871
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του | Russian Presidential Press Service/Kremlin via REUTERS

Δυσκολεύεται ο Πούτιν: Ανακοίνωσε μερική επιστράτευση

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 09:23
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του
| Russian Presidential Press Service/Kremlin via REUTERS

Δυσκολεύεται ο Πούτιν: Ανακοίνωσε μερική επιστράτευση

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 09:23

Από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του περασμένου Φεβρουαρίου (βλ. ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), μέσα σε λίγους μήνες στην «υπεράσπιση της πατρίδας». Σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του το πρωί της Τετάρτης, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε μερική επιστράτευση  -την πρώτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- υπό την πίεση των διαδοχικών επιτυχιών του ουκρανικού στρατού στο πεδίο στο πλαίσιο της μεγάλης αντεπίθεσης που έχει εξαπολύσει για την απελευθέρωση της ανατολικής Ουκρανίας.

Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι επιθυμεί τη διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την οργή του για τα χτυπήματα των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος, ενώ δεν δίστασε να απειλήσει -ως απάντηση- ακόμη και με χρήση πυρηνικών όπλων.

Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για την υπεράσπιση της πατρίδας μας, είπε στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του ο Πούτιν ανακοινώνοντας τη μερική επιστράτευση.

Οι διαδικασίες στρατολόγησης, τόνισε, αρχίζουν από σήμερα, δείχνοντας έτσι το επείγον της υπόθεσης υπό την πίεση των επιτυχιών του ουκρανικού στρατού στο πεδίο.

«Στην επιστράτευση υπόκεινται μόνο οι πολίτες που βρίσκονται σήμερα στην εφεδρεία και κυρίως όσοι υπηρέτησαν στις Eνοπλες Δυνάμεις, έχουν συγκεκριμένες στρατιωτικές ειδικότητες και σχετική πείρα», διευκρίνισε. «Το Διάταγμα έχει υπογραφεί», ανέφερε για την πρώτη επιστράτευση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μεταξύ άλλων ο ρώσος πρόεδρος κατήγγειλε το Κίεβο για πολιτικές εκφοβισμού και τρόμου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ επαναπροσδιόρισε και τον στόχο της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας πως είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ουάσιγκτον ωθεί το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσίας, ενώ έκανε λόγο για «πυρηνικό εκβιασμό», χωρίς να ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Και απειλή για πυρηνικά

Η Ρωσία –είπε– θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατευθεί. «Διαθέτουμε πολλά σύγχρονα όπλα για να απαντήσουμε και δεν πρόκειται για μπλόφα», συμπλήρωσε με νόημα στη σχετική αναφορά του.

«Η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία», αναφώνησε, «έχει αρχίσει έναν πυρηνικό εκβιασμό εναντίον της Ρωσίας, ξεπερνώντας κάθε όριο».

Για μία ακόμη φορά μίλησε για νεοναζιστές στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ κάνει πλέον αναγνωρίσεις σε όλη τη νότια Ρωσία μέσω μυστικών υπηρεσιών.

«Η Δύση δεν επιθυμεί την ειρήνη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», τόνισε και ανακοίνωσε αύξηση τα κονδυλίων για την παραγωγή όπλων.

Ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε τέλος, όπως ήταν αναμενόμενο, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και μέρος της Ζαπορίζια, με ερώτημα την Ενωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους. Σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους αυτούς», είπε, επαναπροσδιορίζοντας τον στόχο της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αποδοκίμασε τα εν λόγω δημοψηφίσματα ως «μία περαιτέρω κλιμάκωση» του πολέμου. «Τα ψευδεπίγραφα αυτά δημοψηφίσματα δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ήταν σαφής: «Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τα σχεδιαζόμενα παράνομα δημοψηφίσματα, τα οποία αντιτίθενται στις νόμιμες και δημοκρατικά εκλεγμένες ουκρανικές αρχές, παραβιάζουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και είναι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Σοϊγκού: Δεν πολεμάμε εναντίον της Ουκρανίας αλλά της Δύσης

Η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης, έσπευσε να σημειώσει ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό δίκτυο  Russia 24 μετά τη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν.

Οπως διευκρίνισε, η επιστράτυεση αφορά άνδρες που έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά σε κάθε περίπτωση προτού αναπτυχθούν, όλοι τους θα λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση.

Η Ρωσία έχει  δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά μόλις το 1% εξ αυτών, θέλησε να επισημανει.

Ο ρώσος υπουργός Αμυνας περιόρισε εξαλλου τις απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία σε 5.937.

Οπως υποστήριξε,  όλο το δορυφορικό δίκτυο του ΝΑΤΟ λειτουργεί κατά της Ρωσίας, ενω δυτικοί διοικητές βρίσκονται στο Κίεβο και ηγούνται των επιχειρήσεων.

Αυτό που βλέπουμε, είναι στρατιωτικά πλήγματα με στόχο αμάχους από δυτικά όπλα, ισχυρίστηκε και ενώ ο ρωσικός στρατός έχει ισοπεδώσει ολόκληρες πόλεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Κίεβο: Δεν πάει καλά ο πόλεμος του Πούτιν

Στην πρώτη του αντίδραση το Κίεβο μίλησε για προβλέψιμη κίνηση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν που δείχνει ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται όπως σχεδίαζε η Μόσχα.

«Η επιστράτευση από την πλευρά της Ρωσίας ήταν προβλέψιμη και θα αποδειχτεί μη δημοφιλής, ενώ είναι κάτι που υποδηλώνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται με βάση το σχέδιο της Μόσχας», δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Σε γραπτό του μήνυμά του προς το Reuters ο σύμβουλος του Βολόντιμιρ Ζελενσκι ανέφερε ότι ο ρώσος πρόεδρος επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη για την έναρξη ενός «απρόκλητου πολέμου» και να «χρεώσει» την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Ρωσίας στη Δύση.

«Απολύτως προβλέψιμη κίνηση, που φαντάζει περισσότερο ως μια προσπάθεια αιτιολόγησης της ίδιας της αποτυχίας τους (των Ρώσων)», έγραψε ο Ποντόλιακ στην πρώτη αντίδραση της ουκρανικής Προεδρίας μετά την ανακοίνωση της ρωσικής επιστράτευσης.

«Ο πόλεμος είναι σαφές ότι δεν εξελίσσσεται με βάση το ρωσικό σενάριο και ως εκ τούτου ο Πούτιν έπρεπε να λάβει υπερβολικά μη δημοφιλείς αποφάσεις να επιστρατεύσει και να περιορίσει υπερβολικά τα δικαιώματα των ανθρώπων.

»Οι Ρώσοι που ζήτησαν την καταστροφή της Ουκρανίας, κατέληξαν να πάρουν: 1. Επιστράτευση. 2. Κλειστά σύνορα, μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. 3. Φυλακή για λιποταξία.

»Ολα βαίνουν βάσει σχεδίου, σωστά; Η ζωή έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ», καταλήγει ο Ποντόλιακ στη σχετική ανάρτησή του στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...