294
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ | Dimitar Dilkoff/Pool via Reuters

Ζάεφ: «Συζητάμε τεχνικά ζητήματα, δεν μίλησα ακόμη με Τσίπρα»

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2018, 18:08
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ
|Dimitar Dilkoff/Pool via Reuters

Ζάεφ: «Συζητάμε τεχνικά ζητήματα, δεν μίλησα ακόμη με Τσίπρα»

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2018, 18:08

Την ύπαρξη προβλημάτων στις συνομιλίες μεταξύ  των δύο πλευρών παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, που έδειξε πάντως πρόθυμος να συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα όποτε χρειαστεί.

Αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια «τεχνικά προβλήματα» μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας που, όπως εκτίμησε, θα διευθετηθούν. Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία, κάτι που ήταν το επιδιωκόμενο από τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός τον Ιανουάριο.

«Το μόνο που μπορώ να επιβεβαιώσω αυτή τη στιγμή είναι πως, ό,τι ειπώθηκε μεταξύ των κ. Ντιμιτρόφ και Κοτζιά, θα μεταφραστεί σε νομικό κείμενο, χρειάζονται (να διευκρινιστούν) κάποιες λεπτομέρειες, και στο τέλος εγώ και ο πρωθυπουργός θα αποφασίσουμε.

» Είμαι έτοιμος για αυτή τη συζήτηση, ξέρω ότι κι αυτός είναι έτοιμος, αλλά είναι σημαντικό για εμάς να εξηγήσουμε τη συμφωνία στην αντιπολίτευση αλλά και στους πολίτες της ‘’Μακεδονίας’’ και της Ελλάδας» τόνισε σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του σε έργα αυτοκινητοδρόμου στα Σκόπια.

«Η υπογραφή θα γίνει εδώ στις Πρέσπες όπως συμφωνήσαμε στο Νταβός. Όσα συζητούν τώρα τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών θα πρέπει να γίνουν νομικό κείμενο» πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι δεν είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και δηλώνει έτοιμος να επικοινωνήσει μαζί του και δεν σχολίασε τις πληροφορίες για το όνομα «Νέα Μακεδονία».

Πρόσθεσε τέλος ότι κάθε συνθήκη έχει φιλοδοξία όχι μόνο να δώσει τέλος ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά να καταστεί εργαλείο για τη βελτίωση της φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας.

Οι δηλώσεις του Ζάεφ γίνονται μία ημέρα μετά την ανατροπή στην εικόνα των διαπραγματεύσεων.

Ενώ στις αρχές της εβδομάδας ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέφερε την εικόνα ότι οι συνομιλίες έκλεισαν και απομένει η επιβεβαίωση από τους πρωθυπουργούς, η άρνηση του προέδρου της ΠΓΔΜ να συναινέσει στο erga omnes, αλλά και οι δηλώσεις από την Αθήνα ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία πάγωσαν τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...