392
Οι σημαίες με τον Ηλιο της Βεργίνας κυριάρχησαν στη συγκέντρωση του Σαββάτου | AP

Σκόπια: Με το αστέρι της Βεργίνας, χιλιάδες είπαν «όχι» σε αλλαγή του «Μακεδονία»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2018, 10:44
Οι σημαίες με τον Ηλιο της Βεργίνας κυριάρχησαν στη συγκέντρωση του Σαββάτου
|AP

Σκόπια: Με το αστέρι της Βεργίνας, χιλιάδες είπαν «όχι» σε αλλαγή του «Μακεδονία»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2018, 10:44

Την αντίθεσή τους στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας τους διατράνωσαν χιλιάδες  υποστηρικτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, επαναφέροντας το αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

2018-06-02T184137Z_699653252_UP1EE621FXDIY_RTRMADP_3_MACEDONIA-GREECE-NAME

Η συγκέντρωση των ψηφοφόρων του εθνικιστικού VMRO-DPMNE το βράδυ του Σαββάτου στην πρωτεύσουσα της γειτονικής χώρας, ακριβώς έξω από την έδρα της κυβέρνησης, ήταν μαζική. Εκτός από τον παλμό και το πάθος των διαδηλωτών, στο συλλαλητήριο για το όνομα «Μακεδονία» κυριάρχησαν οι σημαίες με το σύμβολο του Ηλιου της Βεργίνας (η πρώτη σημαία δηλαδή του κρατιδίου πριν από την αλλαγή της το 1995) και τα πανό με το σύνθημα  «Η Μακεδονία θα κερδίσει».

Supporters of the opposition VMRO-DPMNE party protest in front of the Government building in Skopje, Macedonia, Saturday, June 2, 2018. Tens of thousands of main Macedonian conservative opposition party supporters have gathered late on Saturday for anti-government protest in front of the country's government building in downtown of the Macedonian capital Skopje. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Supporters of the opposition VMRO-DPMNE party wave national, former national flags and party flags during a protest in front of the Government building in Skopje, Macedonia, Saturday, June 2, 2018. Thousands of people gathered Saturday in Skopje on an anti-government protest, organized by the main conservative opposition party. (AP Photo/Boris Grdanoski)

«Το VMRO-DPMNE δεν θα στηρίξει την τροποποίηση του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα (της χώρας). Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα», διεμήνυσε κατά την ομιλία του ο νέος πρόεδρος του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ζήτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το επόμενο έτος.

Ο Μίτσκοσκι εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός έναντι του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ κατηγορώντας τον ότι με τις ενέργειές του στο ζήτημα της ονομασίας, «θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα, από την οποία δεν θα μπορέσει ποτέ να επανέλθει».

2018-06-02T183701Z_1441346300_UP1EE621FPPIQ_RTRMADP_3_MACEDONIA-GREECE-NAME

Απών από την αντικυβερνητική συγκέντρωση ήταν ο  πρώην πρόεδρος του κόμματος, Νίκολα Γκρούεφσκι, (και πρωθυπουργός της χώρας για μία δεκαετία, από το 2006 έως το 2016), ο οποίος προ ημερών καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για υπόθεση κατάχρησης εξουσίας.

Τη στήριξή του στον Μίτσκοσκι, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, εξέφρασε ο ξενοφοβικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, εξαίροντας τον επικεφαλής του VMRO και «τους θαρραλέους και συνετούς ηγέτες που -όπως είπε- δεν υποχωρούν στην πίεση ξένων δυνάμεων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...