246
Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ στη συνάντησή τους στο Ουζμπεκιστάν | Sputnik/Alexandr Demyanchuk/Pool via REUTERS

Σι Τζινπίνγκ σε Πούτιν: Είμαστε μεγάλη δύναμη – η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 15:58
Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ στη συνάντησή τους στο Ουζμπεκιστάν
|Sputnik/Alexandr Demyanchuk/Pool via REUTERS

Σι Τζινπίνγκ σε Πούτιν: Είμαστε μεγάλη δύναμη – η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 15:58

Τη διαμόρφωση ενός ενιαίου γεωστρατηγικού μετώπου Μόσχας – Πεκίνου φαίνεται ότι επισφράγισε η συνάντηση κορυφής του Σι Τζινπίνγκ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Ο Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε τον ρώσο ομόλογό του ότι η Κίνα προτίθεται να διαδραματίσει τον ρόλο της «μεγάλης δύναμης» μαζί με τη Ρωσία.

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να εργασθεί με την Ρωσία για να αναλάβει τις ευθύνες της ως μεγάλης δύναμης, να διαδραματίσει ρόλο πρώτου μεγέθους και για να εισαγάγει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο κυριαρχείται από χάος», δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

♦ Διαβάστε: Το αυταρχικό δίπολο που ματώνει τον κόσμο

Ήταν η πρώτη τους τετ α τετ συνάντηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία —οι δυο τους είχαν συναντηθεί αρχές Φεβρουαρίου στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, όταν και ο ρώσος πρόεδρος εικάζεται ότι είχε ενημερώσει σχετικά τον Σι Τζινπίνγκ για τα πολεμικά σχέδιά του αλλά και για το ότι δεν θα το θέσει σε εφαρμογή όσο διαρκούν οι Αγώνες.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Πούτιν – Σι (Sputnik/Alexandr Demyanchuk/Pool via REUTERS)

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ότι η Μόσχα υποστηρίζει την πολιτική της «Μίας Κίνας», αντιτίθεται στις «προκλήσεις» των Ηνωμένων Πολιτειών στα Στενά της Ταϊβάν και εκτιμά την «ισορροπημένη στάση» της Κίνας για την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News