434
Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ στη συνάντησή τους στο Πεκίνο, πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων | Sputnik/Aleksey Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Ο Σι Τζινπίνγκ ήξερε τα σχέδια του Πούτιν – του ζήτησε αναβολή λόγω Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 09:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/03/2022, 10:30
Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ στη συνάντησή τους στο Πεκίνο, πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
| Sputnik/Aleksey Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Ο Σι Τζινπίνγκ ήξερε τα σχέδια του Πούτιν – του ζήτησε αναβολή λόγω Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 09:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/03/2022, 10:30

Το Πεκίνο γνώριζε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτό αποκάλυψαν οι New York Times, επικαλούμενοι έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία ανώτεροι ρώσοι αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει σχετικά την Κίνα. Οπως μάλιστα ανέφερε το νεοϋορκέζικο φύλλο, το Πεκίνο είχε ζητήσει από τη Μόσχα να καθυστερήσει την εισβολή στην Ουκρανία ώστε να μη συμπέσει με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η ενημέρωση των κινέζων για τα ρωσικά σχέδια συνέπεσε με την παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο, για την τελετή έναρξης των Αγώνων στις 4 Φεβρουαρίου. Εκείνη την ημέρα ο ρώσος πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και όπως υπενθύμισαν οι NY Times, μετά τη συνάντησή τους οι δύο πλευρές δημοσίευσαν μια κοινή δήλωση 5.000 λέξεων στην οποία διατράνωσαν ότι η συνεργασία Ρωσίας και Κίνας «δεν έχει όρια», αποκήρυξαν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τόνισαν την πρόθεσή τους να δημιουργηθεί μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με αυτό που αποκάλεσαν «αληθινή δημοκρατία» (ειρωνεία ότι στην Κίνα δεν γίνονται εκλογές).

Οι New York Times επεσήμαναν πως μολονότι κινέζοι αξιωματούχοι είχαν απευθείας γνώση για τα σχέδια των Ρώσων στην Ουκρανία, δεν είναι σίγουρο ότι ο Πούτιν ενημέρωσε προσωπικά τον Σι Τζινπίνγκ στη συνάντησή τους στο Πεκίνο.

Οι πληροφορίες για τα όσα διαμηνύθηκαν μεταξύ Κινέζων και Ρώσων στις αρχές του μήνα ήταν διαβαθμισμένες και θεωρήθηκαν έγκυρες από αξιωματούχους ασφαλείας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη – εξ ου και η βεβαιότητα, ιδίως της Ουάσινγκτον, ότι η Ρωσία θα επιχειρούσε τελικά την εισβολή στην Ουκρανία, παρά τις διαψεύσεις της Μόσχας.

Οσον αφορά το αίτημα της Κίνας να καθυστερήσει η εισβολή ώστε να μην επηρεαστούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου –ήδη στις ΗΠΑ συζητείτο μποϊκοτάζ πριν τους Αγώνες–, οι ημερομηνίες ταιριάζουν: στις 20 Φεβρουαρίου έληξαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, την επόμενη βραδιά ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε το διάγγελμα με το οποίο αναγνώρισε την ανεξαρτησία των επαρχιών του Ντονμπάς και τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου ξεκίνησε η γενικευμένη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι πρόκειται για απλή σύμπτωση. Και υπάρχει προηγούμενο: τον Αύγουστο του 2008, η Ρωσία (του Πούτιν) είχε εισβάλει στη Γεωργία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, γεγονός που είχε προκαλέσει την ενόχληση της κινεζικής ηγεσίας.

Σε μια πρώτη αντίδραση, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ως «fake news» τις πληροφορίες για συνεννόηση της Κίνας με τη Ρωσία πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τέτοιες πρακτικές αποπροσανατολισμού και μετάθεσης ευθυνών είναι «απαράδεκτες», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...