281
Ο Σεργκέι Σοϊγκού δίπλα στον Βλαντίμιρ Πούτιν σε στρατιωτική άσκηση στην ανατολική Ρωσία | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Pool via REUTERS

Σοϊγκού: Το διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση ακόμη 300.000 ανδρών

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 10:46
Ο Σεργκέι Σοϊγκού δίπλα στον Βλαντίμιρ Πούτιν σε στρατιωτική άσκηση στην ανατολική Ρωσία
|Sputnik/Mikhail Klimentyev/Pool via REUTERS

Σοϊγκού: Το διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση ακόμη 300.000 ανδρών

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 10:46

Ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε την Τετάρτη ότι το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στη «στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν.

Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Ρωσία-24, ο Σοϊγκού επισήμανε ότι η μερική επιστράτευση αφορά άνδρες που έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά σε κάθε περίπτωση, προτού αναπτυχθούν, θα λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση. Τόνισε μάλιστα ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ρώσος πρόεδρος κήρυξε νωρίτερα την πρώτη επιστράτευση στη χώρα του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι, αν συνεχίσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» της, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ του τεράστιου οπλοστασίου της.

«Αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας, αυτό δεν είναι μπλόφα», υπογράμμισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η απόφαση για μερική επιστράτευση ανοίγει τον δρόμο για μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

«Για να προστατεύσουμε την πατρίδα, την κυριαρχία της (…) θεωρώ απαραίτητο να στηρίξω την απόφαση του γενικού επιτελείου στρατού για μερική επιστράτευση των εφέδρων, όσων έχουν ήδη υπηρετήσει στον στρατό (…) και έχουν μια κατάλληλη εμπειρία», σημείωσε ο Πούτιν.

«Το διάταγμα για τη μερική επιστράτευση έχει υπογραφεί» και θα τεθεί σε ισχύ «σήμερα», εξήγησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News