822
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνάει μπροστά από το σύνθημα του 10ου Συνεδρίου της ΝΔ | Nikos Libertas / SOOC

Σφυροκόπημα ΝΔ για το κυβερνητικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνάει μπροστά από το σύνθημα του 10ου Συνεδρίου της ΝΔ
|Nikos Libertas / SOOC

Σφυροκόπημα ΝΔ για το κυβερνητικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ

Σε επικίνδυνα και αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται εκ νέου το εθνικό σκάφος, όπως παραδέχονται άπαντες στη Νέα Δημοκρατία, στο φόντο της απροθυμίας, όπως λένε, του Μεγάρου Μαξίμου να κλειδώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τους τελευταίους 6 μήνες. Η λεωφόρος Συγγρού στρέφει το βλέμμα της στην ψηφοφορία για Ασφαλιστικό και Φορολογικό και επιτελικά της στελέχη προϊδεάζουν για μία ολομέτωπη επίθεση κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την οποία «δείχνουν» ως αποκλειστική υπεύθυνη για τον εξτρά λογαριασμό των 5,4 δισ. ευρώ του «Αριστερού Μνημονίου».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύουν να επιχειρηματολογήσουν εκτενώς γιατί το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ στραγγαλίζει την όποια προοπτική ανάνηψης της πραγματικής οικονομίας, ενώ εκτιμούν βασίμως ότι ακόμη και εάν κλείσει η αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες, η κυβερνητική «κατηφόρα» θα καταλήξει στη λήψη και επιπρόσθετων μέτρων, ίσως και εντός του 2016.

«Δεν σκοπεύουμε να παίξουμε το προπαγανδιστικό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ξεφύγουν από τη μέγγενη των μέτρων που οι ίδιοι φέρνουν στη Βουλή, εικοτολογώντας για το πώς θα καταγραφούν στη συμφωνία τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ», επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος, που θεωρεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποδυθεί σε ακόμη ένα επικοινωνιακό τερτίπι, ώστε να «αποκοιμίσει» την κοινή γνώμη και να παρουσιάσει εν τέλει την όποια συμφωνία ως μία νίκη της κυβέρνησης έναντι ξένων και εγχώριων κέντρων, που επιβουλεύονται το συμφέρον του ελληνικού λαού.

«Απόλυτη φτωχοποίηση»

«Συντελείται με σταθερά βήματα η απόλυτη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού» τονίζει βουλευτής που θα έχει κομβικό ρόλο στην κοινοβουλευτική μάχη των επομένων ημερών και σημειώνει πως η ΝΔ δεν μπορεί παρά να αναδείξει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τις καταστροφικές επιλογές της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και την δική της εναλλακτική πρόταση, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίδεται τμηματικά και ανάλογα με την επικαιρότητα στην δημοσιότητα.

Ηδη εδώ και ημέρες έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση 25 προγραμματικές προτάσεις που επιχειρούν να συνδυάσουν την εμπέδωση μιας εθνικής αναπτυξιακής προοπτικής και την θεσμοθέτηση ενός διχτυού ασφαλείας για τους ασθενέστερους, σύμφωνα με τους πυλώνες «Ελευθερία και Αλληλεγγύη», που ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο τακτικό Συνέδριο του κόμματος. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, που έχει επιφορτιστεί με την εκπόνηση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος επισημαίνει σε συνομιλητές του ότι το άλλο μείγμα πολιτικής που ευαγγελίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση, υπερβαίνει τους μνημονιακούς όρους. Η «Συμφωνία Αλήθειας» του κ. Μητσοτάκη με την ελληνική κοινωνία θα έχει δημοσιοποιηθεί πριν από τις εκλογές και φιλοδοξεί να βάλει εκ νέου την χώρα στις ράγες της κανονικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Οι εντολές που έχουν δοθεί από τον τρίτο όροφο της λεωφόρου Συγγρού, είναι η επίσπευση των προγραμματικών και μη δράσεων του κόμματος «δια παν ενδεχόμενο». Με αυτήν την φράση στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ κωδικοποιούν την αυξανόμενη καχυποψία τους για τα πολιτικά «θέλω» του Αλέξη Τσίπρα.

Υπερδραματοποίηση της διαπραγμάτευσης

Μολονότι η «κυβερνητική μεθοδολογία» παρουσιάζει εξόφθαλμες ομοιότητες με την περσινή καταστροφική πορεία, η επικρατούσα άποψη στη λεωφόρο Συγγρού είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου υπερδραματοποιεί την διαπραγμάτευση, ώστε να ελαχιστοποιήσει τους πολιτικούς και κοινωνικούς κραδασμούς.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη ανάγνωση, που ασπάζεται η πλειοψηφία του γαλάζιου πολιτικού προσωπικού, το Μέγαρο Μαξίμου θα ολοκληρώσει κακήν κακώς την αξιολόγηση και θα επιχειρήσει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και τους πολιτευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με έναν ευρύ ανασχηματισμό. Στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει ένα πολιτικό άνοιγμα προς το Κέντρο για να «προστατεύσει» δικά του στελέχη, που είτε δεν επιθυμούν, είτε δεν θέλουν να εφαρμόσουν τις μνημονιακές υποχρεώσεις και για να εκπέμψει ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς τους εταίρους μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει την εγχώρια Σοσιαλδημοκρατία και δεν εξαντλεί τη στρατηγική συνεργασιών του με το αμφιλεγόμενο για την συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Αναγκαστικός «πορτοκαλί συναγερμός»

Ενα μικρότερο κομμάτι, πάντως, της λεωφόρου Συγγρού αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, μην αποκλείοντας ακόμη και το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Και είναι η επιρροή αυτού του κομματιού, που «υποχρεώνει» τον κ. Μητσοτάκη να θέσει τη ΝΔ σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεώρηση, η σκόπιμη εξάμηνη κωλυσιεργία του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και επεισόδια όπως η κυβερνητική αξιοποίηση της υποκλαπείσας συνομιλίας στελεχών του ΔΝΤ στις αρχές Απριλίου συγκλίνουν στο συμπέρασμα, πως η ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης φλερτάρει εκ νέου με ένα κακέκτυπο του περσινού «αντάρτικου». «Το δέλεαρ της μη ψήφισης των μέτρων και άρα της μη ανάληψης της πολιτικής ευθύνης, πιθανώς να γίνεται μεγαλύτερο, όσο η αξιολόγηση καθυστερεί και οι απαιτήσεις των δανειστών αυξάνουν», τονίζει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, που, επιμένει ότι επίκειται μία σημαντική πολιτική μανούβρα, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.

Το ευτυχές στο σενάριο της «απόδρασης», σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι πως θα έχει εκπληρωθεί το κύριο σύνθημα της ΝΔ, το «φύγετε», ως εκ τούτου θα έχει σταματήσει η αιμορραγία της ελληνικής οικονομίας και η γενικότερη καθήλωση της ελληνικής κοινωνίας, όπως επισημαίνεται.

Υπό αυτό το πρίσμα, προκαλεί εύλογη ικανοποίηση στη λεωφόρο Συγγρού, άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico Europe, που θεωρεί τον κ. Μητσοτάκη ως έναν από τους τρεις ευρωπαίους πολιτικούς, μαζί με τον ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι και τον γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμάνουελ Μακρόν, που θα έχουν ουσιαστική επιρροή στις χώρες τους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...