294
Oι νέοι δεν αισθάνονται ασφάλεια για το εργασιακό μέλλον τους, έτσι δεν επιζητούν τη δημιουργία οικογένειας με παιδιά | Shutterstock

Ιαπωνία: Οχι στον γάμο λένε οι νέοι!

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 10:01
Oι νέοι δεν αισθάνονται ασφάλεια για το εργασιακό μέλλον τους, έτσι δεν επιζητούν τη δημιουργία οικογένειας με παιδιά
|Shutterstock

Ιαπωνία: Οχι στον γάμο λένε οι νέοι!

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 10:01

Τα διάφορα αλκοολούχα ποτά, εκτός από ευχαρίστηση στον πότη, δίνουν και πολλά έσοδα στις κυβερνήσεις, τόσο από την άμεση όσο και από την έμμεση φορολογία. Ετσι στην Ιαπωνία παρατηρήθηκε το φαινόμενο να προτρέπει η κυβέρνηση τους νέους (ηλικίας 18-34 ετών) να πίνουν περισσότερο. Το κράτος άρχισε να διψά για λεφτά, αφού είδε τις εισπράξεις από τη φορολογία του αλκοόλ να πέφτουν κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Ομως οι νέοι της Ιαπωνίας δεν ανταποκρίνονται στην έκκληση.

Μάλιστα δεν σκοπεύουν καν να συμμετάσχουν στη διαδικασία αναπαραγωγής των πελατών των μπαρ, αφού δεν θέλουν να παντρευτούν ούτε να τεκνοποιήσουν.

Επίσημες κρατικές στατιστικές κατέδειξαν ότι στην Ιαπωνία, σε ποσοστό 17,3% οι άνδρες και σε ποσοστό 14,6% οι γυναίκες, δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόθεση να παντρευτούν. Είναι αυτό κακό σημάδι για τη χώρα, στην οποία καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων στον κόσμο (σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 29% των Ιαπώνων είναι άνω των 65 ετών). Οι γεννήσεις είναι λίγες, έτσι οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες: σε 50 χρόνια από σήμερα ο πληθυσμός θα μειωθεί κατά 30%, στα 90 εκατομμύρια. Σίγουρα ο ΦΠΑ από την κατανάλωση αλκοολούχων θα είναι τότε μικρότερο πρόβλημα συγκρινόμενο με την έλλειψη εργατικών χεριών και με τη συνολική συρρίκνωση της εθνικής παραγωγικής δύναμης.

Ο βρετανικός Guardian έγραψε ότι οι νέοι δεν αισθάνονται ασφάλεια για το εργασιακό μέλλον τους, έτσι δεν επιζητούν τη δημιουργία οικογένειας με παιδιά. Τα ιαπωνικά Μέσα προβάλλουν την ανησυχία της κυβέρνησης και συγχρόνως καταγγέλλουν: «Οι εφαρμοσθείσες πολιτικές δεν ήταν αποτελεσματικές, επομένως είναι εύλογη η ανάγκη αναθεώρησής τους». Η περσινή χρονιά ήταν η ενδέκατη συνεχόμενη κατά την οποία σημειώθηκε αξιοσημείωτη μείωση του πληθυσμού (-644.000 άτομα). Οι γεννήσεις ήταν κατά 3,5% λιγότερες από το 2020, ενώ οι γάμοι μειώθηκαν κατά 24.391, επίδοση που είναι η χειρότερη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...