400
O τούρκος ΥΠΕΞ υπεραμυνόμενος του τουρκικού πρωτοκόλλου | YouTube

Sofagate: Δεν έχουμε ευθύνη, για όλα φταίει ο Μισέλ, λέει ο Τσαβούσογλου

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 12:55
O τούρκος ΥΠΕΞ υπεραμυνόμενος του τουρκικού πρωτοκόλλου
|YouTube

Sofagate: Δεν έχουμε ευθύνη, για όλα φταίει ο Μισέλ, λέει ο Τσαβούσογλου

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 12:55

«Αδικες» χαρακτήρισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις κατηγορίες σε βάρος της Αγκυρας για το λεγόμενο sofagate και απορρίπτοντας τις δικαιολογίες Σαρλ Μισέλ περί «επιταγών του τουρκικού πρωτοκόλλου», απέδωσε το ζήτημα που δημιουργήθηκε κατά τη συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της προέδρου της Κομισιόν με τον Ταγίπ Ερντογάν, σε «υπόγειο» ανταγωνισμό μεταξύ των δύο κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων!

«Η Τουρκία είναι μια χώρα με βαθιές ρίζες. Δεν φιλοξενεί ξένους για πρώτη φορά. Το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις συναντήσεις στην Τουρκία είναι το διεθνές πρωτόκολλο και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της παγκοσμίως γνωστής τουρκικής φιλοξενίας», δήλωσε την Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφορικά με τη δικαιολόγηση της προσβολής Ερντογάν στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο… τουρκικό πρωτόκολλο.

«Οι απαιτήσεις της ΕΕ εκπληρώθηκαν», επέμεινε ο κ. Τσαβούσογλου και αυτό, θέλησε να υπογραμμίσει, «σημαίνει ότι η διευθέτηση των θέσεων έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις τους. Οι υπηρεσίας πρωτοκόλλων μας είχαν έλθει προηγουμένως σε επαφή και υλοποιήθηκαν οι απαιτήσεις τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και  εφημερίδα Sabah επέρριψε την ευθύνη για το sofagate στις Βρυξέλλες, μεταφέροντας τη θέση του καθεστώτος Ερντογάν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πρωτοκόλλου της ΕΕ είχαν υποδείξει πριν από τη συνάντηση, τις θέσεις τόσο του οικοδεσπότη, όσο και των φιλοξενουμένων του.

Ομοίως τουρκικές πηγές που μίλησαν στον ιστότοπο Middle East Eye έσπευσαν να αποδώσουν το όλο θέμα στην αντιπαλότητα που υποβόσκει μεταξύ των δύο ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την εξηγηση που δόθηκε μέσω των εν λόγω διαρροών, συνεργάτες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν στη διευθέτηση των θέσεων πριν από την συνάντηση.

«Εκπρόσωπος από την ομάδα της Φον ντερ Λάιεν, δεν ήταν παρών [στη συνεννόηση]  άρα δεν είχαμε τη δική τους άποψη», ανέφερε μία από τις πηγές, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η τουρκική πλευρά πρότεινε διαφορετική διευθέτηση των θέσεων στο γεύμα που ακολούθησε, με τον τούρκο πρόεδρο να κάθεται απέναντι από τον Σαρλ Μισέλ και την Φον ντερ Λάιεν.

Και πάλι όμως, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι συνεργάτες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φέρεται να απέρριψαν την τουρκική πρόταση, με αποτέλεσμα ο κ. Μισέλ να κάτσει απέναντι από τον τούρκο πρόεδρο και η πρόεδρος της Κομισιόν ξανά στο πλάι.

«Το μόνο που δέχθηκε η ομάδα του Μισέλ ήταν να δοθεί στην Φον ντερ Λάιεν ένα κάθισμα ίδιου τύπου και ύψους», ανέφεραν  χαρακτηριστικά οι τουρκικές πηγές και αποποιούμενες κάθε ευθύνης της Αγκυρας, συμπλήρωσαν για το λεγόμενο sofagate:

«Αυτοί [σ.σ. οι Ευρωπαίοι] προκάλεσαν το πρόβλημα. Κουβάλησαν τις εσωτερικές τους διαμάχες στην Αγκυρα. Θα έπρεπε να είχαν οργανώσει καλύτερα αυτή την επίσκεψη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...