υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να εξετάζει μόνο τις επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και τον αντίκτυπο στην εκπαίδευση και στην ευημερία των παιδιών. Εάν ο ρυθμός μόλυνσης επιδεινωθεί σε κάποιον συγκεκριμένο τόπο, τότε οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παρακολουθούν το σχολείο κάθε δεύτερη εβδομάδα σε εναλλασσόμενες ομάδες. Μπορεί να γίνουν και άλλες προσαρμογές ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Η Γερμανία

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σε διαφορετικές ημερομηνίες στα 16 κρατίδια της Γερμανίας. Σε πολλά βόρεια κράτη, όπως το Βερολίνο και το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, οι μαθητές έχουν ήδη επιστρέψει, αλλά όχι και στα νότια κρατίδια. Η εκπαίδευση είναι περιφερειακή αρμοδιότητα, που σημαίνει ότι κάθε καρτίδιο έχει ένα διαφορετικό σχέδιο, ωστόσο έχουν δοθεί και οδηγίες από το κέντρο. Αυτές περιλαμβάνουν μάσκα για μαθητές ηλικίας από 15 ετών και άνω, μικρές ομάδες συναναστροφής εντός των σχολείων και διαρκείς εξετάσεις κοτονοϊού. Κάποια κρατίδια έχουν καταστήσει υποχρεωτικές τις μάσκες στα σχολεία. Αλλά υπάρχουν και εκείνα που δεν υποχρεώνουν τους μαθητές να τις φορούν μέσα στην τάξη.

Ορισμένοι δάσκαλοι λένε ότι οι οδηγίες είναι ανεπαρκείς ή ακόμη και αντιφατικές. «Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στο κτίριο, αλλά όχι στις τάξεις!» διαμαρτυρήθηκε κάποιος βερολινέζος δάσκαλος, προσθέτοντας ότι «οι μαθητές έρχονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο στην αυλή του σχολείου».

Η Πολωνία

Η Πολωνία σκοπεύει να ανοίξει ξανά τα σχολεία κανονικά την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός από κάποιες περιοχές όπου παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά της λοίμωξης. Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση «επιτρέπει στη συντριπτική πλειονότητα των σχολείων επιστροφή στην παραδοσιακή διδασκαλία που βασίζεται στην επαφή μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών» δήλωσε ο πολωνός υπουργός Παιδείας.

Δεν υπάρχει απαίτηση τα παιδιά να φορούν μάσκες ή να περιοριστεί ο αριθμός τους εντός των αιθουσών, ωστόσο τα παιδιά καλούνται να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να αποφεύγουν τον συνωστισμό.

Η Δανία

Τα δανέζικα σχολεία άνοιξαν στις 10 Αυγούστου για τη νέα σεζόν, αλλά πολλοί μαθητές είχαν ήδη ολοκληρώσει τη χρονιά τους τον περασμένο Μάιο, όταν τα σχολεία είχαν ανοίξει μετά το προσωρινό κλείδωμα. Τότε, όταν τα σχολεία άνοιξαν ξανά, τα παιδιά διδάσκονταν σε μικρότερες ομάδες των δέκα ατόμων, με απόσταση θρανίων στα δύο μέτρα και με πλύσιμο χεριών ανά μιάμιση ώρα!

Η κυβέρνηση έδωσε οδηγίες, αλλά επέτρεψε στους δήμους κάποια ευελιξία όσον αφορά την πιστή εφαρμογή τους. Τα παιδιά και οι δάσκαλοι δεν υποχρεώθηκαν να φορούν μάσκες, κλείνει το σημείωμά του το Politico, «έτσι η Δανία δεν είδε αύξηση των μολύνσεων μετά το άνοιγμα των σχολείων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...