986
| Citizens Protection Ministry/Handout via REUTERS

«Κάναμε λάθος» λέει η ΜΚΟ της νησίδας του Εβρου

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 15:05
|Citizens Protection Ministry/Handout via REUTERS

«Κάναμε λάθος» λέει η ΜΚΟ της νησίδας του Εβρου

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 15:05

Μια ακόμη ανατροπή στην προπαγάνδα που στήθηκε κατά της Ελλάδας με τους 38 σύρους πρόσφυγες στη νησίδα του Εβρου -και την ιστορία τη μικρής Μαρίας που σύμφωνα με το Spiegel, αλλά και τον αρχηγό τη αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, πέθανε αβοήθητη (από τις ελληνικές αρχές) και ετάφη εκεί από τους γονείς της- φέρνει η παραδοχή της ΜΚΟ «HumanRights360» ότι «έκανε λάθος» και  η επίμαχη νησίδα βρισκόταν εν τέλει σε τουρκικό και όχι ελληνικό έδαφος.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του την Πέμπτη ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «HumanRights360», Επαμεινώνδας Φαρμάκης, κάνει λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι η εν λόγω νησίδα στον Εβρο ήταν ελληνικό έδαφος

«Η οργάνωση μας δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών», διευκρινίζει ο κ. Φαρμαάκης για να προσθέσει: «Σκοπός και μέλημά της είναι αποκλειστικά και μόνο η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου, καθώς και των θεσμοθετημένων διαδικασιών».

Και όπως παραδέχεται, «από τα δημόσια διαθέσιμα σε μας στοιχεία και λαμβανομένου υπόψιν ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους».

Οι διευκρινίσεις του κ. Φαρμάκη, εκ μέρους της «HumanRights360», αφορούν το περιστατικό με τους 38 πρόσφυγες στον Εβρο καθώς και την ανεξιχνίαστη υπόθεση της «5χρονης Μαρίας». Στο ζήτημα είχε παρέμβει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στις 16 Αυγούστου, κατηγορώντοας την κυβέρνηση ότι είπε «ψέματα για τους “καταραμένους του Έβρου”» αλλά «και για το νεκρό πεντάχρονο παιδί, που άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητο και θάφτηκε από την αβοήθητη μητέρα του».

Τα περί θανάτου ωστόσο κοριτσιού στη νησίδα -που τελικά όπως παραδέχεται και η «HumanRights360» ΔΕΝ αποτελούσε ελληνικό έδαφος- παραμένουν ανεπιβεβαίωτα, καθώς ούτε οι ελληνικές αρχές είναι σε θέση να διαπιστώσουν κάτι τέτοιο, αλλά  ούτε και οι ίδιοι οι γονείς δεν υπέδειξαν ποτέ το σημείο ταφής ή ζήτησαν την ανάσυρση της σορού (σ.σ. σε συνεργασία προφανώς με τις τουρκικές αρχές).

Το ζήτημα έχει πάρει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Την 1η Σεπτεμβρίου  ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης παρέδωσε τα στοιχεία στον Αρειο Πάγο ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις από οποιαδήποτε πρόσωπο μπορεί να ενεπλάκη στην υπόθεση.

Ο κ. Μηταράκης δήλωσε έξω από τον Αρειο Πάγο ότι «η οικογένεια, η οποία δήλωσε ότι έχει αποβιώσει ένα πεντάχρονο παιδί, κάτι που φυσικά μας συγκίνησε όλους, απ’ ότι φαίνεται είχε δηλώσει ότι αποτελείται από τέσσερα παιδιά, τα οποία βρίσκονται με ασφάλεια στη χώρα μας». Πρόσθεσε ότι ως εκ τούτου υπάρχουν σοβαρές ανακολουθίες στην περίπτωση των «38» στον Εβρο και κυρίως για το «νεκρό πεντάχρονο παιδί», οι οποίες μετά την παραδοχή του λάθους από την ΜΚΟ «HumanRights360» που ενεπλάκη στην υπόθεση, δείχνουν να πολλαπλασιάζονται.

Είχαν επίσης προηγηθεί διαδοχικές τοποθετήσεις από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (όπως οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Σπίρτζης) που αμφισβητούσαν τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω νησίδα ήταν ελληνικό έδαφος, οπότε και οι ελληνικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να προστρέξουν σε βοήθεια των προσφύγων. Οπως όμως τελικά αποδεικνύεται, η προτροπή τους αφορούσε εισβολή σε τουρκικό έδαφος με ό,τι μπορούσε αυτό να σημαίνει για τους συνοροφύλακές μας (σ.σ. βλ. αντίστοιχη περίπτωση των στρατιωτικών μας Μητρετώδη – Κούκλατζη που πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος και φυλακίστηκαν από τον Ερντογάν).

«Η νησίδα όπου χάθηκε το πεντάχρονο παιδί, φαίνεται πως είναι εγγεγραμμένη στο ελληνικό Κτηματολόγιο, δηλαδή ήταν σε ελληνικό έδαφος. Η κυβέρνηση κρύβει τις ευθύνες της στη δογματική της πολιτική σε σχέση με το Μεταναστευτικό, με τους πρόσφυγες και με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας», είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, κάνοντας μάλιστα λόγο για «πατριωτισμό του γλυκού νερού».

Λίγες ημέρες αργότερα,  οι  τομεάρχες Εξωτερικών, Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, Θάνος Δρίτσας, Χρήστος Σπίρτζης και Γιώργος Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και Γιάννης Μουζάλας και η βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά κατέθεταν ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «ζητώντας διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου διαδραματίσθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες»…, αμφισβητώντας με τον πλέον επίσημο τρόπο πια τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

Διευκρίνιση της ΜΚΟ και για τον δημοσιογράφο-ερευνητή

Επιπρόσθετα, ο κ. Φαρμάκης σημειώνει εκ μέρους της ΜΚΟ «HumanRights360» ότι «η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου (σ.σ. ο οποίος κατά δήλωσή του μίλησε απευθείας με μέλη της ομάδας των Σύρων) έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσης μας.  Αλλωστε ο ανωτέρω ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσής μας, όπως ανακριβώς δηλώθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του».

Η συγκεκριμένη διευκρίνιση από τον ιδρυτή της«HumanRights360», έρχεται μάλιστα σε συνέχεια ανακοίνωσης που είχε εκδώσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου στις 28 Αυγούστου, όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος-ανταποκριτής του Spiegel «υπέβαλε παραπλανητικό αίτημα εισόδου ως μεταφραστής, ενώ πραγματικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να συνομιλήσει και να προχωρήσει σε συνεντεύξεις με ορισμένους εκ των 38 μεταναστών που εντοπίστηκαν προ ολίγων ημερών σε ελληνικό έδαφος».

«Η ΜΚΟ HumanRights360 παραδέχτηκε πως εσφαλμένα θεωρούσε ελληνικό έδαφος τη νησίδα στην οποία βρέθηκαν οι 38 μετανάστες στον Έβρο.Επιβεβαιώνεται η θέση της kυβέρνησης, εκτίθενται όσοι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό. Ο συνήθως λαλίστατος ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί;» διερωτήθηκε σε ανάρτησή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Μήπως είναι ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας να ζητήσουν συγγνώμη από τους ακρίτες την Ελληνική Αστυνομία και τον Στρατό που φυλάττουν τα σύνορά μας;» παρατήρησε με τη σειρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...