356
Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε | EPA/ANTONIO BAT

Σόιμπλε προς (πρώην) Ανατολικογερμανούς: Μην παίζετε άλλο τα θύματα

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2019, 18:13
Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
|EPA/ANTONIO BAT

Σόιμπλε προς (πρώην) Ανατολικογερμανούς: Μην παίζετε άλλο τα θύματα

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2019, 18:13

Τρεις δεκαετίες έχουν περάσει από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η οποία σε λιγότερο από ένα χρόνο οδήγησε στη διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας.

Οι κάτοικοι του ανατολικού κομματιού από την πρώτη στιγμή διαπίστωσαν το χάσμα που τους χώριζε στο εισόδημα και την ποιότητα ζωής από τους δυτικούς. Η κυβέρνηση της ενιαίας πια Γερμανίας τους στήριξε με τα έσοδα από ένα «φόρο αλληλεγγύης» που είχε επιβληθεί το 1991.

Η χείρα βοηθείας του Βερολίνου έχει ημερομηνία λήξης: ο φόρος θα καταργηθεί για το 90% των φορολογούμενων από το 2021. Αλλά οι διαμαρτυρίες για το χάσμα, όπως και το ίδιο το χάσμα, παραμένουν.

Σε άρθρο του στη βερολινέζική εφημερίδα Tageszeitung, ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να πείσει τους Ανατολικογερμανούς ότι οι διαμαρτυρίες δεν έχουν νόημα.

Διαπιστώνει με κάποια έκπληξη ότι «είναι εκπληκτικό εύρημα η ύπαρξη μιας ανατολικογερμανικής αίσθησης ταυτότητας, 30 χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας». Ο Σόιμπλε προσθέτει ότι «κάποιοι διατηρούν το δικό τους στάτους του θύματος», καλώντας να το εγκαταλείψουν.

Παρά ταύτα, ο κ. Σόιμπλε παραδέχεται ότι τα χαμηλότερα στάνταρ διαβίωσης και η έλλειψη αναγνώρισης, ακόμη και οι προσβολές, «παγίωσαν τη διαίρεση και δεν βοήθησαν να ξεπεραστεί».

«Πολλοί Ανατολικογερμανοί ακόμη ταυτίζονται με την πρώην χώρα τους. Η πλειοψηφία θεωρεί τον εαυτό τους κυρίως σαν Ανατολικογερμανό, αντίθετα από εμάς τους Δυτικούς που βλέπουμε τον εαυτό μας κυρίως ως Γερμανούς», παρατηρεί ακόμη ο Σόιμπλε.

Τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τους Times, έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης έδειξε ότι το 57% των κατοίκων της ανατολικής Γερμανίας αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας και μόνο το 38% πιστεύουν ότι η ενοποίηση των δύο Γερμανιών ήταν επιτυχημένη.

Τα στατιστικά τους δίνουν ένα δίκιο: η ανεργία στα ανατολικά είναι κατά 30% μεγαλύτερη, γεγονός που δημιουργεί ένα συνεχές ρεύμα εξόδου προς τα δυτικά. Με άλλα λόγια, αν υπάρχουν τρεις άνεργοι στα δυτικά, στα ανατολικά είναι τέσσερις.

Επιπλέον, οι Ανατολικογερμανοί αποτελούν το 16% του πληθυσμού αλλά κατέχουν μόνο το 2% των κορυφαίων θέσεων εργασίας. Οι Δυτικοί κυριαρχούν συντριπτικά (με 77%) σε όλα τα σημαντικά πόστα στα ανατολικά.

Σε αυτό το περιβάλλον δεν είναι περίεργο που η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία βρίσκει έδαφος. Στην πρόσφατη αναμέτρηση στο κρατίδιο της Θουριγγίας, το κόμμα αυτό πρώτευσε σε όλες τις ομάδες ψηφοφόρων κάτω των 60 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...